Predlogi za igro z dojenčkom (3-6 mesecev)

Predlogi za igro z dojenčkom (3-6 mesecev)

Pred meseci sem pisala o predlogih za igro z dojenčkom v prvih treh mesecih (objava TUKAJ), danes pa bi rada zapisala še nekaj novih predlogov za igro z dojenčkom, starim od 3 do 6 mesecev. Dojenčku v tem starostnem obdobju bo še vedno všeč marsikatera (najbrž kar vse) igra iz prejšnjega seznama, a je hkrati toliko napredoval v razvoju, da potrebuje nove in nove izzive. Dojenček ima zdaj že zelo dobro razvite čute. Pri Jakobu opažam, da se svojega telesa dobro zaveda in da se zelo rad igra s svojimi rokicami in nogicami. Prav tako ves čas opazuje svet okoli sebe in se močno trudi, da bi dosegel vse, kar je v njegovi bližini. Zanimive so mu različne igrače in tudi vsakodnevni predmeti. Zdaj je pravi čas, da zavarujemo stanovanje (ostri robovi, neprimerne igrače, majhni delčki, vtičnice). Jakob takoj pokaže ali mu je nekaj všeč ali ne in zelo hitro ugotovim, katera igra mu ustreza. Ko mu je nekaj všeč se smeji, krili z rokami in nogami in se ne naveliča, kljub številnim ponovitvam. Pri igri z dojenčkom je pomembno tudi to, da upoštevamo njegovo počutje. Če je dražljajev preveč, lahko plane v jok, zato vedno upoštevamo njegovo reakcijo in začnemo previdno ter počasi. Jakob ima rad nekoliko bolj intenzivno igro. Najine najljubše igre so neke vrste gibalne igre, pri katerih je veliko gibanja in telesnega stika. V nadaljevanju bom zapisala nekaj njegovih najljubših iger in upam, da bodo všeč tudi vašim dojenčkom. Kot sem napisala že prejšnjič: “Takšno igro in crkljanje lahko izvajate med previjanjem, medtem ko ga držite v naročju ali ko ga odložite na tla (luštno je, če imate zanj pripravljen kotiček s kakšno debelejšo odejico ali igralno podlogo, zraven pa lahko dodate kakšen lok z igračami, kakšno ropotuljico ipd.). Če imate možnost, ga lahko slečete, da bo bolj svoboden, da se bo lažje premikal in več občutil.”

Predlogi za igro z dojenčkom (3-6 mesecev):

