Družabne (namizne) igre za otroke (Ikea)

Družabne (namizne) igre za otroke (Ikea)

Zadnje mesece zelo radi igramo družabne namizne igre (čeprav se mi ponavadi igramo kar na tleh, hihi). Imamo nekaj svojih najljubših iger, ki pa smo jim pred kratkim dodali še nekaj novih iz Ikee. Družabne (namizne) igre smo vzeli tudi s seboj na dopust, velikokrat pa jih vzamemo s seboj na kakšen izlet, ki vključuje kosilo v restavraciji ipd. Ob igranju družabnih iger se otroka umirita, zamotita, hkrati pa se med igro povežemo ter treniramo možgančke. Ker sta otroka še dokaj majhna (štiri in dve leti), je težavnost družabnih iger, ki jih izbiramo, temu primerna. Do zdaj sta nam bila najljubša Spomin (tega imamo kar nekaj kompletov, ker je tudi otrokoma bolj zanimivo, če so pari različnih motivov) in Črni Peter. Aljaža smo učili tudi igre Človek ne jezi se, a je ni popolnoma osvojil in je tudi ne igramo pogosto, ker je za Zaro prezahtevna. Veliko mi pomeni, da se lahko igramo skupaj in z veseljem ju opazujem, kako te igre vedno bolj razumeta. Upam, da bomo čez nekaj časa, v igro, uspešno vključili tudi Jakoba in da bodo različne družabne igre vedno del našega druženja.

Med nakupovanjem v Ikei sva z možem opazila njihovo novo kolekcijo družabnih iger in drugih igrač, ki naju je navdušila. Med vsemi novostmi je bilo kar težko izbrati tistih nekaj, ki jih bomo najprej preizkusili. Nekaj je bilo takšnih iger, ki sva jih videla prvič in ki so se nama zdele dokaj zahtevne, zato se za nakup zaenkrat nisva odločila. Morda, ko otroka še nekoliko zrasteta (vsekakor pa priporočam, da si jih pogledate, morda vam bodo všeč). Na seznamu so tiste, ki sva jih izbrala in ki so nas še posebej navdušile, niso pa ravno klasične družabne igre.

1. LATTJO sestavljanka. Gre za sestavljanko, ki jo sestavljaš v obliko krogle in je zato tudi nekoliko drugačna in zahtevnejša. Na seznamu je, ker mi je takoj padla v oči in vem, da bi Aljaža navdušila, a je na koncu nisva kupila, ker so koščki sestavljanke majhni in se nama še ni zdela najbolj primerna za tako majhna otroka (za Zaro sploh ne, ona trenutno osvaja preprostejše sestavljanke).

2. LATTJO spomin. Na spletni strani nisem našla spomina, ki sva ga kupila, zato prilagam povezavo do drugega. Midva sva izbrala takšnega s podobami živali in je res zelo simpatičen. Spomin je prva družabna igra, ki sta jo otroka osvojila (zraven sestavljank, ki jih sestavljata tudi sama, a bi jih kljub temu uvrstila k družabnim igram), zato ga priporočam tudi za malčke (uporabite manj parov, naredite pa ga lahko tudi sami).

3. LATTJO stolp. Ta igra nam je zelo všeč in je res zabavna. Večbarvne kocke zložiš v stolp, potem pa mečeš kocko in jemlješ kocke ven, glede na barvo, ki ti jo pokaže kocka. Paziti moraš, da se stolp ne podre, saj v tem primeru izgubiš. Všeč mi je tudi zato, ker so kocke primerne za prosto zlaganje in igro. Otroci lahko iz njih sestavijo poljubne oblike, različne stolpe, hiše ipd., razvrščajo oz. prirejajo pa jih lahko tudi po barvah.

4. LATTJO domine. Domine so moje najljubše, ker so velike in jih majhni otroci lažje prijemajo ter igrajo. Pikice so večje, zato jih lažje preštejejo in si pri tem pomagajo s prstki, hkrati pa so pike različnih barv in lahko s pomočjo teh domin utrjejo tako števila, kot tudi barve. Zdaj, ko znata oba otroka šteti do deset (Aljaž seveda bolje in že do sto) se večkrat igramo in Zari je všeč, da si lahko pomaga z barvami, ko ji pade koncentracija in ne želi ali ne zmore šteti. Seveda pa sva pri vseh družabnih igrah zraven tudi midva ali vsaj eden od naju, tako da ju vedno usmerjava. Ko se igramo z majhnimi dominami, jih radi zlagamo v vrsto. Saj poznate, kajne? Ko podreš eno, se podrejo vse, hihi. No, pri teh tega še nismo poskusili in najbrž je težje, ker so večje, lesene in masivnejše.

5. LATTJO tangram. Ta sestavljanka, ki jo lahko zlagaš v priložen lesen okvir ali pa iz nje oblikuješ različne like, predmete in živali, je nekoliko zahtevnejša in je otroka ne zmoreta sama sestaviti. Z njo ima največ veselja Tomi, otroka pa rada opazujeta, kako iz likov sestavi, na primer, kužka. Na zadnji strani priloženega okvirja so narisane rešitve oz. predlogi za sestavljanje, kar zadevo nekoliko olajša.

Na našem seznamu želja je še nekaj drugih iger, všeč pa mi je, da so v njihovi ponudbi tudi vrv za skakanje, gumitvist, jojo idr. Z vsemi temi igrami, ki sem jih danes predstavila, otrok vadi različne spretnosti, kot so utrjevanje spomina, logično razmišljanje, fina motorika, koordinacija oko-roka, utrjevanje številskih predstav, osvajanje barv, likov, in štetja idr. Družabne igre spodbujajo otroško domišljijo in kreativnost, hkrati pa so odlična priložnost za osvajanje potrpežljivosti in drugih socialnih veščin ter so navsezadnje zelo zabavne. Gre za kakovostno preživet družinski čas in resnično vam priporočam, da kakšen prosti trenutek (recimo pred spanjem ali med vikendi) namenite tudi takšni igri.

Z ljubeznijo, Mama.

X