Nega novorojenčka in dojenčka (Lekobeba)

Home / Uncategorized / Nega novorojenčka in dojenčka (Lekobeba)

Pred dnevi sem že objavila nekaj o negi mamice po porodu, danes pa bom zapisala še svojo izkušnjo v povezavi z nego novorojenčka. Bodoče mamice že med nosečnostjo razmišljamo o kozmetiki, ki jo bomo potrebovale za novorojenčka in o tem, kako bo nega potekala. Izbira kozmetike v poplavi izdelkov zagotovo ni lahka in veliko vas je spraševalo za katero znamko sem se odločila in zakaj ter kako sem zadovoljna. Izbrala sem kozmetiko iz linije Lekobeba slovenskega podjetja Lekos. Že med nosečnostjo, ko sem izbirala olje za nego trebuščka, sem se zaljubila v njihov dizajn (priznam, da včasih kakšno stvar kupim, samo zato, ker mi je vizualno všeč, hihi), všeč pa mi je tudi, da so izdelki narejeni v Sloveniji in da vsebujejo zelo nežne ter naravne sestavine. Ko sem preizkusila olje Nosečka iz linije Lekovita (mojo izkušnjo si lahko preberete TUKAJ), sem se odločila, da bom tudi za otroka in novorojenčka začela uporabljati njihovo kozmetiko. Začeli smo s Kremo za otroško nego, ki jo uporabljamo že kar nekaj časa, zdaj pa smo preizkusili še nekaj drugih izdelkov iz linije. Iskreno povedano, sem mnenja, da novorojenček ne potrebuje veliko kozmetike in da je bolje manj kot več. V bistvu se tega načela še vedno držim tudi pri Aljažu in Zari ter izbiram izdelke, ki se mi zdijo dovolj nežni za otroško kožo. Kozmetika Lekobeba se je na tem področju izkazala in ustreza vsem mojim otrokom (za starejša dva vem, da imata zelo občutljivo kožo, ker sem že naletela na kreme, šampone ali celo pleničke, ki jima niso ustrezale in po katerih sta dobila izpuščaje, tako da sem vedno previdna in skeptična). V nadaljevanju bom zapisala nekaj več o izbranih izdelkih in o tem kako jih uporabljamo ter o tem kako poteka nega našega novorojenčka.

Za Jakoba sem izbrala naslednje izdelke:

1. Vetrovne kapljice niso med nujno potrebnimi potrebščinami za novorojenčka, so pa zelo koristne ob prebavnih težavah in trebušnih krčih novorojenčkov in dojenčkov. Uporabljamo jih lahko med vsakim hranjenjem. Jaz jih uporabim po potrebi, ko opazim, da se Jakob napenja in presodim, da bi mu koristile. Velikokrat jih vzamem tudi s seboj na potep, če bi ga bilo potrebno na hitro malo umiriti (mamice priznajte, da ste si že pomagale s kakšno sladko kapljico na dudi, hihi). Po uporabi opazim olajšanje in to, da lažje podira kupčke in se tudi lažje pokaka, posledično pa ga manj napenja.

2. Vetrovno mazilo. Nekajkrat se je zgodilo, da ga je res močno napenjalo in takrat sem sočasno z uporabo Vetrovnih kapljic uporabila tudi Vetrovno mazilo. Mazilo sem nanesla v tankem sloju z rahlimi krožnimi gibi v smeri urinega kazalca, na predel okoli popka (spodnji del trebuščka). Tudi to je prineslo olajšanje. Vetrovno mazilo lahko nanesemo večkrat na dan. Jaz se trudim, da ga skoraj med vsakim previjanjem malo pomasiram (včasih uporabim tudi samo mandljevo olje) in odkar to počnem, je situacija s trebušnimi krči še malo bolje (zadnja dva, tri tedne se je precej umiril in mislim, da smo našli kombinacijo stvari, ki mu pomagajo in nam olajšajo situacijo).

3. Krema za otroško nego. Uporabljali smo jo že pozimi, kot zaščito pred vetrom in mrazom in za nego suhe kože (objava TUKAJ), zdaj pa nadaljujemo z uporabo za vsakodnevno nego obraza in telesa po tem, ko preživimo več časa na soncu (ne morem ravno reči, da po sončenju, ker se otroka ne sončita, ampak sta slučajno na soncu med igro in sprehodi). Kremo občasno uporabljam tudi jaz, za Jakoba pa je še nisem uporabila, ker ga zaenkrat raje namažem z mandljevim oljem.

4. Hladilno mazilo sem do zdaj uporabila nekajkrat, večinoma zvečer pred spanjem, kot zaščitno mazilo, da blato in urin ne bi dražila kože. Jakob namreč veliko kaka in sigurno se tudi ponoči vsaj enkrat ali dvakrat pokaka. Včasih se zgodi, da tega ne opazim takoj, ker kaka med spanjem in ni nujno, da se zaradi tega zbudi. Ko opazim, ga vedno previjem (če bi bila plenička samo polulana, ga ne bi), sem pa bolj mirna, če vem, da je njegova ritka dobro zaščitena.

