Dinozavri in ledena doba

Dinozavri in ledena doba

Dinozavri so pri nas doma priljubljeni že od nekdaj in velikokrat se igramo s figuricami dinozavrov, beremo o dinozavrih ali jih vključimo v kakšne aktivnosti, radi pa jih imamo tudi na oblačilih, copatkih ipd.

Aktivnost, ki je nekako splošno poimenovana kot ledena doba (zasledite jo lahko na večih slovenskih in tujih blogih) sem jima pripravila že kakšno leto nazaj in je vključena tudi v eno izmed objav na prejšnjem blogu. Že takrat jima je bila zelo všeč in smo se z njo zamotili za kar nekaj časa, ker smo imeli velike figurice dinozavrov in veliko ledu (enega po enega sem dala v vrečko za zamrzovanje, dolila vodo in zamrznila). Tokrat smo od babice dobili manjše figurice in Aljaž si je ponovno zaželel, da pripravim dinozavre in ledeno dobo. Majhne figurice sva zložila v silikonski model v obliki rožic (takšen za kakšne sladice, tudi led, jaz sem v njem delala masažne ploščice ipd.) in jih prelila z vodo. Zamrznila sva jih in v teh deževnih dneh, smo se spomnili na to igro in na dinozavre, ki nas čakajo, ujeti v led.

Kaj potrebujemo za igro ledena doba?

  • figurice dinozavrov,
  • vrečke za zamrzovanje, silikonski model, posodice ipd. v katerih bomo dinozavre zamrznili,
  • vodo za led,
  • sol,
  • vročo vodo za polivanje ali prelivanje s kapalkami,
  • pipetko in/ali kapalko,
  • kladivo ali po želji še kakšen drug pripomoček.

Kako pripravimo igro ledena doba?

Ko so dinozavri enkrat zamrznjeni, jih ob poljubnem času vzamemo ven in jih položimo v neko večjo posodo, škaf ali v plastično otroško banico. Spodaj lahko podložimo kakšno brisačo, saj se bo led čez čas raztalil in bo najbrž nekaj vode tudi na tleh, lahko pa aktivnost prestavimo na prosto. Zraven ponudimo sol, vročo vodo, pipetko in kapalko, kladivo in karkoli nam pač pride na pamet ter bomo lahko uporabili pri taljenju ledu. Otrokom razložimo v čem je smisel vseh teh dodatkov in jih pustimo, da raziskujejo in opazujejo, kako se led počasi tali in kako dinozavri niso več ujeti v ledeni dobi. Potrebovali bodo nekaj potrpežljivosti in zbranosti. Hkrati z uporabo pipetke in kapalke vadijo tudi prelivanje vode, koordinacijo oko-roka in urijo fino motoriko, zato je aktivnost koristna in zabavna na več načinov.

Aljažu in Zari je bilo najbolj všeč razbijanje ledu s kladivom, seveda. Ko nam je uspelo rešiti vse dinozavre, sta jim iz Lego kock naredila hiško s toboganom ter nadaljevala z igro. Aljaž že nestrpno čaka, kdaj bomo to aktivnost ponovili.

Z ljubeznijo, Mama.

X