10 idej, kaj lahko počnemo mamice, ko si vzamemo čas zase

10 idej, kaj lahko počnemo mamice, ko si vzamemo čas zase

Ta mesec ženske in mame praznujemo dvakrat. Prvi praznik je Dan žena, ko praznujemo ekonomsko, socialno in politično enakopravnost žensk. Mogoče se mlade generacije premalo zavedamo pomena tega ali pa premalo čutimo zgodovinsko ozadje tega praznika, a vredno se je spomniti na to, kaj pomeni biti ženska in kaj pomeni svobodno izbirati stvari, ki jih bomo v življenju počele, kaj bomo študirale, kakšen poklic bomo izbrale, v kakšne odnose bomo vstopale, kakšni bodo naši hobiji, kakšne knjige bomo brale, kakšna bo naša politična pripadnost, kaj bomo oblekle in še in še. Določene stvari, ki so nam samoumevne, včasih niso bile. Še vedno se srečujemo z ovirami in s predsodki, morda smo si na glavo nakopale nekaj novih, a hvaležna sem, da živim v času, ko sem lahko ženska, mama, podjetnica, ko se lahko ves čas življenja izobražujem po svojih željah, ko moja beseda nekaj pomeni in ko imam možnost oditi na volišče in oddati svoj glas. So področja življenja in dela, kjer stvari še vedno niso takšne, kot bi želele, a smo aktivne, razmišljamo in delamo ter spreminjamo. Imamo možnost, da vsaka zase ustvarimo življenje, kot si ga želimo in ena izmed najlepših odločitev, ki pa mora biti samo vaša (in partnerjeva, seveda), je odločitev za materinstvo. Tukaj pride na vrsto drugi “ženski” praznik tega meseca, tj. Materinski dan. Prav je, da se spomnimo na naše mame, jim kaj lepega podarimo, jih objamemo in se jim zahvalimo za ves trud in delo, ki ga vsakodnevno opravljajo(mo). Gre za eno izmed najtežjih in najbolj odgovornih življenjskih vlog in večkrat bi si morale priznati, kako pomembne in nenadomestljive smo. Ponosne smo lahko, da vzgajamo nove generacije in s tem aktivno soustvarjamo družbo. Ni lahko, a nam uspeva in trudile se bomo še naprej. Ker pa to nikakor ni naša edina življenjska vloga, ampak moramo in si želimo uspešno opravljati tudi druge, je pomembno, da ne pozabimo nase. Čisto normalno je, da pride obdobje v življenju, ko se postavimo na drugo mesto. Otroci so majhni, nas potrebujejo 24ur/dan, imajo veliko svojih potreb, ki morajo biti zadovoljene pred našimi, tukaj so še gospodinjske in službene obveznosti ter skrbi, negovanje partnerskega odnosa idr. Dolgo sem potrebovala, da sem ugotovila, kako pomembnih je tistih nekaj minut na dan, ki jih imam samo zase. Več kot je obveznosti, več takšnega časa potrebujemo, da lahko vpostavimo ravnovesje in napolnimo svoj rezervoar ter nato dajemo drugim. Včasih je to lahko nekaj minut v tišini, spet drugič je to kava in klepet s prijateljico, tretjič je sprehod v naravi itd. Danes bom zapisala 10 mojih najljubših idej, kaj lahko počnemo mamice, ko si vzamemo čas zase in, ki jih še bolj zavestno uresničujem v letošnjem letu, saj so bile del mojih novoletnih zaobljub.

