Meal prep. Kako se ga lotiti?

Meal prep. Kako se ga lotiti?

“Meal prep” je priprava obrokov vnaprej. To je proces, pri katerem pripravite več obrokov hrane hkrati, običajno za obdobje več dni ali celo cel teden, ter jih shranite za prihodnjo uporabo. Namen meal prepa je olajšati prehranjevanje med tednom in omogočiti bolj organizirano ter zdravo prehranjevanje. To je priljubljen pristop za tiste, ki imajo natrpan urnik ali želijo doseči določene prehranske cilje.

Prednosti priprave obrokov vnaprej:

 1. Prihranek časa: S pripravo obrokov vnaprej si prihranite veliko časa med tednom. Namesto da bi vsak dan razmišljali, kaj boste jedli, lahko vse obroke že pripravite vnaprej.
 2. Zdrava prehrana: S pripravo lastnih obrokov imate več nadzora nad sestavinami in hranili, ki jih uživate, kar vam omogoča bolj zdravo prehranjevanje.
 3. Prihranek denarja: Na dolgi rok lahko priprava obrokov doma prihrani denar v primerjavi s pogostim naročanjem hrane ali kosil izven doma.
 4. Nadzor nad porcijami: S pripravo obrokov lahko natančno nadzirate velikost porcij, kar je koristno pri uravnavanju telesne teže in doseganju prehranskih ciljev.
 5. Manj stresa: Ko so obroki že pripravljeni, se izognete stresu in hitenju med tednom, da bi se prehranjevali.
 6. Enostavna organizacija: S pripravo obrokov vnaprej si lahko bolj organizirate prehranjevanje in si ustvarite načrt, ki ga lahko sledite.

Slabosti priprave obrokov vnaprej:

 1. Časovno intenzivno: Priprava obrokov vnaprej zahteva čas in trud, zlasti na začetku, ko se še učite postopkov in rutine.
 2. Potrebna načrtovanja: Potrebno je predhodno načrtovanje obrokov, nakupa in priprave, kar se nekaterim lahko zdi izziv.
 3. Omejena svežina: Pripravljeni obroki morda niso tako sveži kot tisti, ki so pripravljeni tik pred zaužitjem.
 4. Manjša izbira: Pri pripravi obrokov vnaprej se morate odločiti za določene obroke vnaprej, kar lahko omeji vašo spontanost pri izbiri hrane.
 5. Shranjevanje in ogrevanje: Pripravljene obroke je treba pravilno shraniti in pogosto tudi ogreti, kar lahko zahteva dodaten čas in pozornost.
 6. Navada in motivacija: Nekateri se lahko hitro naveličajo pripravljanja istih obrokov in izgubijo motivacijo za vzdrževanje rutine priprave obrokov.

Kako se lotiti?

Najprej je potrebno narediti načrt obrokov za ves teden oz. za toliko dni, kot želite pripraviti obroke vnaprej. Na podlagi tedenskega jedilnika, ki ste ga sestavili po svojih željah, si zapišite nakupovalni seznam in se odpravite po nakupih, da si priskrbite vse potrebno. Velikokrat imamo marsikaj že doma in je dobro, da nekaj obrokov načrtujemo na podlagi tega, kar imamo doma in je potrebno porabiti, saj lahko tako prihranimo nekaj denarja in poskrbimo, da se nič ne pokvari ter hrane po nepotrebnem ne mečemo stran. Za načrtovanje tedenskega jedilnika in zapisovanje nakupovalnega seznama (ter drugih seznamov) je idealen planer Moje leto, ki ga najdete TUKAJ. En dan v tednu naj bo tisti, ko načrtujete in nakupujete in potem en dan, ko pripravljate obroke. Imeti morate tudi posodice, v katere boste pripravljene obroke shranili. Jaz imam raje steklene posode za shranjevanje, kot plastične. Če to počnete prvič, si morda pripravite samo nekaj obrokov vnaprej in ne za ves teden, da vidite, kako se bo to sploh obneslo, koliko časa vam bo vzelo ter kako vam bo ustrezalo. Odličen način za začetek je, da narežete in zapakirate zelenjavo ter sadje, da bosta v hladilniku enostavno dosegljiva. Začnite z majhnimi koraki, da se ne boste počutili preobremenjeni. Marsikaj se da pripraviti vnaprej, od riža, kuskusa, testenin, piščanca, zelenjave, enolončnice, solate, tofuja, do trdo kuhanih jajc, tortilj itd. Pazljivi moramo biti, da posode dobro zapremo, shranimo v hladilnik, primerno segrejemo ali dodatno toplotno obdelamo pred uporabo in da hitreje pokvarljive stvari najprej pojemo. Nekatere stvari lahko tudi zamrznemo in jih zjutraj damo iz zmrzovalnika ter kasneje samo pogrejemo, recimo razne omake, juhe, čufte, polnjene paprike in podobne jedi, česar se marsikatera od nas najbrž poslužuje že od nekdaj, ker je take jedi najlažje skuhati v večjih količinah in jih nato uporabljati po potrebi. Zamrzniti je dobro tudi kakšne cmoke, njoke ipd., ki se potem zelo hitro skuhajo.

Zakaj se mi zdi to priročen način priprave obrokov? Ker v tem hitrem tempu življenja, ko imamo starši in otroci veliko obveznosti, pride prav, da v nekem trenutku prideš domov in te že čaka vnaprej pripravljeni obrok, ki si ga pripravila (recimo) v nedeljo. Tudi če otroci pridejo domov ob različnih urah in vas ni doma ter ne jeste skupaj, si lahko vsak vzame, kar je že v hladilniku v posodici, po potrebi pogreje ali pa ne in je to to. Zdrav (je veliko večja verjetnost, da bomo mi in otroci pojedli zdrav obrok in ne neki prigrizek ali junk food), doma pripravljen obrok kadarkoli in ne glede na količino časa, ki jo imamo čez teden.

Planning is self care.

Z ljubeznijo, Mama.

X