Kako kljub jutranjemu kaosu z otroki čim bolje začeti dan? (jutranja rutina za mamice)

Kako kljub jutranjemu kaosu z otroki čim bolje začeti dan? (jutranja rutina za mamice)

Velikokrat sem že pisala o raznih rutinah, od večernih do jutranjih, z otroki, nisem pa še pisala o rutini, ki bi bila namenjena temu, da si mamica zjutraj vzame nekaj minut zase, kar ji bo pomagalo tudi na drugih življenjskih področjih. Jutra so meni osebno zelo pomembna in vedno sem jih dojemala kot nov začetek. Že od nekdaj si vsako jutro vzamem čas za kavo in zajtrk ter nekaj minut v tišini, da mirno začnem dan. Moja jutranja rutina ni bila nikoli nič posebnega (razen nekaj juter v najstniškem obdobju, ko sem želela jutra začeti s tekom ali telovadbo, pa mi to nekako ni dišalo in se zato ni obdržalo, haha), sem pa zato v zadnjem času o njej začela bolj zavestno razmišljati. Ko sem postala mama, sem kaj hitro ugotovila, da si je zjutraj težje vzeti čas zase in ker mi je to veliko pomenilo, sem se takrat večkrat zbudila pred drugimi, da sem opravila svojo rutino in nato začela dan. Zdaj, ko so otroci že nekoliko večji, se organiziram tudi drugače, zato se večinoma vstajamo ob isti uri, jaz pa svojo rutino opravim ob njih ali kasneje, ko so že v šoli in vrtcu. Opazila sem, da kadar dan začnem prehitro, preveč v naglici, brez nekih ritualov, ki mi veliko pomenijo, imam potem več težav čez dan pri svojem delu, sem slabše volje, manj potrpežljiva ipd. Zavestno sem začela delati na tem, da so moje prve misli zjutraj pozitivne, da zjutraj še malo sanjarim, vizualiziram, zadnji mesec tudi zapišem, kaj v svoj dnevnik in se tako s hvaležnostjo in namero pripravim na nov dan, večkrat me ob tem spremlja glasba in pa kava, seveda. Res je veliko različnih načinov, kako začeti svoj dan in (tudi če niste jutranji tip), vam priporočam, da si zjutraj vzamete nekaj minut in naredite nekaj od predlaganega oz. nekaj, kar vam boža dušo in vas bo pripravilo do tega, da boste v dan vstopili z dobro voljo ter pripravljeni na vse izzive:

  • Začnite dan s hvaležnostjo.
  • Vizualizirajte, kako bo izgledal vaš dan; kaj boste počeli; kako boste produktivni; kako se boste odzvali v različnih situacijah; kaj boste počeli in s kakšnimi ljudmi boste obkroženi ipd. Vse to lahko zapišete tudi v svoj dnevnik.
  • Meditirajte.
  • Ponovite svojo mantro, afirmacijo.
  • Telovadite.
  • Poslušajte glasbo.
  • Preberite nekaj stavkov iz knige, ki jo trenutno berete ali pa iz knjige, ki je vaša najljubša ter vas navdihuje.
  • Ne vzemite takoj v roke telefona, ampak raje malo počakajte in zadihajte, preden pogledate na družabna omrežje in preberete novice.
  • Pojdite na sprehod, jutranji tek.
  • Pripravite si zajtrk, skuhajte kavo, popijte kozarec vode, limonado ali karkoli vam bo dalo energijo za nov dan ter vas prebudilo.
  • Objemite svojega partnerja, otroke.

Odkar si za jutranjo rutino zavestno vzamem čas in že zjutraj izbiram svoje misli in se “naštimam” tako, da dan začnem pozitivno, sem tudi z otroki bolj mirna, potrpežljiva, tudi z njimi je potem lažje opraviti jutranjo rutino, več energije imam za vse vzgojne izzive in veliko bolj sem iznajdljiva, zato se mi je zdelo vredno, da vse to delim tudi z vami. Če vam je izziv, si zjutraj vzeti nekaj minut zase, naj vas spomnim, da je to odvisno od prioritet in da se z nekaj organizacije da. Poskusite in morda boste že po nekaj dneh opazili spremembo, kar vas bo spodbudilo k temu, da z rutino nadaljujete. Jaz takoj opazim razliko med dnevi, ko dan začnem dobro in s svojo rutino in dnevi, ko mi to ne uspe. Kako kljub jutranjemu kaosu z otroki čim bolje začeti dan?

  • Čim več stvari za naslednji dan si pripravite zvečer, kar vam bo omogočilo, da si zjutraj raje vzamete čas za nekaj iz seznama. Zvečer si lahko pripravite oblačila, oblačila za otroke, tudi zajtrk zase in za otroke si lahko pripravite zvečer (nočna ovsena kaša – sestavine zmešate, daste v kozarec za vlaganje in čez noč v hladilnik, zjutraj lahko dodaste nekaj sadja in zajtrk je pripravljen), daste vse stvari v torbico itd.
  • Zjutraj se zbudite nekaj minut pred drugimi. Če so otroci še majhni in je zraven njih težko telovaditi, meditirati, pisati v dnevnik ali pa samo potrebujete samoto, se lahko zbudite prej in si v tišini napolnite baterije za nov dan.
  • Vključite otroke v svojo rutino. Če vas ne moti, da med jutranjo rutino niste popolnoma sami, jo lahko opravite skupaj. Otroci lahko z vami zajtrkujejo, telovadijo (tudi joga za otroke je super), celo meditirajo. Če pa morda ne želijo, se lahko medtem igrajo ali počnejo kaj drugega, se recimo tačas oblečejo in umijejo zobke.
  • Jutranjo rutino opravite kasneje. V kolikor ne gre drugače, lahko del ali celo jutranjo rutino opravite tudi potem, ko otroke razvozite v vrtec in/ali šolo. Vse je odvisno od vašega dela, delovnega časa in ure na katero ste vezani. Bodite pa vseeno pozorni na to, da se zjutraj vsaj v mislih spomnite na lepe reči, si poveste, za kaj ste hvaležni ali si naredite pomirjajočo glasbo, saj je prva stvar, ki jo zjutraj naredimo, zelo pomembna.
  • Ne obremenjujte se s časom. Že pet minut “samo vaše” jutranje rutine vam lahko pomaga pri lažjem premagovanju vsakodnevnih izzivov.

O jutranji rutini z otroki, pa lahko prebere TUKAJ.

Čim več lepih juter vam želim!

Z ljubeznijo, Mama.

X