  • Letalo. To igro ima Jakob najraje. Z obema rokama ga primem za prsni koš in ga dvignem visoko v zrak. V takem položaju ga “vozim” po zraku, gor in dol, levo in desno ter hitro in počasi. Všeč mu je, če zraven oponašam še zvoke brnenja motorja. Včasih to počnem stoje, spet drugič pa leže. Občasno dvignem noge, jih pokrčim in si ga dam na noge ter z nogami migam naprej in nazaj. Pri tem ga seveda še vedno držim za prsni koš. Všeč mu je, ker se premika naprej, proti mojemu obrazu, in hkrati ga lahko zabavam še z različnimi grimasami.
  • Plesanje. Ko pojem ali ko poslušava glasbo, ga večkrat vzamem v naročje in skupaj zapleševa. Hitreje kot pleševa, bolj mu je všeč in bolj se smeji.
  • Dotikanje, masaža, žgečkanje. Všeč mu je, če se ga dotikam in zelo rad se tudi on dotika drugih. Moji dotiki so velikokrat nežni in sproščujoči, občasno pa ga tudi požgečkam, zaradi česar se vedno naglas zasmeji. Po kopanju ga občasno zmasiram, pri čemer uporabim mandljevo olje Lekobeba. Če bi se želeli naučiti osnov masaže dojenčka, vam priporočam knjigo Gilles Diederichs: Masaža Dojenčka.
  • “Metanje v zrak.” Tudi to igro ima zelo rad in kadar ga želim spraviti v dobro voljo, ga z obema rokama primem za prsni koš in ga nekajkrat hitro zazibam gor in dol, kot da bi ga želela vreči v zrak. Primerno za adrenalince, haha.
  • Zibanje v naročju, pa naj bo hitro ali počasi, gor in dol ali levo in desno, bo všeč večini dojenčkov. Všeč jim bo tudi zibanje/guganje v gugalnici, a zaenkrat še ne sedijo samostojno. Lahko improvizirate in dojenčka odložite na odejo ter s partnerjem primete vse robove in odejo zazibate sem ter tja (kot v viseči mreži). Začnite s počasnimi gibi, da se bo dojenček privadil in da boste videli, če mu je igra všeč. Upam, da sem opisala razumljivo in da boste v zibanju uživali vsi člani družini.
  • Igra z igračami, grizali, ropotuljicami in žogami. Igralni lok v tem obdobju ni več tako zanimiv. Zanimivejše postajajo ropotuljice in grizala, ki jih dojenčki zdaj že prijemajo, dajejo v usta, prestavljajo iz roke v roko ipd. Določena grizala so narejena tako, da jih lahko za nekaj časa postavimo v hladilnik in nato, ohlajena, lajšajo bolečine pri izraščanju zob (imamo nekaj takšnih, recimo Difrax grizalo na fotografiji iz Tosame). Jakobu so všeč vse igrače, ki piskajo, ropotajo in šumijo. Tudi deli igralne podloge, ki jo najdete v otroški trgovini Silly, šumijo, zato jo z veseljem raziskuje. Najraje od vsega ima žogice. Pred kratkim sem mu, v Pikapolonici, kupila tri senzorične žoge in zelo rad se jih dotika, jih poskuša dati v usta, jih odbija in opazuje, ko se mu odkotalijo in se trudi, da bi jih dosegel, ko mu odidejo predaleč. Aljaž in Zara mu jih velikokrat podajata, včasih pa si jih tudi izposodita, hihi.
  • Igra z vodo. Večina dojenčkov v vodi zelo uživa. V tem obdobju, ko se vsega dotikajo, prijemajo igrače in jih dajejo v usta, so mehke in gumijaste vodne igrače odlična izbira za čas med čofotanjem v banji (uporabljamo Hevea vodne igračke, ki niso toksične, so varne za uporabo in enostavne za čiščenje, saj se voda ne zadržuje v nobenih luknjicah; najdete jih pri Mali Zakladi). Všeč so jim tudi knjigice za v vodo (ki so zelo zanimive tudi na suhem in idealne za drgnjenje razdraženih dlesni!), to da je vse mokro in drugačno na otip ter okus, pa je samo še dodaten bonus in nepozabna senzorična izkušnja za dojenčke. Jakob med čofotanjem v naši banjici Aquascale ves čas brca z nogicami in pošprica celotno sobo. Zadnje mesece ga kopamo tako, da damo njegovo banjo v našo, veliko, banjo in se tako izognemo lužam na tleh.
  • Branje knjig. Dojenček bo v tem obdobju zelo rad v vašem naročju, v polsedečem položaju. Ta čas lahko izkoristita za prvo skupno pregledovanje knjigic. Za začetek lahko izberete mehke knjige iz blaga in različne slikanice oz. kartonke, ki morajo biti trpežne. Otroku lahko pripovedujete kaj vidite v knjigi, povejte mu zgodbo, poimenujte in oponašajte predmete in živali ter mu pustite, da knjige raziskuje tudi sam.

Jakob večino časa preživi na trebuščku in v tem položaju raziskuje svet okoli sebe. Večkrat ga pustim, da opazuje in raziskuje po svoje, včasih pa skupaj tudi potelovadiva. Pokažem mu, kako se lahko obrača v obe strani na trebušček, pa nazaj na hrbet in kako se lahko dviguje na vse štiri ipd. Veliko predlogov za takšno igro in vaje najdete v knjigah, kot sta Igrajmo se z dojenčkom, avtorice Anne Pulkkinnen in Igriva vadba za dojenčka, avtorice Andreje Semolič.

Želim vam veliko igrivih trenutkov z vašim dojenčkom. Upam, da vam bodo tudi tokratni predlogi koristili.

Z ljubeznijo, Mama.

X