Zmajček, starost in otroške revije

Zmajček, starost in otroške revije

Ena izmed nalog v našem adventnem koledarju je bila tudi reševanje didaktičnih nalog iz otroške revije Zmajček, na katero smo naročeni od septembra (objava TUKAJ). Prejšnja leta so bile otroške revije zanimive samo Aljažu, Zara pa je občasno poslušala zgodbice in pesmice, a jih sama ni želela listati. Septembra, ko sem se odločala o naročnini na revijo, je bila Zara stara nekaj več kot dve leti in pol in ravno takrat je njeno zanimanje za revijo postalo večje in še vedno raste iz dneva v dan. Če se še vedno odločate za nakup otroške revije in ne veste ali bi bila vašemu malčku zanimiva, vam lahko namignem, da je starost treh let ponavadi tista, ko začnejo sami listati revije, opazovati ilustracije, si želijo, da z njimi beremo in so sposobni tudi reševanja določenih preprostih didaktičnih nalog. Med Aljažem in Zaro je skoraj dve leti razlike in čeprav sta v veliko stvareh približno enako dobra (barvanje, rezanje s škarjami, lepljenje z lepilom ipd.), ne moreta reševati enakih didaktičnih nalog, saj je Aljaževo razmišljanje že veliko bolj logično usmerjeno in lahko rešuje že težje naloge, medtem ko je Zara z reševanjem nalog šele začela in razume ter rešuje preprostejše naloge. Med reševanjem nalog sem z njima jaz ali Tomi, da jima prebereva navodila in ju usmeriva. Oba imata najraje naloge, ki vključujejo lepljenje nalepk, a jih Zara še vedno raje lepi malo po svoje (saj poznate to uporniško obdobje, hihi). Aljaž med drugim rad šteje in zapisuje števila. Nalog, ki vključujejo črke, pa se še ne loti rad. Pozna skoraj vse glasove in črke, a ker še ne zna samostojno vseh napisati, ga to odbija. Je takšen karakter, da mora biti vse zelo natančno in včasih ima občutek, da bi moral že takoj vse znati in ker mu ne gre, obupa ter delo odloži za toliko časa, da se počuti pripravljenega. Nikoli ga ne silimo in se odzivamo na njegove želje ter spodbujamo njegovo lastno radovednost in dejavnosti, ki ga najbolj pritegnejo. Kar je dobro, je to, da bodo te naloge ostale še za v prihodnje, ko bo prišlo na vrsto tudi to obdobje. Vse izvode revije Zmajček namreč skrbno hranimo.

Če povzamem ugotovitve glede vsebine. Aljaž bo pravkar dopolnil pet let in najraje prebira zgodbice in barva ter rešuje naloge z nalepkami. Zara najraje posluša pesmice, prav tako pa so ji najljubše naloge z nalepkami. V decembrski številki (in tudi drugače) je teh nalog več. Všeč mi je, da so navodila takšna, da otroka usmerijo v to, da sam poišče nalepko in jo potem nalepi na določeno mesto (pri tem mora upoštevati ukaze, kot so nad, pod, levo, desno ipd.) ter tako dopolni ilustracijo. Tudi naloge z nalepkami so različno zahtevne, zato si jih razdelita. Najzahtevnejša je vsebovala branje črk. Vsakič smo pozitivno presenečeni nad domiselnimi nalogami. Aljaž zelo rad povezuje tudi od pike do pike, Zari pa so všeč še naloge, ki vključujejo preprosto štetje do pet ali deset in povezovanje, obkroževanje ali karkoli, kar ji omogoča, da vleče črte, haha.

Če imate doma toliko stare otroke, kot sta moja Zara in Aljaž, potem vam zagotavljam, da je Zmajček luštna dopolnitev k vsemu, kar z njimi vsakodnevno počnete. Zagotovo jih bo pritegnil. Mene rešuje v trenutkih, ko nimam časa, da bi jima pripravila kakšno posebno aktivnost ali pa želim zraven njiju pospraviti in skuhati (in morda ravno ne vesta kaj bi počela, ne želita sodelovati pri kuhi ali jima grejo po glavi kakšne neumnosti). Onadva sedita v kuhiji, za mizo, jaz pa kuham in ju mimogrede še usmerjam ter jima kaj preberem.

Med prebiranjem Zmajčka se vedno zabavamo. Včasih ga beremo doma, spet drugič ga vzamemo s sabo na potep, da si lahko krajšamo čas, ko smo v restavraciji ali v čakalnici pri zdravniku. Tudi jaz si vedno vzamem čas, da preberem članek namenjen staršem, a o tem kdaj drugič.

Z ljubeznijo, Mama.


Današnja objava je nastala v sodelovanju z Revijo Zmajček, ki nam je prijazno dovolila, da revijo preizkusimo in o njej napišemo nekaj objav ter svoje mnenje. Hvala! Če bi tudi vi želeli naročiti revijo Zmajček, lahko to naredite na njihovi spletni strani www.zmajcek.net. Posamezne izvode najdete tudi pri prodajalcih časopisa. Pokukajte še k njim na Facebook stran Revija Zmajček, kjer je objavljenih še več informacij in utrinkov iz revije.

*Mnenje in razmišljanje o izdelku je izključno moje in iskreno ter izraža mojo osebno izkušnjo z njim.

X