Razvrščanje barv s pomočjo Lego kock

Home / Uncategorized / Razvrščanje barv s pomočjo Lego kock

Zara je v obdobju, ko jo pospešeno zanimajo barve in štetje, zato se aktivnosti, ki jih pripravim za njo večinoma vrtijo okoli teh dveh dejavnosti. Osnovne barve (rdeča, modra, rumena) že pozna, vendar včasih zamenja rumeno in zeleno barvo, zato sem v to aktivnost vključila še zeleno barvo, da bi lažje osvojila razliko med njima.

Kaj potrebujemo za razvrščanje barv s pomočjo Lego kock?

  • toaletne rolice,
  • tempera barve, ki jim dodamo kakšno kapljico vode (rdeča, modra, rumena, zelena, lahko tudi druge barve)
  • čopiče,
  • Lego kocke v enakih barvah, kot so tempera barve (rdeča, modra, rumena, zelena).

Kako pripravimo dejavnost razvrščanja s pomočjo Lego kock?

Otroka sta najprej pobarvala toaletne rolice z izbranimi temperami barvami, nato pa smo jih posušili. Ko so se dobro posušile, sem jih postavila na leseni pladenj in v košarici ponudila še Lego kocke v izbranih barvah. Zarina naloga je bila, da razvrsti Lego kocke v ustrezne toaletne rolice (najmanjši kvadratki Lego kock so ravno dovolj majhni, da jih lahko daš v toaletno rolico). Vsakič, ko je izbrala Lego kocko določene barve sva naglas ponovili katere barve je in potem je izbrala rolico enake barve in barvo ponovila še enkrat. 

Pripravljena dejavnost je bila obema zelo všeč, predvsem zato, ker sta lahko sodelovala tudi pri pripravi in ker oba zelo rada barvata s tempera ali vodenimi barvicami. Zara je pripravljeno aktivnost večkrat ponovila in ob koncu dejavnosti je pravilno poimenovala vse barve. Pobarvane toaletne rolice smo shranili, saj jih lahko uporabimo še pri kakšni drugi dejavnosti, prav tako pa lahko Lego kocke zamenjamo z barvnimi paličicami, cofki ipd.

Z ljubeznijo, Mama.


Leseni pladenj je iz trgovine Mali Galago, košarica pa iz trgovine Montessori Doma.

X