  1. Branje knjig. Od nekdaj sem zelo rada brala. Kot otrok sem bila ena tistih, ki je raje ostala doma in brala, kot se igrala na dvorišču, zato mi je to zadnja leta zelo manjkalo. Ko sem postala mama, je bilo časa za branje veliko manj, prebrala sem nekaj priročnikov in knjig o starševstvu, kmalu pa še tega ne več. V začetku januarja sem se odločila, da si bom zavestno vzela več časa za branje in za obiskovanje knjižnice ter si kupila vsaj eno novo knjigo na mesec. Od takrat, pa do danes, sem prebrala že kar nekaj knjig. Ne samo, da si tako vzamem čas zase, se sprostim in si napolnim baterije, ampak se tudi ogromno naučim in končno razmišljam še o čem drugem, kot samo o menjavanju plenic, kuhanju in pranju, hihi. Res priporočam!
  2. Knjiga Flow Love & Life. Ko sem iskala knjige, ki bi jih lahko prebrala in, ki bi mi lahko ponudile kakšen nov pogled na svoje življenje, sem naletela na knjige Flow. Našla sem jih v spletni trgovini Fridolina, kamor vsake toliko časa rada pokukam in izmed vseh knjig izbrala dve. Prva je Flow Love & Life. Je več, kot samo knjiga. Napisana je v angleščini, vsebuje pa članke povezane z družino, ljubeznijo in prijateljstvom, ki osvetljujejo različno problematiko ter spodbujajo k razmišljanju, tudi preko različnih nalog.
  3. Knjiga Flow 19 Days of Mindfulness. Druga knjiga vsebuje 19-dnevni načrt, kako živeti bolj zavedno, premišljeno in ustvarjalno. Izbrala sem jo, ker vem, da me bo spodbujala k temu, čemur namenim premalo časa. Sicer je tudi pisanje oblika ustvarjalnosti, ki mi prinaša mir, zadovoljstvo in me izpopolnjuje, a tudi temu zadnje čase namenjam premalo časa, zato bo ta knjiga odličen opomnik k vsemu, kar napolni mojega duha in spodbuja čuječnost.
  4. Sprehod v naravi. Sprehodi so bili vedno tisti, ki so me napolnili z energijo in mi umirili misli. Zadnja leta smo se sprehajali skupaj in vedno nam je bilo lepo, ne spomnim pa se, kdaj sem bila nazadnje na sprehodu sama (tudi brez spečega dojenčka v vozičku). Januarja sem to spremenila in čeprav mi ne uspe tako pogosto, kot bi želela, je tista ena ura v miru blagoslov za moje misli in duha.
  5. Masaža. To je tista točka, ki je še nisem uresničila, čeprav o njej že nekaj časa razmišljam. Mislim, da si jo bom privoščila v naslednjem tednu in prepričana sem, da bo odlična “anti-stres” terapija.
  6. Gledanje filmov, obisk kina. Ker sem zadnja leta večere večinoma preživljala za računalnikom, pisala objave in članke ter delala ali pa stokrat zaporedoma uspavala svoje otroke, je bilo časa za gledanje filmov zelo malo. Odkar sem mama, sem jih pogledala toliko, da jih lahko naštejem na prste ene roke. Razne nadaljevanke, ki trajajo manj časa, sva gledala, za filme pa je vedno zmanjkalo časa in zdaj se je nabralo že toliko dobrih in vrednih ogleda, da imava enkrat na teden “movie night” in je res sproščujoče. Tudi v kino sva šla bolj poredko in tudi to je nekaj, kar bi si želela spremeniti. Ker rada pišem razne sezname, imam v svojem rokovniku seznam filmov, ki si jih želim pogledati in zdaj samo delam kljukice, haha. To pisanje seznamov se morda zdi smešno, ampak garantiram, da se stvari veliko lažje uresničijo, če so zapisane na listu papirja.
  7. Kopel. Kopanje v kadi je še ena stvar, ki je na dosegu roke in za katero si premalokrat vzamem čas. Pred tedni sem to naredila prvič po letih (!) in ja, definitivno je to nekaj, kar sprosti in pomiri po dolgem dnevu, ko smo utrujene in izčrpane. Včasih je vse, kar vidimo topla postelja, ampak kopel pred spanjem je lahko samo še pika na i, nekaj za našo dušo in za lepše sanje.
  8. Kava. Tukaj najbrž ne rabim napisati veliko. Kava, kadarkoli in kjerkoli, je nekaj, kar si zaslužimo. Morda ne gre toliko za samo kavo, kot za ritual, nekaj minut tišine, ob svečki, včasih v samoti, spet drugič v dobri družbi.
  9. Poslušanje glasbe. Glasba nam lahko v trenutku popravi razpoloženje in nam dvigne energijo, zato si lahko večkrat vzamemo čas za svoje najljubše melodije. Jaz jo poslušam med delom, med pospravljajem ali kar tako. Včasih je najlepše v tišini, spet drugič pa lahko iz glasbe črpamo ogrmno navdiha in moči (ali pa se samo sprostimo in zaplešemo).
  10. Barvanje pobarvanke Flow. Z otroki večkrat barvamo, ampak tokrat pa sem izbrala pobarvanko za odrasle Flow in se odločila, da poskusim barvanje, kot obliko meditacije. Na naslovnici je zapisano “Coloring is a form of happiness.”. Čudovito, kajne? Všeč mi je tudi to, da to lahko počnem mimogrede, takrat, ko tudi otroci barvajo, rišejo, pišejo ali ustvarjajo kaj drugega.

Tako, to so moji predlogi in ideje za čas, ki je namenjen samo nam. Premislite, kaj je tisto kar želite in potrebujete ve in si to vsake toliko časa, brez slabe vesti, privoščite! Lepo praznujte in ostanite močne!

Z ljubeznijo, Mama.

Današnja objava je nastala v sodelovanju s spletno trgovino Fridolina, ki vam podarja 10% popust na celoten nakup, če kupit vsaj enega od Flow izdelkov. Koda, ki jo uporabite pr nakupu je “zljubeznijomama“. Koda velja do 25. marca. Hvala za sodelovanje!

X