Ustvarjalno leto: Slane slike

Home / Uncategorized / Ustvarjalno leto: Slane slike

Kmalu bo dve leti, odkar pišem svoj blog. Spomnim se, da sem že pred tem zelo rada prebirala in iskala ideje pri Navihančkih. Vsakič, ko sem prišla na njihovo spletno stran, sem bila polna navdiha in novih idej. Tako luštnega, igrivega, navihanega in ustvarjalnega bloga še nisem videla, zato sem bila navdušena, ko je pred nekaj meseci avtorica bloga, Sandra Koren Kuhar, izdala knjigo Ustvarjalno leto. V njej je več kot 60 aktivnosti za otroke in ker imam zadnja dva meseca nekoliko manj časa za razmišljanje o tem, kaj bi z otroci počeli in ustvarjali, mi je ta knjiga prišla zelooooo prav. Je ena tistih stvari, ki jih imam vedno pri roki. Takoj, ko sem jo dobila, sem si označila nekaj aktivnosti, ki bi jih želeli preizkusiti in ki ne potrebujejo veliko časa za pripravo (najbrž ne rabim posebej poudarjati, da sem ljubiteljica knjig in staromodnega listanja po knjigah, gledanja fotografij in zbiranja idej ter zapisovanja?!). Zdaj lahko tudi na najbolj naporen dan hitro izberem kakšno aktivnost, s katero otrokoma preusmerim pozornost, hkrati pa tako skupaj nekaj koristnega počnemo ter se zabavamo. Tudi otroka jo rada listata, saj je polna krasnih fotografij in živih barv ter lahko na tak način sama predlagata, kaj bi želela početi. Aktivnosti si je res enostavno predstavljati, tu in tam pa je zapisan še kakšen poseben nasvet ali predlog, tako da idej, za igro in ustvarjanje, nikoli ne zmanjka.

Ta deževen vikend smo ustvarjali slane slike. To aktivnost sem izbrala, ker je dovolj preprosta, da lahko sodelujeta oba otroka in ker smo si želeli preizkusiti vodene barvice iz Ikee, ki smo jih kupili pred nekaj meseci, a jih še nismo preizkusili.

Kaj potrebujemo?

  • Belo tekoče lepilo,
  • sol,
  • risalni list,
  • čopič,
  • vodene barve.

Kako ustvarimo slane slike?

Otroka sta na risalni list (A4 format, tudi iz Ikee) narisala poljuben motiv z lepilom (Aljaž bi rekel, da sta narisala čičke čačke, haha), nato smo po risbicah potresli sol in počakali, da se lepilo posuši. Ker jima čakanje ne gre ravno najbolje od rok, smo medtem prosto risali z vodenimi barvicami in nato obarvali še risbe s soljo, kar sta počela prvič.*

*Predlagam, da za natančnejša navodila in podroben prikaz pokukate v omenjeno knjigo Ustvarjalno leto (naročite jo lahko s klikom na to povezavo!), veliko idej pa boste našli tudi na Sandrinem blogu Navihančki.

Mimogrede, vodene barvice iz Ikee so se odlično obnesle. Všeč mi je, da so pakirane s to večjo posodo, v kateri sta še dva majhna kozarčka za vodo in prostor za čopiče (priložena sta tudi dva čopiča). Kozarčka imata svoj prostor in se zelo težko polijeta, pa četudi se, sta znotraj posodice, tako da miza in risbice ostanejo suhe. Plus je tudi to, da sta kozarčka dva, saj sem do zdaj vodo vedno nalila v samo en kozarec, ki sta si ga potem prestavljala sem in tja ter zato tudi velikokrat polila (ne vem zakaj sem čakala tako dolgo, da sem jima ponudila vsakemu svoj kozarec; včasih res pretiravam s tem, da si bratci in sestrice stvari delijo, haha).

Z ljubeznijo, Mama.


Današnja objava je nastala v sodelovanju z blogersko kolegico Sandro, ki je izdala čudovito in praktično knjigo Ustvarjalno leto. Hvala Sandra, s svojimi ustvarjalnimi predlogi si nam polepšala že marsikateri dan! Blog Navihančki in Sandrino knjigico, vam iskreno priporočam. Krasna je tudi kot darilo, naročite pa jo lahko

*Mnenje in razmišljanje o izdelku je izključno moje in iskreno ter izraža mojo osebno izkušnjo z njim.

X