Senzorične steklenice (za dojenčke, malčke in otroke!)

Senzorične steklenice (za dojenčke, malčke in otroke!)

Senzorične steklenice so eden izmed “naredi sam” projektov, ki sem jih na Pinterestu spremljala še pred Jakobovim rojstvom. Že takrat sem se odločila, da mu jih zagotovo pripravim, ko bo primeren čas. Nekaj tednov nazaj mi je končno uspeli zbrati vse informacije in potreben material ter idejo uresničiti. Največ o senzoričnih steklenicah sem našla na slovenskem blogu Žogice in kravate. Koristila mi je predvsem ta objava, zato jo zelo priporočam in se ne bom ponavljala. Na podlagi prebranega sem se odločila, da naredim štiri različne senzorične stekleničke, napolnjene z različnimi tekočinami in materialom, ki sem ga imela pri roki. Pri polnjenju in lepljenju pokrovčkov z vročim lepilom (ki ga nimam) mi je pomagala tudi moja draga prijateljica (in Jakob, seveda). Hvala za pomoč (in za kavo, hihi)!

Naše senzorične stekleničke:

  1. Plastenko Rauch ledene kave sem izpraznila in vanjo natočila vodo obarvano z rdečo jedilno barvo. Vanjo sem dala nekaj belih kristalčkov, rdeče bleščice in bele snežinke in jo poimenovala kar “božična” senzorična steklenička.
  2. Drugo prazno plastenko ledene kave sem napolnila detergentom za pranje perila (je bele barve, drugega nisem imela pri roki). Vanjo sem dala srebrno-roza kristalčke vijolične in bele barve in pisane bleščice, a se ne vidijo preveč dobro.
  3. V tretjo prazno plastenko ledene kave sem nalila rastlinsko olje in dodala zlate bleščice. Ker sem želela dodati še nekaj večjih predmetov, sem se odločila za gumbe v zelenih in rjavih odtenkih. Gumbi so različnih velikosti in zelo zanimivo jih je opazovati, kako potujejo sem in tja.
  4. Četrto senzorično stekleničko sem naredila iz plastenke otroškega olja Johnsons baby in obdržala njegovo vsebino. Dodala sem srebrno-roza kristalčke in srebrne bleščice.

Najbolj všeč sta mi senzorični plastenki z rastlinskim in otroškim oljem (torej zlata in srebrna). Težko je reči, katera je najbolj všeč Jakobu. Trenutno jih z veseljem prelaga iz roke v roko, obrača v vse smeri, daje v usta in opazuje ter jih kotali. Presenečena sem bila, da so senzorične steklenice všeč tudi Aljažu in Zari. Mislila sem si, da jima bodo dolgočasne, a jih z veseljem primeta v roke in opazujeta premikanje drobnega materiala. Dobra lastnost senzoričnih plastenk je, da pomirjajo, zato smo dogovorjeni, da se z njimi igramo tudi takrat, kadar smo razburjeni in iščemo način, da bi se pomirili ali se želimo malo umakniti od ostalih. Že pred leti sem pisala o doma narejenih igračah in igrah ter o tem, kako so dojenčkom in otrokom le-te ponavadi veliko bolj zanimive, kot kupljene. In res je tako, zato bomo v prihodnjih mesecih skupaj zagotovo izdelali še kaj zanimivega in uporabnega za vse, predvsem pa za Jakoba, ki ga takšne igrače najbolj pritegnejo in zaposlijo ter se na tak način tudi ogromno nauči, saj spodbujajo otrokov razvoj.

V prihodnje bom pripravila še kakšne z naravnimi materiali. Pomlad bo za nabiranje drobnega materiala več kot primerna, pri tem pa bosta lahko sodelovala tudi Aljaž in Zara. Aktivnosti, pri katerih lahko sodelujemo vsi člani družine, so moje najljubše. Priporočam.

Z ljubeznijo, Mama.


Jakob se na fotografijah igra na svoji igralni podlogi iz ekološkega bombaža, ki jo najdete v otroški trgovini Silly. Zraven senzoričnih plastenk je tudi njegova Mimica, s katero se igra in počiva.

X