Dojenčkov dnevnik: 1. mesec

Home / Uncategorized / Dojenčkov dnevnik: 1. mesec

Minil je en mesec od rojstva Jakoba in v tem času smo se že vsi lepo navadili na novo situacijo. Ne morem vam povedati, kako hitro je minil ta mesec. Po eni strani se počutim, kot da sem ravno včeraj rodila, po drugi strani pa imam občutek, kot da je Jakob že od nekdaj del naše družine in si težko predstavljam čas, ko ga ni bilo. Najbrž ne rabim posebej omeniti, kako hvaležna sem, da ga imam. Njega in vse moje najdražje. Toliko veselja in sreče, kot mi prinašajo moji otroci… Nepredstavljivo (pa kaj, če je vzgoja otrok najtežja stvar, ki sem jo kdajkoli počela; vredno je).


1. MESEC (20. maj – 20. junij)

Datum rojstva: 20. maj 2016. Porodna teža in velikost: 3740 g in 52 cm.

Datum prihoda iz porodnišnice: 23. maj 2016. Odpustna teža in velikost: 3630 g in 52 cm.

Datum prvega sistematskega pregleda: 20. junij 2016. Teža in velikost: 4860 g in 54,5 cm.

Kako je potekal odhod iz porodnišnice? Kako ste preživeli prvo noč doma? Jakoba sem pred odhodom domov nahranila, previla in preoblekla v kompletek, ki sem ga pripravila za odhod iz porodnišnice (hlačke in kapico najdete pri Medooza, dodala sem še preprost enobarven bodi, jopico, nogavičke in copatke). Medtem je bil dokaj miren, a je začel jokati, ko sva ga s Tomijem dajala v lupinico in sva ga težko pomirila. V avtu je bil del vožnje miren, drugi del pa je močno jokal in že nakazal, da mu vožnja v avtomobilu ne bo preveč všeč, hihi. Doma je bilo lepo, bratec in sestrica sta se ga zelo razveselila in tudi prva noč je minila mirno. Prve dni po prihodu iz porodnišnice je spal ponoči približno pet ur v kosu.

Kdo vse je prišel na obisk v prvem mesecu? Prvi mesec so na obisk prišli ožji člani družine in dobri prijatelji.

Kdaj vas je prvič obiskala patronažna sestra? Kako so potekali obiski patronažne sestre? Posebnosti? Patronažna sestra je prišla prvič v torek, 24. maja. Ob prihodu je vedno najprej očistila popek, ki je odpadel nekaj dni po prihodu domov, potem sva se kaj pogovorili in dogovorili o prihodnjih obiskih in če me je kaj zanimalo, sem jo vprašala. Glede na to, da je to moj tretji otrok, vprašanj ni bilo veliko. Na drugem obisku ga je tudi stehtala, kasneje pa več ne, saj je tehtnica pokazala, da lepo napreduje. Posebnosti ni bilo.

Kdaj je otročku odpadel popek? Kdaj ste ga prvič skopali? Mu je bilo všeč? Jakobu je popek odpadel nekaj dni po prihodu domov, v petek, 27. maja. Prvič smo ga skopali v soboto, 11. junija, ker je bilo potrebno kar nekaj časa čakati, da se je popek popolnoma posušil in zacelil. Kopali smo ga vsi skupaj in je bilo zelo luštno, ampak je vmes tudi malo pojokal. Ko smo ga čez dva dni spet skopali, mu je bilo že malo bolj všeč in je z zanimanjem opazoval kaj počnemo. Jokati je začel čisto pri koncu in se je na previjalni mizi že pomiril, saj je tam zelo rad in mu odgovarja, ko lahko prosto brca brez oblačil.

Kdaj ste bili prvič na sprehodu? Kako dolgo? Kako se mu je zdelo? Na sprehodu smo bili prvič v soboto, 28. maja, ko je bil star točno osem dni. Skupaj s starejšima otrokoma smo se odpravili do igral nedaleč stran od našega doma, a Jakobu ni bilo preveč všeč. Celo pot nazaj je prejokal, zato nismo bili dolgo; približno pol ure. Opazila sem, da je potreboval nekaj časa, da se je navadil na vožnjo z vozičkom, tako da je zdaj že malo bolje. Večji kot je, lažje ga pomirim in zdaj tudi že vem, kaj je tisto kar ga pomirja in znam vnaprej oceniti katera situacija bo zanj stresna. Tudi dudo je, po kakšnih 14 dneh, sprejel in ga lahko, vsaj za nekaj časa, potolažim z njo.