5. Mandljevo olje je zame nepogrešljiv del kozmetike za novorojenčka. Uporabljam ga vsakodnevno. Po potrebi namažem Jakobove zgibe (pod pazduho, pri komolcih, kolenih), če opazim da se je spotil in se pojavi rdečica. Pri kopanju kanem nekaj kapljic v vodo, da se koža ne izsuši (do zdaj nismo uporabljali nobenega mila), po kopanju pa ga namažem po celem telesu. Občasno ga z mandljevim oljem tudi pomasiram, še posebej po trebuščku, da preprečim napetost in trebušne krče. Z njim lahko dojenčke masiramo po celem telesu, kar jim ugaja in jih pomirja (v knjižnici si lahko izposodite kakšno knjigo o masaži dojenčka, so zelo luštne). Temenca se trenutno še niso pojavila, a če se bodo, bom z mandljevim oljem namazala lasišče, nekaj časa pustila, pomasirala in potem počesala ter izprala. Enako sem delala že pri Aljažu in Zari, kasneje pa sem po potrebi uporabila še šampon proti temncam. Zanimivo se mi je zdelo, ko sem prebrala, da je primerno tudi za nego bradavic ob dojenju in proti razpokanim ustnicam, tako da je odlično tudi za mamice in druge člane družine.

6. Krema za ritko je prav tako nepogrešljiva in jo uporabljam med vsakim previjanjem. Tubica se je ravno v teh dneh izpraznila, tako da zdrži približno en mesec ob pogosti uporabi (za lažjo predstavo; Jakoba smo ta mesec res veliko previjali, ker je kakal skoraj ob vsakem hranjenju). Všeč mi je, da so Lekobeba kremice v tubicah. Zdi se mi, da je uporaba tako lažja in veliko bolj higienična, še posebej, če izdelek uporabljaš za nego več otrok, kar je pri meni pogosto. Krema za ritko je primerna za vsakodnevno, preventivno uporabo in zaščito ter kot pomoč v primeru razdražene in pordele kože okoli ritke ali na drugih delih telesa.

Če bi torej izpostavila dva nepogrešljiva Lekobeba izdelka, bi to bila Mandljevo olje in Krema za ritko. Jakob ta dva izdelka dobro prenaša, ritka je zaščitena, njegova koža pa je lepo navlažena in brez posebnosti (razen nekaj mozoljčkov na obrazu, kar bi naj bilo normalno, ko se koža novorojenčka čisti; je pa pri vsakem drugače, nekateri imajo več mozoljčkov, drugi manj, tretji pa nič). Res sem vesela, da sem našla kozmetiko, ki nam vsem ustreza in pomaga.

Do konca meseca julija lahko ob nakupu v spletni trgovini www.lekos.si uveljavljaš popust na celoten nakup s promocijsko KODO: ZLM07SL16 in nakupiš vse potrebno za novorojenčka, dojenčka, otroka ali zase.


Nega novorojenčka

Pri previjanju: Ritko in spolovilo pri vsakem previjanju obrišem z vlažno krpico, nekaj časa počakam, da se malo posuši in da koža malo zadiha (dobro je, da otroka vsake toliko časa slečemo iz pleničk, da malo pobrca, se razmiga in da je koža na zraku), predel namažem s Kremo za ritko ali s Hladilnim mazilom in zamenjam pleničko. Trebušček pomasiram z Vetrovnim mazilom ali Mandljevim oljem s krožnimi gibi, v smeri urinega kazalca, okoli popka.

Pri umivanju: Dokler se še nismo kopali, sem vsako jutro opravila jutranjo nego in umivanje. Pripravila sem si toplo vodo in tetra krpico ter ga umila po obrazu, zgibih, rokicah, nogicah, spolovilu in ritki (v tem vrstnem redu), potem sem ga obrisala še s suho tetra krpico in še posebej očistila za ušesi. Zgibe sem po potrebi namazala z Mandljevim oljem, uporabila še Kremo za ritko in zamenjala pleničko. Zatem sem ga oblekla in počesala. Zdaj to rutino opravim v dneh, ko se ne kopamo.

Pri kopanju: Kopanje je del naše večerne rutine. V toplo vodo (približno 37 stopinj) kanem nekaj kapljic Mandljevega olja, ga skopam, zavijem v brisačo in obrišem. Po telesu ga namažem z mandljevim oljem in v kolikor še ni preveč utrujen, ga malo pomasiram, poskrbim pa tudi za to, da še posebej pomasiram trebušček. Včasih kar z Mandljevim oljem, včasih pa dodam še Vetrovno mazilo. Ritko zvečer ponavadi namažem s Hladilnim mazilom, tudi Krema za ritko je v redu, sem pa tudi že namazala oboje, ko se mu je pojavila majhna rdečica. Potem ga zavijem v pleničko in oblečem. Nohte smo prvič postrigli ravno včeraj (zdaj je star pet tednov). Takšno nego najraje opravim zvečer, ob kopanju. Zvečer mu ponavadi očistim tudi nosek, če imam občutek, da ga kaj moti. Vanj mu špricnem nekaj fiziološke raztopine, malo počakam in nato z Baby Vac nosnim aspiratorjem očistim (zaenkrat je dovolj, da to naredim s svojim vdihom, sesalca še nismo uporabili).


Upam, da mi je uspelo zajeti vse pomembnejše stvari, ki se tičejo nege novorojenčka (o negi popka nisem pisala, ker je za to poskrbela Patronažna sestra).

Z ljubeznijo, Mama.


Današnja objava je nastala v sodelovanju s slovenskim podjetjem Lekos d.o.o. Najlepša hvala. Vsi, ki bi želeli prebrati še kaj več o kozmetiki Lekobeba, podjetja Lekos, lahko to storite na tej povezavi. Pokukajte pa tudi k njim na Facebook stran Lekobeba&Lekovita, da boste na tekočem z vsemi akcijami in novostmi.

Prodajna mesta: TUŠ drogerije, lekarne, specializirane prodajalne in spletna trgovina www.lekos.si.

*Mnenje in razmišljanje o izdelkih je izključno moje in iskreno ter izraža mojo osebno izkušnjo z njimi.

X