Ikea za otroke

Home / Uncategorized / Ikea za otroke

Ko sem avgusta na naši facebook strani objavila zanimiv link do seznamov za Ikeo, je bil odziv zelo dober in dobila sem tudi predlog, da napišem nekaj o tem, kaj jaz nakupujem v Ikei (predvsem za otroke), s čim sem zadovoljna, kaj priporočam in kaj ne. Ideja se mi je zdelo zelo dobra, zato bom v tej objavi povzela naše izkušnje z Ikeo in objavila sezname stvari, ki jih imamo najraje ter so za nas “must have”.

Tako kot veliko staršev dandanes, tudi mi vedno iščemo ugodne rešitve pri opremljanju stanovanja in nakupu ostalih drobnarij za otroke in dom. Pri določenih stvareh še vedno raje posežemo po kakšnih bolj ekoloških materialih ali pa morda izberemo kaj bolj unikatnega, “kvalitetnejšega”, bolj masiven les ipd., ampak po večini pa se tudi v Ikei dobi dokaj kvalitetne stvari za dokaj ugodno ceno. Ko sem med prvo nosečnostjo načrtovala otroško sobico, sem se zaljubila v serijo Hensvik. Kupila sva celo serijo, s tem, da sem izbrala dve omari, kar se je izkazalo kot dobro, ker se je Aljažu kmalu pridružila še sestrica. Izbrala sem tudi predalnik za na steno, ki ga zdaj uporabljamo stoječega na tleh, ampak žal točno ne vem njegovega imena. Kasneje, ko je bilo potrebno urediti poseben prostor za igrače sva dokupila še predalnik Trofast. Ker v seriji Hensvik ni večje posteljice za malčke, sva dokupila posteljico Gulliver.

Kljub temu, da niso vse stvari iz iste serije (pa še mizica in stolčka sta iz Pikapolonice), lepo izgledajo skupaj, ker je vso pohištvo bele barve in čistih linij. Dva zelena Mamut stolčka sva dodala za popestritev in več prostora k prej omenjeni mizici (zdaj se dobijo tudi luštne prevleke za te stolčke). Tudi okvirji na stenah in žice kamor obešamo njune risbice so iz Ikee (mimogrede, najbrž vedno, ko sem v Ikei prinesem domov še kakšen dodaten okvir za fotografijo in kakšno svečko) in pa tepih. Priporočam tudi kakšna obešala, na katera lahko obesimo vse od predpasnikov, jaknic, plaščev, nahrbtnikov do vrečk za copatke in druge drobnarije. Res nepogrešljiva stvar, če želimo, da so otroci samostojni, pa so pručke. Mi imamo eno v kopalnici in eno v kuhinji in si res ne znam predstavljati, kako bi bilo brez njiju (žal nisem našla linka, lahko kdo pomaga in zapiše v komentar, če najde). V kuhinji uporabljamo tudi stolček za hranjenje Antilop in visoki stolček za hranjenje Agam. Antilop (imamo dva, enega za doma in enega za k babicam, na morje ipd.) sem začela uporabljati, ko sta oba že odlično sedela sama, pred tem pa sem uporabljala stolček za hranjenje, kjer se lahko spreminja naklon sedenja in tisti se mi zdi tudi bolj varen. Ko sva stanovanje prilagajala otrokoma, sva uporabila tudi nekaj njihovih izdelkov za varnost, kot so varovala za vtičnice, robove, nedrseča podloga za v bano ipd.

Vso pohištvo in dodatki, ki sem jih opisala nam dobro služijo in smo z njimi zadovoljni. Uporabljamo tudi nekaj igrač, izdelkov za ustvarjanje, tekstila in drugih drobnarij za otroke, kar bom opisala preko spodnjih fotografij. Zajela sem njihove izdelke, ki se mi zdijo res dobri in vredni nakupa.

Igramo se z Ikeo

1. Kuhinja. Mi svoje kuhinjice sicer nismo kupili v Ikei, ampak ta kuhinja se mi zdi v primerjavi z našo, ki je plastična, veliko bolj kvalitetna in prijazna za uporabo. Vsakič, ko sem v Ikei mi je kar malo žal, da se nisem odločila za nakup.

2. Dodatki za kuhinjo. Nekaj teh imamo in se mi zdijo vredni nakupa, ker izgledajo kot pravi dodatki, ki bi jih lahko brez problema uporabljal tudi v veliki kuhinji. Mehka sadje in zelenjava sta zelo luštna tudi za igro izven kuhinje, za razvrščanje ipd.

3. Krogci za natikanje Mula je osnovna igrača, ki že zelo zgodaj začne zanimati otroka in preko katere vadi fino motoriko, koordinacijo oči roka, spoznava barve itd.