Kdaj ste se prvič kam odpravili z avtomobilom? Kam? kako je potekala vožnja? Z avtomobilom smo se prvič odpravili v mesto. Do tja smo se peljali z avtomobilom, po mestu in v mestni park pa smo se odpravili peš in z vozičkom. Očitno je takrat imel dober dan, saj je v vozičku spal več kot dve uri in tudi vožnja z avtomobilom je bila mirna.

Kako preživljate dneve? Kakšen ritem je imel otroček prvi mesec? Čez teden sta otroka v vrtcu, tako, da jima zjutraj pripravim oblačila in se z njima še malo poigram. Medtem ko se preoblačita in jima mož umije zobke, jaz previjem in preoblečem Jakoba (če se prejšnjo večer ni kopal, naredim jutranjo nego ter ga umijem). Ko se odpravijo od doma, nahranim Jakoba in si pripravim zajtrk ter skuham kavo. Včasih mi ga uspe uspavati, da lahko potem v miru pojem, spijem kavo in pišem za blog ali opravim kakšno delo za Nosečkin dnevnik. Včasih naredim tudi kaj z njim v naročju, gugalniku ali nosilki. Če je buden kakšne pol ure ali eno uro, ponavadi potem zaspi za kakšni dve uri in to se ponavlja čez cel dan. Če ima slab dan je nekoliko več v naročju, kadar pa ima dober dan, pa spi v posteljici in takrat imam čas, da tudi kaj pospravim in skuham. Kljub temu, da v budnem stanju rad joče, se ne pritožujem, saj spi več, kot sta čez dan spala Aljaž in Zara. Na sprehod se odpraviva po kosilu, razen če je prevroče, potem greva že dopoldan ali pa počakava, da prideta domov še otroka in gremo skupaj. Imava okviren ritem, ki pa se hitro spreminja, glede na to, da tudi razvoj v prvih tednih poteka zelo hitro in da je ritem odvisen tudi od njegovega počutja. Čez vikend je morda malo bolj pestro in mu težje zagotovim toliko miru, da bi lahko dlje časa spal. Otroka sta glasna in ga velikokrat zbudita, ampak potem vedno nadoknadi v mojem naročju ali na sprehodu. Tako pač je, če imaš več otrok. Pravijo, da so tretji otroci zelo prilagodljivi in vsega navajeni in mislim, da bo kar držalo.

Kaj najraje počne? Kdaj je najbolj zadovoljen in umirjen? Kaj ga uspava in pomirja? Prve dni je najraje spal ob ali na meni in se čisto nič ne pritožujem, ker ti trenutki še prehitro minejo, zato sem z veseljem uživala (in še uživam) vsak tak trenutek. Že prvi dni je zelo rad poslušal svojega bratca in sestrico, kot da bi se ju resnično spominjal še iz trebuščka, kar me je vedno fasciniralo, ker je zraven drugih glasov in dražljajev jokal. Zdaj že kakšnih deset dni veliko bolj budno spremlja okolico, opazuje predmete, kontraste, sledi predmetom, posluša različne zvoke in se nanje odziva, veliko dviguje glavico in vedno bolj mu je všeč na trebuščku (na začetku se je pritoževal). Najraje je na previjalni mizi, brez oblačil in pleničke, ter opazuje mobile iz Ikee na katerem so tri živalice. Všeč mu je tudi kvačkana ropotuljica Srnica iz otroške trgovine Silly in plišasta igrača Nattou, ki jo je dobil v dar od Tosame. Najbolj miren je v mojem naročju, takrat ponavadi zaspi ali opazuje moj obraz in me gleda naravnost v oči. Uspava ga dojenje in sesanje dudice v kombinaciji z zvokom belega šuma, ki ga oddaja Medvedek Doo Doo iz trgovine MiniMe. Všeč mi je, ker se aktivira sam, ko zasliši dojenčkov jok, kar ga velikokrat pomiri še preden bi se čisto razbudil. Beli šum pa imamo posnet tudi na CD-ju. Kadar res nič ne deluje in še vedno joka ter ne zaspi, pa pomaga nosilka. Uporabljam Boba Wrap in Boba 4g in z obema sem zelo zadovoljna (kaj več bom zapisala v kakšni od prihodnjih objav), najdete pa ju pri Silly.

