Na kaj lahko vplivamo?

Na kaj lahko vplivamo?

Te objave danes ne pišem zato, ker bi se tega spomnila šele danes, pa tudi moja ideja ni in ne pišem tega zato, ker sem popolnoma mirna in me trenutni položaj glede virusa ne skrbi, to pišem zato, da bi vas spomnila na nekaj, na kar moram že ves dan opozarjati sebe. Osredotočimo se na stvari, na katere lahko vplivamo in dajmo v tem trenutku ne razmišljati o vseh tistih posledicah, ki bodo sledile, o tem, kaj počnejo drugi, o tem, kako bo to vplivalo na naš dohodek, gospodarstvo ipd. Žal je v tem trenutku situacija taka, da na nič od tega ne moremo vplivati.

Če sodim po sebi, smo trenutno vsi malo zmedeni in zaskrbljeni. Informacij je ogromno, nekatere pa si tudi nasprotujejo. Cel dopoldan sem porabila za to, da sem razmišljala in se obremenjevala s tem, ali se preveč obremenjujem, o tem, ali sem se začela obremenjevati prepozno, pa tudi o tem, ali se je sploh potrebno obremenjevati. Uh, v kakšnih časih živimo in vzgajamo svoje otroke. V takšnih norih časih se mi zdi še bolj pomembno, da ostanemo optimistični in skrbimo tudi za svoje mentalno zdravje. Sama sem zase najprej ugotovila, da ne smem prebirati kar vseh člankov po vrsti, še posebej pa ne smem prebirati komentarjev in raznih forumov. Prav tako sem (bom) omejila uporabo družabnih omrežjih. Zame je to enostavno preveč. Kot sem rekla, trenutno se osredotočam na to, na kar lahko vplivam:

  • Lahko vplivam na to, da so otroci doma in da vsi skupaj ostanemo noter ter se izogibamo javnim prostorom;
  • Lahko vplivam na to, da skrbim za umivanje rok in ostalo higieno;
  • Lahko vplivam na to, da v trgovini opravim samo nujne nakupe (in seveda samo zdrava!) in da obroke načrtujem vnaprej;
  • Lahko vplivam na to, da kašljam in kiham samo v rokav, robec po uporabi takoj odvržem in upoštevam tudi vsa druga priporočila;
  • Lahko pripravim načrt, kaj bomo z otroki počeli, da nam bo ta čas hitro minil in da ga bomo preživeli koristno;
  • Lahko vplivam na to, da stanovanje vsaki dan dobro prezračim in da se na sprehod odpravim v naravo, kjer ni veliko drugih ljudi;
  • Lahko vplivam na to, da v primeru suma na okužbo upoštevam vsa navodila, pokličem v zdravstveni dom, se izoliram od ostalih družinskih članov itd.
  • Lahko vplivam na to, da se prehranjujem zdravo in da delam na tem, da si okrepim imunski sistem in še in še.

Najbrž je to v tej situaciji veliko in dovolj. Mislim, da je pomembno, da stvari vzamemo resno, ampak da hkrati ohranimo mirno kri, saj nas otroci ves čas opazujejo, poslušajo, in ker že veliko razumejo ter so bolj čuteči kot mi, je lahko to obdobje zelo stresno tudi za njih. Morda lahko s takšnim razmišljanem pred stresom obvarujemo sebe in njih. Osredotočanje na stvari, na katere lahko vplivamo, priporočam tudi v vseh drugih življenjskih situacijah, ki vas obremenjujejo, vsakodnevno, na delovnem mestu, v odnosih z bližnjimi in drugje. Sama tako veliko lažje ohranjam pravo perspektivo, ko ni vse, kot bi želela.

Bodite zdravi.

Z ljubeznijo, Mama.

X