Dojenčkov dnevnik: 3. mesec

Dojenčkov dnevnik: 3. mesec

Ravno ob dopolnjenem tretjem mesecu se naša družinica odpravlja na morje. To bo Jakobovo prvo morje in upam, da bodo temperature prijetne in da bo lahko tudi on čofotal. V vsakem primeru se bomo imeli lepo in nam bo ta dopust ostal v posebnem spominu. Vsak “prvič” je nekaj posebnega, kajne? Ko se vrnemo, imava sistematski pregled in prvo cepljenje, tako da bom objavo še nekoliko dopolnila.


3. MESEC (20.julij – 20. avgust)

Datum drugega sistematskega pregleda: 6. avgust 2016   Teža in velikost: 6520 g in 61, 8 cm.

Kako je potekalo prvo cepljenje? Prvo cepljenje je potekalo brez težav. Jakob je bil ves čas sistematskega pregleda dobro razpoložen in se je tudi tik pred cepljenjem smejal medicinski sestri, čeprav je bil že na smrt utrujen. Ob piku ni jokal, je pa bil malo presenečen. Po cepljenju sva se podojila in nato je zaspal. Včeraj in danes je bil morda malo slabše razpoložen in tudi noč je bil nekoliko bolj nemirna, a upam, da je to samo del reakcije po cepljenju in da bo jutri že bolje. Druge reakcije ni bilo.

Kako preživljate dneve? Kakšen ritem je imel otroček v tretjem mesecu? V tretjem mesecu se je Jakobov ritem čez dan kar močno spremenil. Na začetku meseca je spal še vsaj kakšno uro ali dve v kosu, zadnja dva tedna pa spi večkrat po malo, razen v vozičku. Ponavadi je tako, da se zjutraj zbudimo okoli šeste ure, a gre okoli sedmih, pol osmih prvič spat in spi dobre pol ure (hvala bogu, da lahko v miru spijem kavo in pojem zajtrk, hihi), potem je kakšno uro ali dve buden in spet pol ure spi, vcasih tudi samo 15 minut, pa je spet kakšno urco buden itd. Najbrž ne rabim posebej omenjati, da je takšen ritem zelo naporen. Včasih ga uspavam dlje, kot potem dejansko spi, in obujam spomine na Aljaža in Zaro, ki sta imela enako obdobje. Upam, da kmalu mine, saj je tudi uspavanje v tem obdobju težje. Še nedolgo nazaj je zaspal sam, zdaj pa ga uspavam v naročju in ponavadi vseeno joka, dokler se ne umiri. Najprej sem mislila, da je to zato, ker je preveč utrujen in ga poskusila uspavati prej, a je enako v vsakem primeru. Manj joka samo, če ga uspavam v vozičku, v avtomobilu pa je spet problem, ker joka in ga je kar težko potolažiti. Kljub temu, da gre za dokaj naporno obdobje, pa sem vesela, da se vedno raje “igra” in med igro in opazovanjem redko joka ter se lažje zamoti. Veliko se smeji, zato so trenutki, ko je buden vedno bolj sproščeni in razigrani.

Kaj najraje počne? Kdaj je najbolj zadovoljen in umirjen? Kaj ga uspava in pomirja? Trenutno najraje opazuje in se dotika igrač na lesenem igralnem loku, ki sva ga pred leti za Aljaža kupila v Ikei (absolutni hit pri vseh treh otrocih). Veliko je na igralni podlogi iz otroške trgovine Silly, kjer opazuje okolico, pase kravice, se dotika igrač, ki mu jih nastavimo in velikokrat tudi ležimo zraven njega, kar mu je zelo zanimivo (tako lepo je opazovati vse tri otroke pod tem igralnim lokom). Kadar se tega naveliča, mu pokažemo kakšno ropotuljico in se takoj umiri ter se trudi, da bi jo dosegel in prijel v roke (kar je na dosegu roke že zagrabi). Dva dni nazaj mu je uspelo, a le za kratek čas. Najbolj zadovoljen in umirjen je še vedno v naročju. Naročje pa je tudi tisto, ki ga uspava. Čez dan ga med uspavanjem nosim sem in tja ter zraven šuškam. Ko zadrema, ga položim v posteljico in vklopim Medvedka DooDoo-ja.

