Interesne dejavnosti, stres in prehlad.

Interesne dejavnosti, stres in prehlad.

Resnično občudujem starše, ki otroke vpišejo na več različnih dejavnosti in jih potem vsakodnevno razvažajo naokoli, pa jim to ne predstavlja nobenega stresa. Ker sama nisem pristaš tega, da bi otroci večino svojega časa preživljali na interesnih dejavnostih in raznih treningih, imamo pri nas doma nenapisano pravilo, da lahko vsak otrok izbere eno interesno dejavnost, ki jo bo obiskoval (V šoli imajo nekaj aktivnosti tudi v času podaljšanega bivanja in ker jim tako čas hitreje mine in nam to ne predstavlja dodatne vožnje in obremenitve, si lahko Aljaž in Zara izbereta tudi kaj od tam ponujenega. Aljaž je recimo lani tako obiskoval tečaj golfa.). Že to zna biti zelo naporno. Ni čudno, da potem septembra in oktobra skoraj vedno zbolimo. Tudi letos smo se že borili z vročino, bolečim grlom in kašljanjem. Ne samo zaradi spremembe temperatur, ampak tudi zato, ker se ritem življenja iz poletja na jesen zelo spremeni in je kar naenkrat polovico obveznosti več. Vročina je na srečo vztrajala le kakšen dan, pri bolečem grlu in kašlju pa so nam pomagale Isla Junior pastile in tako sta se otroka hitro vrnila v šolo in na treninge. Gre za mehke pastile, ki v kontaktu s slino obnavljajo sluznico. Vsebujejo naravno aromo ter barvila, so brez sladkorja in poleg islandskega lišaja vsebujejo še vitamin C, cink ter kalcijev D-pantotenat. Otroci so jih zaradi svoje oblike in okusa takoj vzljubili in brez težav zaužili.

Aljaž zadnja tri leta trenira nogomet, pred tem pa je hodil na urice telovadbe za otroke, na katere je hodila tudi Zara. Ona je vmes trenirala še ples (ne istočasno), letos pa je začela z obiskovanjem baleta. Treningi nogometa potekajo dvakrat na teden, letos pa so pogoste tudi tekme, kar se mi zdi več kot dovolj za to starost (zraven šole in verouka, ki je enkrat na teden). Zarin balet je enkrat na teden in je na njeni šoli ter v času podaljšanega bivanja, tako da je na trening ni potrebno voziti, tako kot Aljaža, kar reeeees olajša situacijo. Namreč, čeprav imata vsak samo eno dejavnost (+verouk) je na koncu prostih popoldnevov, ko se lahko samo igramo in smo skupaj bolj malo in meni se je bilo na to kar težko navaditi. Spodbujam ju k hobijem in vsekakor je prav, da se ukvarjata z dejavnostmi, ki ju veselijo ter razvijata svoje talente, ampak prosta igra (predvsem v naravi) je pri tej starosti še zelo pomembna. Zdi se mi prav, da se, ko naredijo domačo nalogo, čim več igrajo ter se sprostijo. Če je vse to stresno za nas starše in nas ta tempo velikokrat spravlja ob živce, kako mora biti šele otrokom. Oblačenje in slačenje (vseh treh seveda, čeprav gre na trening samo eden), obuvanje, pa v avto in ven iz avta in vožnje sem ter tja… Mi je že vroče, haha.

Včasih je res potrebno zavestno stopiti korak nazaj in se malo umiriti. Tudi starši si moramo znati olajšati situacijo in šele zdaj razumem (in z veseljem občasno prakticiram) tisto, da je biti lena mama včasih še najbolje, kar lahko narediš za otroka. Včasih je potrebno čemu reči ne in se usesti na kavč ter otroka malo prepustiti samemu sebi. Ker mu je zaradi tega včasih dolgčas in se mora sam zaposliti. Ker ni potrebno, da je ves njegov prosti čas skrbno organiziran in strukturiran. Ker ga lena mama prisili k temu, da postane bolj samostojen, hkrati pa tudi spreten in samozavesten. Ker ga to prisili k temu, da se sam znajde. Ker zaradi tega sam išče rešitve za težave, hkrati pa razume, da smo starši vedno nekje ob njem in mu krijemo hrbet. Ker jim v življenju ne bo vse prinešeno na pladnju, ampak se bodo morali za stvari potruditi. Ker je drugače življenje za vse bolj stresno. Na srečo z leti in izkušnjami hitreje ugotoviš kako in kaj, zato je letos dilem manj.

Preizkušeno je najbolje, če:

  • Si vsak otrok izbere eno interesno dejavnost, ki ga res veseli in se ji bo z veseljem posvetil;
  • Ta dejavnost ne poteka prepozno (usklajevanje glede na uro spanja otrok) in ne prevečkrat na teden (odvisno od starosti otrok). Glede na to lahko izbiramo med različnimi šolami nogometa, baleta ipd. Ponavadi ni samo en ponudnik in lahko usklajujemo krajevno ter časovno tako, da nam kar najbolj ustreza.
  • Imajo otroci kljub dejavnostim in treningom dovolj časa ter miru, da naredijo domačo nalogo, vadijo branje, se učijo itd.
  • Imajo otroci vsaj nekaj popoldnevov na teden, ko se lahko prosto igrajo.
  • So čim več na svežem zraku.
  • Dobijo dovolj spanca.
  • V prehodnem času smo še posebej pozorni na njihov imunski sistem. Preventiva je boljša, kot kurativa.
  • Ko opazimo, da otroku peša imunski sistem in ga že boli, peče in skeli grlo ter pokašljuje, hitro pomagajo pastile Isla Junior (za otroke starejše od 4 let). Prav tako jih lahko uporabljamo takrat, ko se veliko zadržujemo v prostorih s suhim zrakom. Ni jih težko vzeti povsod s seboj, pa še otroci jih radi “ližejo”, ker imajo okus po jagodah in jih spominjajo na bonbončke.
  • In kot zadnje – vedno skušamo loviti ravnovesje.

Naredite si to šolsko leto čim manj stresno in držim pesti, da bo posledično tudi bolj zdravo.

Z ljubeznijo, Mama.

Današnja objava je nastala v sodelovanju s Farmedica.

X