Kako si pomagamo ob prehladu in bolezni?

Nedolgo nazaj sem napisala objavo o tem, kako ostanemo zdravi čez vso leto (objavo si lahko preberete TUKAJ) in se odločila, da zapišem še nekaj naših trikov in domačih zvarkov, s katerimi si pomagamo ob prehladu in bolezni. Če se le da posežemo po naravnih pripravkih in nekaj je takšnih, ki so nam še posebej pri srcu in vedno delujejo. Skrb za zdravje je nekaj, kar mi veliko pomeni in kar si želim prenesti tudi na svoje otroke. Ni v mojem interesu, da bi za vsako težavo iskala čudežno tabletko in kremico ter instant rešitev, ampak vedno zelo dobro premislim preden nekaj uporabim in sem raje previdna. Pomembno se mi zdi, da otroke opazujemo in reagiramo ob prvih znakih bolezni. Seveda veliko pomeni tudi to, če so lahko otroci takrat doma in ne v vrtcu, ampak to seveda ni vedno možno (govorim o tistem prvem smrkanju in pokašljevanju, ko še ne vemo ali se bo iz tega kaj razvilo ali je le rahel padec odpornosti, suh zrak ipd.). To seveda ne pomeni, da nikoli ne zbolimo, ampak da ponavadi pravočasno preprečimo najhujše in hitro okrevamo. V zadnjem času smo preboleli vodene koze in smo trenutno nekako na robu tega, da zbolimo. Zara malo pokašljuje in ima (prvič) vneto uho, zato upam, da tudi to uspešno premagamo. Ker smo to odkrili že na začetku vnetja, ni hudo. Aljaž in Jakob sta zaenkrat zdrava.

Najpogosteje si pomagamo tako:

  • Redno čiščenje noska. Dokler otroci ne znajo sami pihniti, čistimo noske s fiziološko raztopino in aspiratorjem za čiščenje noska, ki se priklopi na sesalec. Ko znajo otroci sami pihniti, pa pihajo in po potrebi uporabimo fiziološko raztopino ali Tonimer.
  • Inhalator. Kadar otroci kašljajo in imajo suh ter dražeč kašelj, uporabljamo inhalator. Že nekaj let imamo Pic inhalator pingvin in ga uporabljamo skupaj s fiziološko raztopino.
  • Čebula ob vzglavju. Ob zamašenih noskih si pomagamo tako, da narežem čebulo (najraje uporabim rdečo čebulo) in jo položim ob vzglavje. Zdaj, ko imata otroka nočno omarico je to lažje, pred tem sem jo vedno položila na tla, ob posteljo.
  • Prepražena čebula. Že dolgo poznam ta trik, a sem ga prvič preizkusila šele pred nekaj tedni in se mi je zdel tako učinkovit, da ga bom zagotovo uporabila še večkrat. Čebulo sem popražila, jo zavila v tetra pleničko in toplo položila na prsi. To sem naredila dva večera zaporedoma in Zara se je začela lepo izkašljevati, potem pa je kašelj izginil.
  • Tekočina. Poskrbimo za to, da v času prehlada in/ali bolezni popijemo veliko tekočine. Najraje pijemo vodo, vitamine dobimo iz naravnega pomarančnega soka in limonade, Aljaž in Zara pa imata rada tudi kokosovo vodo, ki je odlična ob raznih trebušnih virozah, saj poskrbi za hidracijo in telesu vrne izgubljene vitamine in minerale. Pozimi si večkrat skuhamo tudi Lekobeba Čajček.
  • Med. Med uporabljamo kot preventivo in kurativo. Spomnim se, da sem nekje prebrala, da je odličen tudi v kombinaciji s cimetom in jabolčnim kisom, zato včasih pripravim takšno mešanico in jo po žličkah ponujam orokoma. Moja mama mi je pred leti pripravila mešanico iz medu, ingverja in limone, ki bi naj krepila imunski sistem in tudi ta se je dobro obnesla.
  • Mešanica eteričnih olj Breathe. Najpogosteje si ob zamašenih noskih in kašlju pomagamo z oljem dōTERRA Breathe. V roll-on stekleničko 15 ml sem nalila bazno olje (rastlinsko olje; lahko je frakcionirano kokosovo olje, olivno olje, mandljevo olje itd.) in tri kapljice olja Breathe. Olje namažem na podplate ali na prsi.
  • Vlažilec zraka. V primeru, da je v stanovanju suh zrak, pride vlažilec zraka zelo prav. Uporabljamo ga že kakšni dve, tri leta, po potrebi. Je znamke Dormeo in nam zaenkrat dobro služi.
  • Po potrebi uporabimo tudi kakšen sirup za kašelj (proti kašlju, za izkašljevanje, za razdraženo grlo in žrelo). Najraje imamo domače, recimo domač sirup iz smrekovih vršičkov, poskusila pa sem narediti tudi lovorjev sirup (lovorjevi listi, sladkor, voda) in moram reči, da je kar pomagalo. Kadar nimam pri roki nič domačega, pa uporabim Lekovita Lekoslez sirup. Občasno pripravim tudi karamelizirano mleko.
  • Velikokrat pomaga, če na prsi damo kaj toplega. Pred leti sem pri Otroci kuhajo in pečejo kupila grelne/hladilne blazinice, ki so polnjene s 100% naravnim polnilom iz ajdovih luščin. Ob prehladu jih segrejem in otrokom položim na prsi, kar olajša izkašljevanje (primerne so tudi za blaženje bolečin ali kot hladen obkladek). Imam dve, v dveh različnih velikosti, in manjša je ravno prave velikosti za dojenčke.

Izmed vseh stvari, ki smo jih preizkusili, so nam te najbolj pomagale in jih najraje uporabimo. Izogibamo se recimo zdravilom, kot je Calpol in visoko vročino poskušamo zbiti na naraven način (obkladki, krompirjevi obkladki). Zbijamo jo šele, ko preseže 38,5 stopinj oz. po občutku, glede na počutje otroka. Če otrok nima vročine, gremo tudi ob prehladu/bolezni na svež zrak, drugače pa počivamo in predvsem veliko pijemo ter se crkljamo. Težko je dati konkretne nasvete, saj je vsak otrok drugačen in vsaka situacija posebna in mislim, da mame v takih trenutkih najbolje vemo, kaj in kako. Vedno poslušam sebe in če imam občutek, da moji pripravki ne bodo dovolj, se obrnemo na zdravnika. Na srečo je takšnih trenutkov malo in to si želim tudi za vnaprej, enako pa želim tudi vam.

Z ljubeznijo, Mama.

X