Kakšna je zame dobra igrača?

Kakšna je zame dobra igrača?

Pred časom sem že pisala o tem, kako je Aljaž prišel v obdobje, ko mu ni bila zanimiva nobena igrača, ko ga nič ni pritegnilo in ko je ves čas tarnal o tem, kako mu je dolgčas. Do neke mere mi je čisto ok, da je otrokom tudi kdaj dolgčas in da sami pogruntajo kakšno zanimivo igro ter uporabijo svojo domišljijo, a po nekaj dneh sem videla, da Aljaž dejansko potrebuje nov izziv, ker je večino naših igrač “prerastel”. Fant raste in včasih niti opazim ne (ali pa morda ne želim opaziti), kako velik je že, kako odraslo razmišlja in kako se njegova zanimanja spreminjajo. Ko opazite, da se vaš otrok naenkrat ne zamoti z nobeno igračo, da ga nobena igra in nobeno ustvarjanje ne pritegne, potem lahko najprej: 1. pospravite določene  igrače in izpostavite tiste, ki jih že dlje časa ni imel na razpolago; 2. pripravite aktivnosti, ki so na nekoliko višji zahtevnostni stopnji; 3. pospravite nekaj igrač, ki jih je prerastel in kupite kakšno novo, ki bo primernejša za njegovo starost in razvojo stopnjo.

Ker večino stvari kupujem na spletu, sem tudi tokrat najprej pogledala izbiro v vseh svojih najljubših otroških trgovinah z igračami. Ena med njih je Mali galago in ker rada naročim več stvari na enem mestu in so imeli dobro izbiro, sem naročila kar pri njih. Zanj sem izbrala dve talni sestavljanki, saj zelo rad sestavlja in nima še nič podobnega, nalepke za večkratno uporabo, leseno sestavljanko Evropa in Sestavljanje oblik z zabijanjem lesenih kosov na plutasto podlago. Za Zaro in Jakoba sem izbrala Razvrščanje oblik, sicer pa je med njimi tako majhna starostna razlika, da si igrače zelo hitro začnejo podajati med seboj. Aljažu sem najprej ponudila talni sestavljanki. Ker sva bila ravno doma, zaradi sistematskega pregleda pri logopedu, in sem morala na hitro urediti nekaj službenih zadev, sva ju vzela zraven v pisarno. Zelo sta mu bili všeč in z njima se je zamotil več kot eno uro. Kasneje ju je sestavil še nekajkrat in večkrat se mu je pridružila tudi Zara, pa sta sestavljala skupaj, čeprav ona drugače nerada sestavlja. Po kakšnem principu sem igrače izbirala in kakšna je zame dobra igrača? Iz napisanega lahko razberete, da je zame dobra igrača takšna, ki otroku postavi izziv, in sicer takšen, ki je primeren za njegovo starost in razvojno stopnjo. Če je izziv preveč enostaven, otroku to ni zanimivo in od tega nič ne odnese, če pa je izziv pretežek, pa ga to obremeni in spravi v stisko, kar tudi ni v redu. Razumljivo je, da otroku včasih nenamenoma predstavimo igračo, ki zanj ni primerna, a takoj, ko to ugotovimo, je dobro, da jo umaknemo in pospravimo za čas, ko bo aktualna ali za drugega otroka, če jo je naš prerastel. Dobra igrača je:

    • Varna (certifikati, način obdelave, toksične snovi, drobni delci, ostri robovi ipd.).
    • Uporabna. Vedno skušam izbrati igračo, ki je uporabna iz večih vidikov. Všeč mi je, če igrača spodbuja domišljijo in je namenjena večim načinom uporabe. Recimo kocke lahko sestavljamo (z navodili ali brez), jih razvrščamo glede na barvo in velikost ter jih preštevamo in najbrž še kaj. Uporabna igrača omogoča otroku, da raziskuje, odkriva svet okoli sebe ter razvija svoje sposobnosti in razmišljanje.
    • Estetska. Igrača, ki jo izberem, mi mora biti vizualno všeč. Ni mi všeč, če je preveč nekih elementov, dražljajev ipd., nimam rada risanih junakov, imam pa rada barve in me pritegnejo predvsem lesene igrače.
    • Didaktična. Našla sem eno krasno razdelitev igrač na igraće za funkcijsko igro, ljubkovalne igrače in igrače za domišljijsko igro, igrače za spodbujanje gibanja in razvoj gibalnih spretnosti, igrače za konstruiranje in ustvarjalno izražanje in družabne igre ter igre s pravili. To so takšne igrače, ki imajo dejansko pomembno didaktično vrednost in otrok od igre z njimi veliko odnese. Takšne igrače lahko naredimo tudi doma.
    • Pasivna. Tukaj mislim predvsem na to, da igrača ne počne kar vsega, ampak jo mora otrok uporabiti ter razmisliti kaj in kako bo z njo počel. Naše igrače po večini ne piskajo, ne pojejo in se ne svetijo. Imejte v mislih, da pasivna igrača pomeni, da je otrok aktiven in obratno. Aktivna igrača povzroča pasivnega otroka.

Upam, da se vam vsaj malo približala nekaj lastnosti, ki jih imate lahko v mislih, ko izbirate igrače za svoje otroke. Sem na kaj pozabila? Na kaj ste pa vi pozorni?

Z ljubeznijo, Mama.

Današnja objava je nastala v sodelovanju s spletno trgovino Mali galago. V njihovi trgovini boste našli ogromno dobrih igrač, najdete pa jih tudi na Facebook strani Maligalago.com. Hvala za sodelovanje! Igrače so krasne, kot vedno! 😉

X