Večna dilema: Biti več časa z otroki ali v kuhinji?

Večna dilema: Biti več časa z otroki ali v kuhinji?

Odkar sem postala mama, mi je še bolj pomembno, kaj se znajde na mojem krožniku in krožniku mojih otrok. Čeprav nisem ravno odlična kuharica, se potrudim in v pripravo naše hrane vložim kar nekaj truda in ljubezni. Včasih se mi zdi, da razmišljanju o tem, kaj bomo jedli, ni konca ne kraja. Pomembno se mi zdi, da je prehrana pestra in zdrava, prav tako pa ves čas iščem ravnovesje med tem in enostavno ter hitro pripravo obrokov. Rada preizkušam nove recepte, dodajam v njih čimveč zelenjave, pa vendar sem nekoliko obupana, ko po nekaj urah truda v kuhinji opazujem njihove grimase, ki ne bi tega ali onega. Ne popuščam in ne kuham za vsakega posebaj, čeprav eden od njih ne je paradižnika, drugi pa ne paprike ipd., ampak jemo, kar je na mizi, vsake toliko časa pa si privoščimo tudi kakšen “fast food” ali obisk v restavraciji. Vse je odvisno od našega urnika in želja. Večji, kot so otroci, več je izbirčnosti in komentarjev, a sem toliko iznajdljiva in trmasta, da temu ne popustim. Ravnovesje se mi zdi ključno.

Recepti, ki jih uporabljam pri naši vsakodnevni kuhi, so ponavadi preprosti in sestavljeni iz lokalnih ter sezonskih sestavin, kadar pa je izbire manj, izberemo tudi kakšno tropsko sadje (za malo težje recepte in daljšo pripravo jedi, si vzamem čas ob praznikih in raznih praznovanjih). Najbolj pomembno mi je, da se v kuhinji ne zadržim veliko časa, ker se mi zdi to, zraven vseh obveznosti, nemogoče, predvsem pa se vedno raje odločim za kakšno uro igre z otroki več, kot pa za kakšno uro kuhanja več. Na spletu je ogromno zdravih receptov, ki ne zahtevajo posebnega kuharskega znanja in, ki so mi v veliko pomoč. Pred kratkim je svojo knjižico receptov izdalo tudi podjetje Beko, katerega ponosna ambasadorka sem. Njihova knjižica receptov je nastala v sodelovanju z nutricionisti FC Barcelona in vsebuje zelo primerne recepte za majhne izbirčneže. Nekaj njihovih receptov smo že preizkusili in moram reči, da se v večini primerov, otroci niso posebej ukvarjali s tem, kakšne so sestavine, saj je celotna jed privlačna na pogled, prav tako pa moji otroci obožujejo razne smoothieje, kar mi omogoča nekaj maneverskega prostora, za dodajanje sadja in zelenjave. Projekt, ki so se ga lotili, se imenuje Jej, kot tvoj junak in je zelo simpatična kombinacija hitrega, zdravega in okusnega načina pripravljanja obrokov.

Namočeni ovseni kosmiči – kokos banana

Z Jakobom sva se tokrat odločila za pripravo hranljivega zajtrka, in sicer za namočene ovsene kosmiče s kokosom in banano. Ta recept in še veliko drugih najdete TUKAJ.

Sestavine:

  • 50 g ovsenih kosmičev,
  • 300 ml kokosovega mleka ali mleka po izbiri,
  • 3 g vanilijevega ekstrakta,
  • 1 srednje zrela banana, zmečkana,
  • 25 g nesladkanega naribanega kokosa,
  • 15 g javorjevega sirupa ali medu,
  • Ananas ali drugo sadje za dekoracijo.

Postopek:

  1. Banano mešajte 30 do 60 sekund, dokler ne postane gladka.
  2. V srednje veliki skledi zmešamo ovsene kosmiče, kokosovo mleko, vanilijev ekstrakt, zmečkano banano in kokos.
  3. Po potrebi dodamo med ali javorjev sirup.
  4. Mešanico stresemo v nepredušno posodico in jo damo v hladilnik.
  5. Okrasimo s sadjem.

V bistvu sem skoraj razrešila to večno dilemo, ali biti več časa z otroki ali v kuhinji, saj lahko v pripravo takšnih obrokov vključimo tudi otroke, jih pripravimo preprosto in hitro, vse pojemo, smo zdravi in imamo še veliko časa za igro.

Z ljubeznijo, Mama.

Današnja objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Beko, pod okriljem njihovega projekta Jej, kot tvoj junak.

 

 

 

 

X