Skupaj v kuhinji in skupaj za praznično mizo

Skupaj v kuhinji in skupaj za praznično mizo

Čez vikende, ko nam čas dopušča, se zelo radi zberemo v kuhinji. Otroka rada pomagata pri kuhanju in pečenju in si ponavadi kar sama izbereta zadolžitve ter se lotita dela. Jakob pomaga po svojih močeh in vedno ga zelo zanima, kaj počnemo. Če se lahko igra z vodo ali gnete kakšno testo, je takoj zraven, hihi. Decembra je teh skupnih trenutkov v kuhinji še več. To so dnevi, ko so tudi popoldnevi namenjeni peki piškotov in ko cela hiša diši po cimetu, mi pa igramo družabne igre in smo skupaj. To so dnevi, ko je skupnih obrokov še več. Ko si vzamemo čas in skupaj pojemo kosilo, malico in še večerjo. To so dnevi, ko se na mizi znajde kaj posebnega, pa tudi če se ne in so za večerjo “samo” palačinke, nam je to v veliko veselje. Ko vidim iskrice v očeh in njihove nasmeške, naš jedilnik z veseljem prilagodim tako, da so lahko tudi oni kuharji in imajo vedno kaj za početi. To sicer pomeni, da so naši božični pišoti nepopolnih oblik in neenakomerno popackani s prelivom ter da občasno vseeno odpremo škatlo kupljenih piškotov, ker naši niso uspeli, ampak tudi skupni trenutki in zabava ob ustvarjanju v kuhinji štejejo. Ena od naših božičnih tradicij je, da na božični večer delamo smrekico in skupaj kuhamo božično večerjo ter pečemo piškote. Na te trenutke zadnjih let imam najlepše spomine in tudi letos je to trenutek, ki se ga najbolj veselim. Naše božične večerje niso nikoli komplicirane. Priznam, da nisem tako dobra kuharica, da bi lahko pripravila večhodni meni ob katerem bi se vsem cedile sline. Se pa trudim in ob sebi imam najboljše pomočnike. Letos bodo na meniju goveja juha (naša najljubša), goveja pečenka in korenčkov pire ter solata. Za sladico bodo piškoti in pa morda še kakšna sladica v kozarčku. Jaz bom poskrbela za pečenko, Aljaž in Zara bosta lupila in rezala korenček ter krompir za pire, Tomi pa pripravi najboljšo solato. Skupaj bomo pekli in krasili piškote, vmes še kaj nazdravili in poslušali božične pesmi in verjamem, da se bomo imeli krasno.

Recept za najboljšo govejo pečenko pa danes delim tudi tukaj.

Potrebujete:

  • 1 Deluxe stegno mlade govedine,
  • začimbe (sol, poper, rožmarin, timijan, česen),
  • Deluxe ekstra deviško olivno olje,
  • korenček,
  • por,
  • voda.

Postopek:

Meso posolimo, popopramo in dodamo ostale začimbe. Pokapljamo z olivnim oljem in ga pustimo stati vsaj dve uri, preden ga damo v pečico (mariniramo). V pekač okoli mesa narežemo korenček in por, dodamo 1 dcl vode in damo v pečico. V pečici pečemo na 180 stopinj in meso vsakih 15-20 minut obrnemo ter zalijemo z vodo. Pečemo 1,5h do 2 h, odvisno od tega, kako zapečeno meso želimo. Ko je meso pečeno, ga damo iz pekača ter ga narežemo. Sok in zelenjavo, ki sta ostala, zmešamo s paličnim mešalnikom. Nastalo omako ponudimo k pečenki in korečkovemu ali krompirjevemu pireju.

Se že zelo veselim božičnega večera in praznične mize, do takrat pa bomo z veseljem vadili in vadili in morda nam celo uspe, da letos ne bomo ničesar zažgali. V vsakem primeru bo lepo, lačni pa tudi ne bomo. Imam vedno še kaj za narezek v hladlniku. 😉

Z ljubeznijo, Mama.

X