Kaj je bilo ta mesec najlepše? Ta mesec je bilo najlepše vse, kar smo z Jakobom prvič doživeli, saj smo na te dr
užinske trenutke vsi komaj čakali. 

Kaj je bilo ta mesec najtežje? Najtežje se je bilo navaditi na to, da je zdaj potrebno porihtati tri otroke in zato je na začetku, ko sem še okrevala od poroda, trajalo nekaj časa, preden smo se vsi umili, oblekli in kam odpravili. Težko nam je tudi, ko Jakoba mučijo krčki in ga težko potolažimo. Odločili smo se za Bownovo terapijo, po kateri je bolje, drugače pa ga čimveč nosimo in crkljamo. Tako nam je vsem lažje. 

Katerih posebnih trenutkov se boste za vedno spominjali? Za vedno se bom spominjala prvih trenutkov po porodu in dne, ko sta bratca spoznala tudi Aljaž in Zara. Tudi prvi dnevi doma, ko smo se še vsi spoznavali in navajali drug na drugega, mi bodo ostali v lepem spominu. Nepozabno pa je bilo tudi na našem prvem oddihu v Termah Banovci. Nisem si mislila, da bom tako kmalu po porodu in s tremi(!) otroci upala na takšen izlet in počitnice. Še dobro, da sem se opogumila in stopila izven svojih okvirjev, ker smo zelo uživali. Še midva s Tomijem sva bila presenečena, da smo zadevo izpeljali brez problemov in da smo bili tako dobro organizirani. Nekako sva mislila, da bo vsaka stvar s tremi otroci izredno naporna (vsaj tako pravijo, ne?!), pa ni bilo hudo. Upam, da bomo tudi na morju tako zelo uživali.

Stvari, za katere misliš, da si jih boš zapomnil, pa si jih ne: Na začetku je kakal po vsakem obroku in zanj sem do zdaj porabila daleč največ pleničk, če primerjam porabo v prvem mesecu pri Aljažu in Zari, hihi.

Kaj pravita bratec in sestrica? Bratec in sestrica sta zelo vesela in ponosna in pri skrbi za bratca veliko pomagata (včasih tudi kakšno situacijo otežita, ampak to je normalno, sta še majhna). Predvsem Zara velikokrat išče Jakobovo bližino in je rada povsod zraven. Kakšna dva tedna nazaj me je začela oponašati tudi v svoji igri. Igra se s svojo punčko, jo doji, vozi v vozičku in pravi, da je tudi ona “mami Nina”. Enkrat je bila tako luštna… Jakob je spal na kavču, ona pa se je usedla k njemu, ju pokrila in mu prebrala knjigico. Aljaž ga velikokrat mimogrede poboža in nikoli ne oddide od doma ali v posteljo brez, da bi mu dal poljubček. Najraje pomaga pri kopanju in mu prinese dudico, ko jo potrebuje. Včasih tudi opozori Zaro, naj bo tišje ali bolj mirna, čeprav midva to redko zahtevava. Mislim, da sta zelo dobro sprejela in da se imamo lepo. Ko me potrebujeta, mi to pokažeta (se stisneta k meni, me poiščeta, da bi se igrala z njima ipd.) in tudi sama pazim, da ju pocrkljam še malo večkrat, kot običajno. Sem pa tako vesela, ker sem dobila v dar Milestone Mini Cards (mini kartice) na katere lahko zapišem vse smešne in zanimive stvari, ki jih izgovorita Aljaž in Zara in ju z njimi fotografiram, da imam spomin na tisti dan in na njune besede. Kartice najdete v trgovini Mali zakladi. Enkraten spomin za starše in otroke, hihi.

Z ljubeznijo, Mama.


Jakob ima na fotografiji oblečene hlačke Medooza, ki jih je, v kompletu s kapico, nosil domov iz porodnišnice. Narejene so iz organskega bombaža in so neverjetno mehke, zračne in udobne. Takšna oblačila za novorojenčke in dojenčke imam najraje in mi je všeč tudi to, da jih novorojenčki ne prerastejo takoj, saj so velikost od 0-3 mesece (pa niso bile videti prevelike, tako kot nekatera oblačila te velikosti). Pokukate lahko tudi na Facebook stran Medooza. Bodi je star že štiri leta in je iz H&M-a. Nosil ga je že Aljaž. Copatki so iz spletne trgovine Wow! Baby, dudica pa je znamke Hevea in sem jo kupila v trgovini Gozdna Vila. Muslin igralna podloga iz ekološkega bombaža je iz otroške trgovine Silly.

X