Darila? V bistvu imamo vse, kar potrebujemo.

Darila? V bistvu imamo vse, kar potrebujemo.

Letošnjih praznikov sem se lotila nekoliko bolj sproščeno in organizirano. Ena največjih vsakoletnih dilem je nakupovanje daril, a letos imam po večini že izbrana. Kot pri vsaki stvari, se mi tudi tukaj zdi, da je potrebno ohraniti nekaj zdrave pameti in kupiti takšna darila, ki so posebna za obdarovanca, a ne nujno pretirano draga. Zelo rada obdarujem in zelo uživam v izbiranju, zavijanju in okraševanju daril, a mi to nikakor ni najpomembnejši del praznikov in mislim, da zaenkrat to uspešno prenašam na svoje otroke.

Lansko leto je bilo prvo leto, ko sta Aljaž in Zara pisala Božičku in izrazila svoje želje. Moram reči, da sta bila še dokaj skromna in si zaželela vsak svoj set lego kock, kar se jima je tudi uresničilo. Letos sta spet eno leto starejša in temu primerno so tudi njune želje nekoliko večje. Ker sem sama mnenja, da lahko osreči že majhna pozornost, skušam to prenesti tudi na otroke. Pomembno se mi zdi, da med vsemi otroškimi željami izberemo tisto, ki je smiselna in primerna. Z veseljem bi jima uresničila vse želje in ne gre se za to, da tega ne bi mogla, a rada bi ju naučila nekaj več. V današnjem času, ko so otroci navajeni, da se jim uresniči vsaka želja, si jaz želim le to, da moji otroci ostanejo skromni in prizemljeni in da razumejo, da življenje ne deluje na tak način. Otroške želje lahko kaj hitro postanejo neskončne in pretirane, lepo pa je, če dobiš darilo, ki te osreči zato, ker je nekdo prepoznal tvoje želje in potrebe, čeprav ti sploh nisi pomislil na to. Kadar jih presenetim z neko malenkostjo in zagledam iskrice v očeh, potem vem, da sem dobro opravila svojo nalogo. In enako potem opazim pri njih. Velikokrat mi podarijo (meni ali komu drugemu od bližnjih) kakšno rožico, ki so jo nabrali na travniku, kamenček, ki so ga našli ob cesti, risbico, ki so jo narisali ipd. in s tem me osrečijo bolj, kot s katerimkoli velikim darilom in to tudi opazijo. Opazijo srečo in hvaležnost. Šteje dobro delo in namen. Naša darila za domače so enako preprosta. Vsako leto del darila kupimo, del darila pa izdelamo doma. Ker je v takšna darila vložen naš čas in trud in pri vsem sodelujejo tudi otroci, je to pomembna lekcija za življenje in hkrati kvalitetno preživeti skupni čas. Ob vsem tem nikoli ne pozabimo na tiste, ki živijo v pomanjkanju. Vsako leto smo del kakšne dobrodelne akcije, ki obdaruje otroke, ki nimajo takšne sreče in takšnega življenja, kot mi. O tem se tudi veliko pogovarjamo in upam, da je to še en delček, ki prispeva k temu, da otroci dobijo realno sliko tega, kaj v življenju je resnično pomembno in kje na tej lestvici so darila ter kakšna darila in kaj nam pomenijo. Res si želim, da bi bili hvaležni za vse, kar imamo. Dejansko imamo vse, kar si želimo in potrebujemo in ob pogovoru o različnih življenjskih situacijah, se tega vsi še bolj zavedamo. Lepo je imeti nove čevlje, najbolj moderno otroško igračo, nov set lego kock in avto na daljinca, a vse to nič ne pomeni, če nimamo drug drugega, zdravja, toplega obroka na mizi in tople postelje.

Četudi so današnji časi povsem drugačni od tistih, v katerih smo odraščali mi, si lahko praznike še vedno naredimo preproste in skromne. Skupna družinska večerja in drobna pozornost za vsakega, ne rabijo biti samo del nostalgije, ampak so lahko del naših preprosto normalnih praznikov, kjer je pomembno samo to, da smo skupaj.

Z ljubeznijo, Mama.

Današnja objava je nastala v sodelovanju z Lidl Slovenija.

X