“Must haves” za tretje trimesečje nosečnosti

Home / Uncategorized / “Must haves” za tretje trimesečje nosečnosti

Tretje oz. zadnje trimesečje nosečnosti je za marsikatero nosečnico tudi najbolj naporno. Trebušček je že velik in nas tudi že ovira, otroček pritiska navzdol in telo se pripravlja na porod. Lahko se zgodi, da začnemo otekati, smo bolj utrujene kot ponavadi, nas boli križ ipd. Nekaj teh težav se da omiliti z gibanjem, pravilno prehrano, počitkom, sproščanjem idr. Sestavila sem tudi seznam “must have” izdelkov za tretje trimesečje, ki nam bodo pomagali predvsem pri pripravah na porod, hkrati pa je nepogrešljivih tudi nekaj izdelkov, ki smo jih uporabljale že v prvem in drugem trimesečju (Nosečkin dnevnik, negovalno olje, materinska blazina, udobna oblačila…).

1. Lekovita zeliščna čaja Malinjak in Nosečka. Čaj iz listov malinjaka je primeren za zdrave nosečnice. Do dopolnjenega 34. tedna nosečnosti lahko pijemo po eno skodelico sveže pripravljenega napitka dnevno, kasneje po tri skodelice do samega poroda. Čaj Nosečka je čajna mešanica listov malinjaka, melise in koprive, zeli navadne plahtice, njivske preslice in rmana. Sveže pripravljen nesladkan napitek pijemo trikrat na dan po dopolnjenem 34. tednu nosečnosti. Priporoča se sočasno pitje obeh čajev, več o izkušnji pitja in pozitivnih učinkih, pa bom napisala v eni izmed naslednjih objav.

2. Knjiga Modrost rojevanja ali kakšna druga knjiga, ki je povezana s pripravo na porod. Zadnje tedne nosečnosti, ko najbrž tudi počivamo več kot običajno, lahko vzamemo v roke kakšno knjigo o porodu in razmislimo o možnostih, ki jih imamo, o svojih željah, o tehnikah sproščanja in lajšanja bolečin ipd. Napišemo lahko tudi svoj porodni načrt, pri čemer pa si lahko pomagamo tudi z Nosečkinim dnevnikom. Ob vsem tem ne pozabimo na sproščanje, dihanje in pomirjajočo glasbo. V kolikor bo to vaš prvi otrok, si lahko v knjižnici izposodite še kakšno knjigo o negi otroka ali o obdobju po porodu (no, to lahko pride prav tudi drugo in tretjerodkam, ker hitro kaj pozabiš, hihi).

3. Olje za masažo presredka Weleda. Želja vsake nosečnice in porodnice je, da med porodom ne bi bilo potrebno prerezati presredka in da bi se preprečile tudi raztrganine. Eden od načinov, kako doseči večjo elastičnost presredka je masaža, ki presredek zmehča. Izberemo lahko recimo omenjeno olje Weleda in po navodilih proizvajalca masiramo od 34. tedna nosečnosti naprej. Med prvo in drugo nosečnostjo sem tudi jaz masirala presredek, a ker ga je bilo obakrat, kljub temu, potrebno prerezati, sem se odločila, da ga tokrat ne bom. Masažo vseeno priporočam, predvsem prvorodkam, saj so lahko učinki samo pozitivni.

4. Tako kot so čez celo nosečnost pomembna udobna oblačila in udobno spodnje perilo, je pomembna tudi udobna obutev. Nosečnice imamo v tretjem trimesečju nosečnosti tudi večkrat otečene noge, hkrati pa nosimo že kar veliko težo, zato se pojavi potreba po udobnih copatih in čevljih. Kakšna bo naša obutev je odvisno tudi od letnega časa. Izberimo mehko, raztegljivo, udobno in nizko obutev. Pozimi so lahko to Uggice, spomladi in jeseni kakšne udobne espadrile, čez poletje pa kakšni natikači, kot so recimo ortopedski Birkenstock (meni osebno japonke niso ravno udobne).

V komentar mi lahko sporočite, kaj je tisto, kar je bilo v tretjem trimesečju nepogrešljivo za vas, hkrati pa si ne pozabite prebrati še mojega seznama za prvo in drugo trimesečje.

Z ljubeznijo, Mama.

X