Polletni pregled načrtov, ciljev in namer.

Polletni pregled načrtov, ciljev in namer.

Od začetka tega leta in do danes je minilo že pol leta in če smo do zdaj že malo pozabili na vse načrte, cilje in namere, ki smo si jih takrat zastavili, je zdaj pravi čas, da naredimo en tak pregled in vidimo, koliko od tega nam je že uspelo uresničiti in kaj lahko naredimo, da nam bo do konca tega leta uspelo uresničiti vse. Jaz si vse svoje načrte, cilje in namere zapišem in jih potem vsake toliko časa pogledam, da preverim, kako mi gre. Dobro je tudi, če se vsak cilj malo razdela in se zapiše, na kakšen način ga bomo uresničili, kakšne navade bomo vpeljali v svoje življenje, da nam bodo pomagale priti do cilja ipd., da bo cilj lažje in hitreje uresničiti in ne bo ostalo samo pri besedah. Če boste vse to zapisali v rokovnik (TUKAJ poglej za rokovnik Moje leto, ki ga lahko začneš uporabljati kadarkoli v letu, za obdobje enega leta in je odličen za organizacijo), ki ga uporabljate vsaki dan ali si dali na vidno mesto, potem bo to lep opomnik in dodatna motivacija. Jaz sem ob pregledu svojih ciljev in načrtov s pomočjo spodnjih vprašanj ugotovila, da mi gre kar dobro in da jih počasi uresničujem, nekaj stvari pa sem že uspešno vpeljala v svoj vsakdan. Če ste si v začetku leta zadali cilje in danes ob prebiranju le-teh ugotovite, da še niste blizu uresničitve, jih lahko razdelate zdaj in začnete s postopnim uresničevanje. Bom dala primer, ki je sicer najbolj banalen primer, kar jih je in ni na mojem seznamu, ampak je pa z njegovo pomočjo najlažje prikazati, kaj mislim s tem, ko rečem, da si postavimo cilj in ga razdelamo ter začnemo vpeljevati navade, ki nas bodo do cilja pripeljale.

Cilj: Izgubiti 5 kg.

Kako priti do cilja: Začni z rednim gibanjem, uredi si prehrano, da bo čim bolj pestra, z veliko zelenjave, bodi pozorna na količino hrane (ne bom šla v podrobnosti, ker je tema glede zdrave prehrane zelo široka), premisli o svojem odnosu do hrane, pij vodo. To so navade, ki jih moraš vpeljati v svoj vsakdan, da ti bo uspelo doseči cilj. Da bi to zares bilo tako in delovalo ter te motiviralo, je dobro, da se zadeve lotiš bolj organizirano in si zapisuješ tedenske jedilnike vnaprej in narediš urnik vadbe ter se potem tega držiš.

Imaš torej cilj, ki ga razdelaš in natančno določiš navade in korake po katerih ti ga bo uspelo uresničiti.

Zdaj pa si lahko zastaviš še nekaj vprašanj, ki ti bodo pomagale pri polletnem pregledu ugotoviti, na kateri točki si.

  1. Koliko stvari, ki si jih načrtoval/-a si do sedaj uresničil/-a?
  2. Kaj te ovira pri doseganju ciljev in načrtov?
  3. Katere navade ti trenutno prinašajo rezultate in pomagajo uresničevati cilje?
  4. Še vedno delaš za dosego svojih ciljev ali si obupal/-a?
  5. So tvoji cilji še vedno tisto, kar si želiš? Bi katerega od ciljev odstranil/-a? Dodal/-a kakšnega novega?
  6. So tvoji cilji realni in dosegljivi?
  7. Kaj si želiš, da bi naredil/-a drugače?
  8. Kaj lahko narediš v naslednji polovici leta za to, da prideš od točke, kjer si do točke, kjer želiš biti?
  9. Zapiši top tri prioritete na katerih boš delal/-a v tem obdobju do konca leta.

Upam, da so vprašanja koristna in bodo pomagala pri pregledu prve polovice leta in vam pomagala vrniti fokus, če ste ga v svojem vsakdanu, ki je poln obveznosti, izgubili. Ne pozabite proslaviti čisto vsak uspeh in dosežen cilj, ki ste ga do zdaj dosegli.

Z ljubeznijo, Mama.

X