4. Plastične posodice Mula s katerimi lahko otrok gradi stolp ali jih zlaga eno v drugo, z njimi preliva vodo, pesek in druge podobne materiale, kar je prav tako zelo koristno.

5. Železnica Lillabo, ki jo oba otroka zelo rada sestavljata in je trenutno najbolj priljubljena iKeina igračka.

6. Kladivo Mula, s katerim otrok tolče po barvnih valjih. Te igračke (še) niammo, ampak jo že dolgo gledam Mogoče jo bom kupila sebi. 🙂

7. Tovornjak Mula, ki nam je zelo všeč, ker je tako univerzalen. Ima magnet na katerega otroci nalagajo priložene like, like prirejajo v luknjice, spoznavajo barve in vodijo tovornjak naokoli z vrvico.

Seveda imamo še nekaj drugih igrač, recimo mehke žogice iz blaga, lutke, tunel, šotor ipd., ampak niso tako aktualne, kot te zgoraj omenjene. Všeč mi je tudi igrača motorične kroglice Mula, a naše niso iz Ikee, čeprav so Ikeine večje in morda posledično tudi dalj časa zanimive.


Ustvarjamo z Ikeo

Ko kupujem izdelke za ustvarjanje, vedno pazim na to, da so le-ti varni za moja otroka in zato se izogibam nakupovanju različnih barvic, vodenih barvic ipd. v Ikei, ker enostavno ne zaupam izdelkom takrat, ko jih kateri od otrok nese v usta, pa čeprav se zelo trudim, da se to ne zgodi. So pa izdelki, ki jih obvezno kupujem v Ikei, kot so recimo ti na fotografiji.

1. Škarje Mala.

2. Enobarvni in barvni papir v kompletu Mala, ki ga kupim vedno, ko se odpravim v Ikeo, ker ga uporabljamo vsakodnevno.

3. Čopiči Mala. Imamo dva kompleta in smo z njimi zelo zadovoljni, ker so manjši in s tem primerni za majhne rokice ter različnih debelin. Meni so všeč ravno tisti najširši, ki jih drugače v kakšnih otroških kompletih ne dobiš zraven.

4. Predpasnik za ustvarjanje Mala, ki je praktičen, ker zavaruje otrokova oblačila in ga lahko obrišemo z mokro krpo takoj po uporabi, umijemo na roke ali v pralnem stroju, kar je zelo enostavno in hitro opravljeno.

5. Otroška tabla Mala.

6. Piši-briši flomastri za tablo Mala.

Imamo tudi krede za tablo, ki pa so bile včasih v večjem pakiranju, kar mi je bilo bolj všeč (nisem našla linka, žal) in pa flomastre, ampak se mi le-ti ne zdijo preveč primerni za majhne otroke, ker niso pralni, kot so recimo tisti, ki jih imamo iz spletne trgovine Gozdna vila.


Tekstil iz Ikee

Nova kolekcija tekstila za dojenčke in malčke mi je tako všeč, da sem uporabila kar te fotografije, so pa katerikoli njihovi izdelki enako primerni, udobni in kakovostni.

1. Posteljnine v Ikei so praktične in ugodne. Mi smo v obeh primerih kupili v Ikei vse od posteljice, vzmetnice, odeje, nepremočljive podloge do rjuhe in posteljnine (bolj podrobno o tem v eni izmed naslednjih objav). Vzglavnike smo kupili v trgovini Odeja in pa nekaj posteljnin imamo tudi iz drugih trgovin, predvsem posteljnine za punčke me v Ikei niso prepričale, zato sem nakupovala tudi drugje.

2. Brisače s kapuco, ki so obvezne za dojenčke in malčke in za katere je v ikei kar nekaj izbire.

3. Spalne vreče.

4. Odejice, s katerimi sem obsedena in imam doma sigurno enih 5 odejic iz Ikee, pa še od kje drugje. So pa tukaj res zelo luštne in dokaj ugodne ter primerne za doma, v vozičku, avtomobilu in drugje.

Od tekstilnih izdelkov se mi zdi pomembno vključiti še slinčke.


Na koncu bi omenila še različne košare in škatle s katerimi si pomagam pri organizaciji nogavic, spodnjega perila, igrač, izdelkov za ustvarjanje, plenic itd. Nekaj sem jih kupila v Ikei, nekaj pa po različnih trgovinah v Sloveniji, med drugim tudi v trgovini Montessori doma Shop, ki ima do nedelje, 27. septembra, akcijo -15% popust na vse pladnje in košarice, tako da lahko preverite tudi pri njih.

Našo sobico si lahko pogledate v objavi na tej povezavi.

Z ljubeznijo, Mama.

X