Imeti hčer…

Home / Uncategorized / Imeti hčer…

Preden sem postala mama, si niti slučajno nisem znala predstavljati, kaj pomeni ta neskončna in brezpogojna ljubezen, o kateri vsi starši govorijo. Potem sem rodila prvega sina in se popolnoma zaljubila. Ugotovila sem, da je res tako kot pravijo. Svojega otroka imaš brezpogojno rad in popolnoma spontano je, da je zate vedno na prvem mestu.

Potem sem rodila drugič in dobila še prekrasno hčer. Tudi tokrat se je zgodba ponovila in občutki niso bili nič manj lepi in intenzivni. Čez nekaj mesecev se nam pridruži še ena sreča in verjamem, da se bom tudi tokrat zaljubila na prvi pogled.

Mame večkrat rečemo, da imamo vse svoje otroke enako rade. Drži. Materinska ljubezen je nekaj čudovitega in se zlahka množi. Kljub temu, da je naša ljubezen enako močna do vseh otrok, pa ne moremo zanikati, da se vzgoja posameznih otrok razlikuje (in prav je tako). Vsak otrok je rojen na ta svet s svojimi osebnostnimi značilnostmi in predispozicijami. Te razlike med otroci zelo rada opazujem in večkrat pomislim na to, kako srečna sem lahko, da imam dva tako različna otroka. Oba imata močni osebnosti in sta radovedna, vedoželjna ter iskreno navihana, a se zelo razlikujeta v načinu komuniciranja, igre, čustvovanja ipd., kar je seveda svojevrsten izziv. Ne vem ali gre zgolj za razlike v osebnosti in njunih različnih sposobnostih ali lahko te razlike pripišem razliki v spolu. Najbrž oboje in trudim se, da ju med seboj ne bi primerjala, ampak ju poskušam usmerjati in spodbujati vsakega na svoj način.

Priznam, da zdaj, ko sem v pričakovanju še enega fantka, zelo cenim to, da imam vsaj eno hčer. Zakaj? Morda se sliši čudno, a kot ženska dojemam to, da vzgajam in opazujem kako raste majhno dekle v odraslo žensko kot nekaj posebnega (o tem, kolikokrat me skrbi, da bom kaj zafrknila raje ne bi). Čeprav ne maram, da se otroke že tako majhne predalčka glede na spol, vendarle obstajajo razlike v vzgoji sinov in hčera.

Tudi jaz sem bila nekoč majhna, igrala sem se s svojim punčkami in oponašala svojo mamo, ki je bila (in še je) moj največji vzor. Kasneje sem se srečevala z vsemi dekliškimi težavami v nerodnem najstniškem obdobju, se trudila spadati v določeno skupino vrstnikov, sprejeti svojo žensko plat in jo nekako popredalčkati v ta sodoben svet itd. To so trenutki s katerimi se lahko poistovetim. Razumem jo in vem, da jo bom razumela tudi v prihodnje. Ker vem, da sem ji vzgled, čutim posebno odgovornost. Navdušena sem nad njeno iskreno, nežno, skrbno in ljubečo naravo. Občudujem njen pogum, njeno radovednost in sproščenost. Spodbujam jo k temu, da počne stvari, ki jo veselijo in se igra z igračami, ki so ji všeč, ne glede na to, ali gre za “punčkaste” ali “fantovske” igrače. Poskušam ji pokazati, da je svet poln možnosti in priložnosti, a se bojim, da se bo to nekje po poti izgubilo. Stala ji bom ob strani ne glede na njene želje in upe. Vem, da rada kuha, lika in se igra s punčkami, a hkrati vem tudi, da rada zlaga kocke, potaka avtomobilčke in skače po blatnih lužah. Naj si sama izbere svojo pot.

Draga hči,

želim si, da bi ti bila dober vzgled. Želim si, da bi te naučila samozavesti in samospoštovanja, ki ga boš na svoji življenjski poti še kako potrebovala. Želim si, da bi te lahko vedno usmerjala in ti stala ob strani, a ker želim tudi, da bi bila samostojna, se bom umaknila, ko bom videla, da tega ne potrebuješ več. Hvaležna sem za vse lekcije, ki si jih (in jih še boš, seveda) ti dala meni in za vse trenutke, ko mi stojiš za petami ter se učiš svoje vloge “biti ženska”. Resnično upam, da te ne bom razčarala in da se boš (tudi) z mojo pomočjo razcvetela v sposobno, pametno in prijetno mlado žensko. Zelo te imam rada.

Z ljubeznijo, Mama.


Naša Zara se, tako kot mami, veliko potika v kuhinji in prava uresničitev želja je bila ta kuhinjica, ki jo je dobila za rojstni dan. Seveda se ji pri igri pridruži tudi brat in z veseljem skupaj spečeta kakšno tortico in skuhata kavo. Oba sta dobila tudi vsak svoj kuharski komplet, v katerem se igrata, pomagata v kuhinji, primeren pa bi bil tudi kot pustni kostum v prihajajočih dneh (za vse tiste, ki še razmišljate o tem kaj boste za pusta). Lesena kuhinja je znamke Janod Picnik Duo in jo najdete v otroški trgovini Silly. Prav tako najdete tam tudi kuharska kompleta, ki se s kuhinjo lepo ujemata. Kot sem že napisala se ne obremenjujemo s tem, katera igra je bolj primerna za deklice in katera za dečke in vesela sem, da se oba dobro znajdeta v kuhinji, čeprav je res, da Zara to počne raje in bolj pogosto. Za še več kakovostnih igrač in aktualno ponudbo pokukajte na Facebook stran Silly. Hvala trgovinica Silly!

X