Dojenčkov dnevnik: 8. mesec

Dojenčkov dnevnik: 8. mesec

Občutek imam, da vsak naslednji mesec mine hitreje. Večji kot so, več je dogajanja in hitreje mineva čas. V zadnjem mesecu se ni veliko dogajalo, ker je bila v ospredju bolezen, a kljub temu smo skupaj preživeli nekaj lepih trenutkov.


8. MESEC (20. december – 20. januar)

Teža in velikost: Točne teže in velikosti ne vem, ker nisva imela sistematskega pregleda. Banjica Aquascale kaže približno 8000g. Njegov apetit se je po bolezni prejšnji mesec precej izboljšal, zato je začel lepo napredovati v teži, a mu ob prebolevanju vodenih koz spet ni ugajalo drugega, kot dojenje.

Kako preživljate dneve? Kakšen ritem je imel otroček v osmem mesecu? V zadnjem mesecu se je dnevno in nočno spanje nekoliko izboljšalo. Prejšnji mesec je zaznamovala rast prvih dveh zobk, a tudi ta mesec ni šlo brez motenj. Približno 11 dni nazaj je dobil vodene koze, ki so povzročile slabše počutje in zmotile njegov ritem. Tudi pred tem je spal nekoliko manj, ker smo bili manj na svežem zraku, saj sta bila pred tem bolna Aljaž in Zara, pa tudi vreme ni bilo naklonjeno dolgim sprehodom. Še vedno spi dva do trikrat na dan, a dolžina spanca ni vedno enaka. Včasih spi samo pol ure, spet drugič eno do dve uri. Prvič spi zjutraj okoli pol osmih, drugič pred kosilom in tretjič po kosilu. Zdaj ima res že lepo izoblikovan ritem, a je še vedno zelo prilagodljiv, ker lahko zaspi praktično povsod, če imamo s seboj voziček, avtosedež ali nosilko. Ponoči se dokaj veliko zbuja, nima pa ustaljenega ritma za zbujanje.

Kaj najraje počne? Kdaj je najbolj zadovoljen in umirjen? Kaj ga uspava in pomirja? Odkar se plazi (približno mesec in pol) je ves čas v pogonu. Najraje raziskuje po stanovanju, odpira predale, premika stvari sem in tja in jih daje ven in noter iz raznih predalov, škatel ter posod. Ves čas nam je za petami. Najbolj je zadovoljen, če nas lahko opazuje in se dotika naših stvari (mojih kuhalnic in posod, Aljaževih avtomobilčkov in Zarinih punčk). Rad ima glasbo, rad ima razburljive igrice, skrivanje, “ku-ku”, “buuuuu”, rad se žgečka, crklja in zna lepo pokazati nežnost ter naklonjenost. Umirjen je takrat, ko ga crkljamo in ko beremo, a le določen čas. Uspava ga nošenje na rokah, zibanje in vožnja v vozičku. Občasno zaspi tudi ob dojenju.

Najljubša igrača: Trenutno nima posebne najljubše igrače. Najraje ima Aljaževe avtomobilčke, a mu ne pustimo vseh, kar mu ni všeč. Rad ima tudi balone, žoge in igrače, ki se oglašajo, predvajajo pesmice in glasbo ipd.

Najljubša pesmica/uspavanka: Ringa ringa raja.

Kaj je bilo ta mesec najlepše? Najlepši je bil praznični čas, ko smo veliko stvari skupaj počeli, peli in plesali. Tudi praznovanje Aljaževega in mojega rojstnega dne si bomo zapomnili. Kljub temu, da smo bili ves mesec več ali manj doma, smo se zabavali, igrali, kuhali in pekli. Bilo je lepo.

Kaj je bilo ta mesec najtežje? Najtežje je bilo to, da so otroci za vodenimi kozami (nekateri jim rećejo tudi norice) zbolevali eden za drugim in da se je ves čas nekdo slabo počutil, da nismo mogli nikamor, razen na sveži zrak ter k babicam in dedkom in da smo slabše spali. Prav tako je bilo težko gledati to, kako je Jakob, kot zadnji sorojenec, dobil največ kozic, kar je bilo zelo neprijetno in boleče/srbeče.

Katerih posebnih trenutkov se boste za vedno spominjali? Za vedno se bomo spominjalo tega, kako smo preživeli Jakobov prvi božič. Zelo so ga pritegnili okraski ter lučke in je z veseljem “pomagal”. Težko ga je bilo držati stran od smrekice in zame je bilo kar olajšanje, ko smo jo podrli, haha. Prav tako smo takrat skupaj peli in plesali in tudi Jakob ima zelo rad glasbo, zato so se zabavali vsi trije otroci, kar je bilo lepo opazovati.

Stvari, za katere misliš, da si jih boš zapomnil, pa si jih ne: To, kako zelo je bil pikast po obrazu in kako mu je odgovarjalo, ko sem ga nežno božala po kozicah, da ga ne bi srbelo. Prav tako ne želim pozabiti, kako rad ima glasne zvoke. Obožuje sesalec in ves čas sesanja ga lovi ter ga ni niti malo strah. Vedno udarja s predmeti ob tla, mizo ali drugo podlago, kar mu je zelo všeč. Zadnji teden je ugotovil, da je zabavno tudi metanje predmetov na tla, zato zdaj to redno počne. Včasih predmet tako zaluča, da je res že nevarno.

Kaj pravita bratec in sestrica? Bratec in sestrica ves čas skrbita, da ne bi prišel do česa nevarnega, hkrat pa ravno njima občasno pade na tla kakšna malenkost, ki je ne sme dobiti v roke, zato moram zelo paziti in biti ves čas zraven. Oba ga rada objemata in poljubljata, Zara pa se velikokrat igra tudi tako, kot da je njegova mama ali vzgojiteljica. Želi ga umiti, premakniti iz enega na drugo mesto, ga hraniti ipd. Rada se z njim igrata, a je takšna igra ponavadi zelo kratka, saj imata druge interese.

Pomembni mejniki tega meseca: Metanje igrač na tla, dvigovanje rok nad glavo, dvigovanje igrač nad glavo, držanje dveh igrač hkrati in prelaganje igrače iz roke v roko, dvigovanje na kolena in komolce, ob višjih predmetih se trudi, da bi se potegnil navzgor, občasno mu uspe pincetni prijem in zelo rad pobira drobtine po tleh, izgovorjava “ama” in “ma-ma”, pogosto se smeji na glas, naredi “poč poč” in da lupčka oz. se stisne k meni, ko rečem “moj moj” (moj daleč najljubši mejnik!).

Vem, nič kaj lepo ne izgledajo te kozice in tudi občutek ni prijeten, pa mazanje s kremico je tudi čisto odveč, ampak bomo (oz. smo skoraj že) preživeli.

Z ljubeznijo, Mama.


Igralna podloga je iz otroške trgovine Silly. Pletena jopica pa je iz nove spletne trgovinice PoPo Trgovinca, ki ima zelo luštna oblačila za dojenčke in otroke. Izbrala sem pleteno jopico, ki je zelo mehka in ravno prav topla za te zimske dni. Všče mi je, da je skoraj enake barve kot Jakobove oči. Pokukajte tudi k njim na Facebook, ker vsake toliko časa dobijo kaj novega.

X