Najljubša igrača: Leseni igralni lok.

Najljubša pesmica/uspavanka: Samo šuškanje, zaradi težav z uspavanjem čez dan.

Kaj je bilo ta mesec najlepše? Najlepši so bili trenutki prvega čebljanja. Ko se z njim pogovarjamo, nam velikokrat odgovarja v svojem jeziku in se pri tem obnaša, kot da ima za povedati nekaj res zelo pomembnega. Še vedno smo popolnoma očarani nad njegovimi nasmeški, ki postajajo tudi vedno glasnejši.

Kaj je bilo ta mesec najtežje? Ta mesec je bilo najtežje uspavanje Jakoba, čez dan. Med uspavanjem veliko joka, hkrati pa traja zelo dolgo, da se pomiri in zaspi.

Katerih posebnih trenutkov se boste za vedno spominjali? Za vedno se bomo spominjali družinskih izletov, kjer tudi Jakob vedno bolj uživa, saj opazuje okolico in se čudi. Velikokrat je tudi tako, da mu na svežem zraku zelo odgovorja in spi več kot doma. Izmed vseh izletov si bomo najbolj zapomnili Logarsko dolino.

Stvari, za katere misliš, da si jih boš zapomnil, pa si jih ne: Ena takšna “malenkost” je zagotovo ta, da se velikokrat smeji točno določenim predmetom v stanovanju. Njegove najljubše so luči na stropu v dnevni sobi, družinske fotografije na steni, Aljaževa risbica, ki visi nad jedilno mizo in embalaža vlažilnih robčkov, na kateri je narisan dojenček. Najbolj smešen pa je, ko se smeji prazni steni, haha.

Kaj pravita bratec in sestrica? Bratec in sestrica sta nad bratcem še vedno navdušena. Ko pridem po njiju v vrtec, ga, predvsem Zara, s ponosom pokažeta svojim prijateljem. Iz Zarine strani se je pojavilo tudi prvo ljubosumje. Ravno ta mesec je zbolela in potrebovala nekaj več pozornosti, zato me je večkrat poiskala, opozorila nase z besedami ali kakšno neumnostjo, iskala potrditev iz moje strani ipd. Zdaj je že nekoliko bolje, a še vedno pride trenutek, ko vidim, da ji ni lahko deliti svoje mamice. Seveda se še naprej trudim, da svojo pozornost enakomerno razporedim med vse tri otroke, a včasih dojenček nehote dobi več pozorosti. Kljub temu pa čutim in vidim, da ga imata zelo rada in da sta ga že sprejela medse, kar me zeloooo veseli. Zara je Jakoba do zdaj vedno klicala “Jakot”, ta mesec pa mu je prvič rekla “Jakob” in je na to zelo ponosna.

Pomembni mejniki tega meseca: Prvič je dal rokice v usta in te so zdaj ena njegovih najljubših “igrač”, prav tako se zelo rad igra s priponkami za dudico in dudo, ki jih sam zagrabi, začel je čebljati, dotika se igrač in predmetov, ki so na dosegu njegovih rok, premika viseče igračke na igralnem loku, prvič je v roke prijel igračko, zasmejal se je. Preživeli smo tudi prvi prehlad in vnete oči.

Z ljubeznijo, Mama.


Jakob ima na fotografiji oblečen bodi iz spletne trgovine Evitas Shop (jaz imam ujemajočo majico). Leži na svoji Pusling igralni podlogi iz ekološkega bombaža, z zvezdicami, iz otroške trgovine Silly.

X