Kako ostati zdrav čez vso zimo?

Kako ostati zdrav čez vso zimo?

Trkam. Do zdaj z zdravjem nismo imeli večjih težav in zelo sem hvaležna, da je tako. To zimo so nas doletele vodene koze/norice, a se mi zdi dobro, da so vsi otroci preboleli to otroško bolezen, ki je lahko kasneje v življenju precej bolj nevarna. Znano je, da vodene koze nekoliko oslabijo imunski sistem, zato smo se še bolj kot ponavadi podali v to, da ga okrepimo. V današnji objavi boste našli nekaj nasvetov in izkušenj, ki so se izkazali za dobre in ki delujejo. Moram reči, da smo se do zdaj zdravnikom uspešno izogibali in tudi antibiotikov ne poznamo. Resnično upam, da tako ostane.

Kako ostati zdrav cez vso zimo?

  • Skrb za zdravje se zagotovo začne pri uravnoteženi prehrani. Že v času nosečnosti sem se trudila, da sem uživala veliko sadja in zelenjave ter druge zdrave hrane in tudi v času dojenja (zame osebno je tudi dojenje vsaj do prvega leta otrokove starosti pomemben del skrbi za zdravje in dobro počutje otroka, a se zavedam, da vse mamice nimajo te možnosti), uvajanja ter zdaj se trudimo, da se prehranjujemo čimbolj pestro. Pomembno je tudi to, da poskrbimo, da nismo slabokrvni, ker to močno vpliva na naš imunski sistem. Na srečo imamo zelenjavo iz domačega vrta in tudi nekaj domačega sadja, drugo pa po večini kupujemo lokalno in sezonsko. Večinoma uživamo polnozrnate žitarice in tudi kakšne piškote raje spečemo doma z izdelki, ki jih izberemo sami. Nekaj težav smo imeli/imamo tudi s prehranskimi alergijami, zato smo morali biti glede tega vedno nekoliko previdni. Seveda pojemo tudi kaj manj zdravega, a to ni vsaki dan. Ko sem iskala določene prehrambene izdelke (moke, žita, kokosov sladkor ipd.), sem naletela na spletno trgovino Zdrav obrok, kjer je na voljo veliko izdelkov brez glutena, brez laktoze, zdrave hrane in tudi nekaj prehrambenih dodatkov (in najbrž še kaj, hihi). Zdaj je že več kot eno leto od našega prvega sodelovanja in še vedno imajo odlične izdelke, ki jih rada uporabljam, pa še vedno je kaj dodatnega in novega v ponudbi.
  • Pijemo vodo. Ne morem mimo tega, da ne bi omenila, da pri nas doma pijemo večinoma vodo in da kupljenih sokov v bistvu sploh ne poznamo. Pozimi si skuhamo kakšen Lekobeba Čajček, med poletjem pa pijemo tudi naravne sadne sokove, ki jih pripravimo sami. Tudi pitju kravjega mleka se izogibamo. V prehrani ga občasno uporabljamo, po večini pa vse kuham na rastlinskem mleku (najraje imamo ovseno mleko).
  • Veliko smo na svežem zraku. Trudimo se, da bi bili zunaj vsaki dan. Včasih smo zunaj le nekaj minut (recimo zdaj, ko je tako zelo mrzlo), včasih pa gremo na dolg sprehod in se kasneje tudi igramo na dvorišču, v parku ali drugje v naravi, tako da smo zunaj skoraj ves dan. Vse je odvisno od dneva in priložnosti. Tudi takrat, kadar ostanemo v hiši, jo dobro prezračimo.
  • Večplastno oblačenje. Trudimo se, da smo oblečeni vremenu primerno (čeprav je to včasih znanstvena fantastika, ker se vreme tako hitro spreminja), smo oblečeni v večih plasteh in imamo zraven kakšno rezervno oblačilo, pazimo da so nogice tople, da nismo mokri in imamo radi trakove ter kape, ko piha veter, čeprav to naj ne bi bilo pravilo. Tukaj predlagam, da vsak starš sledi svojemu občutku. Kljub temu, da živimo v majhni državi, se vreme iz kraja v kraj toliko razlikuje, da je nemogoče posploševati.
  • Uprabljamo eterična olja dōTERRA. Mešanico eteričnih olj OnGuard uporabljamo vsaki dan zjutraj in zvečer. V roll-on stekleničko 15 ml sem nalila bazno olje (rastlinsko olje; lahko je frakcionirano kokosovo olje, olivno olje, mandljevo olje itd.) in tri kapljice olja OnGuard. S to mešanico namažem Aljaža in Zaro po podplatih, zjutraj in zvečer. Ob prehladu uporabljamo še eterično olje Breathe, ob kakšnih drugih težavah, pa še kakšno drugo eterično olje. Nisem strokovnjak in ne bom svetovala kako in kaj, a mi smo eterična olja vzljubili in jih z veseljem uporabljamo. Imam občutek, da so nam v veliko pomoč.
  • Kadar je sezona prehladov in gripe imamo navado, da dobita otroka zjutraj žličko medu in mlačno vodo ali topel čaj. Tudi jaz velikokrat pojem žličko medu, kadar me skeli in boli grlo in mi povečini pomaga, če to naredim dovolj zgodaj, ob prvih znakih prehlada. Imamo domači med (lokalnega čebelarja) in letos smo septembra prvič naredili tudi kuro z matičnim mlečkom. O matičnem mlečku sem slišala same pozitivne stvari in bi naj bil zelo koristen za imunski sistem in še marsikaj drugega, tako da bomo kakšno kuro z njim še zagotovo ponovili, sem bila zadovoljna.
  • Tudi kuro s probiotiki je priporočeno narediti vsake toliko časa in ker je že nekaj časa nismo, je zdaj idealen čas. Po nasvetu sem izbrala otroške probiotike v prahu Viridian iz spletne trgovine Zdrav obrok. Probiotiki so bili za nas obvezni že zaradi alergij in porušene črevesne flore in nam bodo zagotovo koristili. Z jemanjem smo šele začeli in z veseljem bom čez čas sporočila, kakšna je bila naša izkušnja. Preizkusili bomo tudi Vitamin D3 kapljice za otroke Viridian. Vitamin D3 je zelo pomemben in če imate občutek, da ga otroci na soncu in preko prehrane ne dobijo dovolj, je smiselno razmisliti o dodatku. Včasih razmišljamo o tem, zakaj naši otroci niso odporni in velikokrat na takšne “malenkosti” pozabimo ter vzroke iščemo drugje.
  • Higiena. Redno umivanje rok se mi zdi zelo pomembno, a hkrati ne pretiravamo in ne čistimo pretirano, ne razkužujemo in moji otroci se plazijo praktično povsod ter predvsem v skladu z zdravo pametjo. Čeprav pri mnogih stvareh rada “kompliciram”, se mi zdi koristno, da z določenimi bakterijami pa le pridejo v stik in si morda na tak način tudi krepijo imunski sistem. Ker sta šla oba otroka v vrtec z enajstimi meseci, sta se tudi tam že zgodaj srečala z marsikaterim virusom in bakterijo in ga uspešno premagala.

To je naša izkušnja in upam, da vam napotki koristijo. Omenjeni izdelki so dobri, večino omenjenega pa prakticiramo že leta. Pomembno se mi zdi tudi, da ukrepamo že ob prvih znakih prehlada ali slabšega počutja. Tudi ob tem si pomagamo z določenimi naravnimi “zdravili” in zvarki. Če vas zanima, napišem še kaj o tem. 😉

Veliko zdravja!

Z ljubeznijo, Mama.

X