Prehod v večjo posteljico

Home / Uncategorized / Prehod v večjo posteljico

Prišel je čas, da se Zara preseli iz kinderpeta v večjo posteljico. Že nekaj časa sem razmišljala o tem, kdaj bi bil najbolj primeren čas za to in se odločila, da jo bomo prestavili pri približno enaki starosti kot Aljaža, ker se je to takrat zelo dobro obneslo. Aljaža smo prestavili v večjo posteljico pri starosti 20 mesecev. Bil je september in ravno takšen čas kot je zdaj, jaz pa sem bila tri mesece pred porodom. To je bil tudi glavni razlog, da smo se za to odločili. Ker nisem želela, da bi prihod novorojenčka in sprememba sovpadali, smo jo naredili tri mesece prej. Zdaj je Zara stara 22 mesecev in že približno en mesec spi v novi, večji posteljici. Spremembo je sprejela zelo pozitivno in mislim, da smo si tako olajšali celotno večerno rutino.

Njuni posteljici sta druga ob drugi in na sredini je ravno dovolj prostora, da se lahko usedem zraven njiju, jima povem pravljico, ju malo pobožam in potem (slej ko prej) zaspita. Prej je bila Zara navajena, da je zaspala v mojem naročju in medtem sem pripovedovala pravljico ter sem bila zelo težko v stiku z Aljažem (posvetila sem se mu lahko komaj, ko je ona zaspala ali se vsaj zelo pomirila), kar je otežilo uspavanje. Zdaj, ko sem v bližini obeh, sta veliko bolj umirjena in lepše zaspita. Zaro moram občasno še vzeti ven iz posteljice, objeti in jo položiti nazaj, ampak ji gre zelo dobro in vidim, da ji večja posteljica ugaja.

Katero posteljico smo izbrali? Kaj vse potrebujemo?

Za oba otroka smo izbrali Ikeino posteljico Gulliver. Prav tako smo v Ikei kupili vzmetnico, nepremočljivo podlogo, odejo in posteljnino (posteljnina “sovice” na fotografiji pa je iz Hoferja). Vzglavnik je iz spletne trgovine Odeja. Pri izbiri posteljice mi je bilo pomembno, da je dovolj nizka in lahko malček sam spleza gor in dol, da ima varovalno ograjico in da je manjše velikosti. Kar je dobro pri posteljici Gulliver je to, da jo lahko pritisneš ob steno tam, kjer je varovalna ograjico in tako poskrbiš za to, da je otrok iz vseh strani obdan dovolj, da ne more pasti iz nje. To je za tiste, ki spijo zelo nemirno, saj ima posteljica tri fiksne stranice.

*Opomba: Zara in Aljaž sta vzglavnik dobila isti čas, kot sta zamenjala posteljici. Pred tem nismo nikoli uporabljali vzglavnika, razen v zakonski postelji, kjer občasno prespita del noči. Nedolgo nazaj sem brala članek o tem, da je celo dobro, da otroci dobijo vzglavnik po 18. mesecu starosti.

Na kaj moramo biti pozorni pri prehodu v večjo posteljico? Kako na ta dogodek pripravimo otroka?

  1. Na prvem mestu je seveda varnost. Poskrbimo, da je na posteljici varovalna ograjica in po potrebi še kako drugače zavarujemo rob postelje (posteljico potisnemo ob steno, na posteljico prislonimo stole, ob ograjico zataknemo še kakšno dodatno odejo, plišaste živalice ipd.).

  2. Otrokom je všeč, če lahko sodelujejo pri izbiri, nakupu in sestavljanju posteljice. Na takšen način lažje sprejmejo spremembo, pridobijo na samozavesti in začutijo, da so pomembni in “veliki”.

  3. Novo posteljico jim lahko približamo z luškanim motivom na posteljnini. Lahko izberemo priljubljenega risanega junaka ali najljubšo žival. Jaz sem izbrala sovice in obema otrokoma kupila novo, ujemajočo posteljnino. Na ta način sem poskrbela tudi za to, da se Aljaž ni čutil odrinjenega, ker je Zara dobila vse novo ter nekako oba postavila v ospredje tega pomembnega dne.

  4. Ne pozabite na ninico in druge igračke, s katerimi je otrok spal v prejšnji posteljici. Moja otroka na njih nista pretirano navezana, a jih vseeno vzamemo s seboj na dopust, na počitnice k babicam in dedkom in drugam. So ena takšna stalnica, kjerkoli smo in jima dajejo občutek varnosti (ponavadi izberemo eno ali dve igrački).

  5. Otroku že nekaj dni prej povemo kaj se bo zgodilo in kako bo prehod v večjo posteljico potekal. Omenite mu, da je zdaj že velik fant/punca in da ga že komaj stlačite v kinderpet ter je čas za večjo posteljo. Ne pozabite izpostaviti, da gre za pomemben dogodek in ga morda kako proslaviti.

  6. Pripravite se na to, da bo prehod težji, če bo otrok hkrati menjal tudi sobico ali če je večino časa preživel v vaši postelji.

Če imate še kakšno idejo ali nasvet v povezavi s prehodom v večjo posteljico, lahko to napišete v komentar.

Z ljubeznijo, Mama.

X