Ustvarjalni kotiček za otroke

Ustvarjalni kotiček za otroke

Pred dnevi sem objavila spremembe v naši otroški sobi, kjer sta bili v ospredju novi otroški pisalni mizici iz Ikee. Kot sem že omenila, je prejšnja otroška miza postala premajhna za oba (oziroma kmalu tri) otroke, zato smo iskali nekaj, kar bi bilo lepo, uporabno in primerno njuni starosti ter bi jo nadomestilo. V Ikei smo našli otroško pisalno mizo in kupili kar dve ter ju postavili eno proti drugi. V objavi o otroški sobici nisem pisala o podrobnostih v povezavi z mizicama in ustvarjalnim kotičkom (objavo najdete TUKAJ), ker sem temu želela posvetiti posebno objavo. Tema mi je zelo blizu in se mi zdi zelo pomembna.

Aljaž in Zara zelo rada rišeta (Aljaž se počasi trudi tudi s pisanjem), barvata, izrezujeta, lepita, se igrata s plastelinom, štampiljkami in ustvarjata z različnimi materiali, vodenimi barvicami, temperami ipd. Že od majhnega sem ju usmerjala v različne aktivnosti in vedno sta bila oba navdušena, ko sem jima ponudila različne materiale in smo delali skupaj. Večja kot sta, več idej dobita sama in zato smo trenutno v obdobju, ko s pomočjo svoje domišljije in vsega, kar imata na voljo poljubno ustvarjata (to je tudi razlog za to, da je objav v povezavi z igro in ustvarjanjem manj, večinoma to počneta sama, občasno jima kaj pripravim jaz, recimo tematsko ustvarjanje, plastelin in priloge, razno prirejanje in razvrščanje, a nič posebnega). Vesela sem, da sta prišla do točke, ko usmeritve ne potrebujeta in da jima je to postal način za izražanje svojih misli, čustev, kot sredstvo za pomiritev, za preganjanje dolgčasa in nekaj kar počneta skupaj, istočasno. Vse to ne bi bilo možno, če ne bi ves čas imela na razpolago potrebščin, listov in drugih materialov. Vem, mamice velikokrat pospravimo škarje, da otroci ne bi dobili kakšnih čudnih idej ali se poškodovali, pospravimo vodene barvice, da ne bi delali packarije ob najmanj primernem času itd. Vse to razumem in tudi meni je bilo na začetku težko, ko se je polila voda, ko sta nehote popackala mizo, tla (zato smo vedno uporabljali zaščito za oblačila in prt) in ko je bilo vse umazano. Še zdaj se moram včasih potruditi, da ju ne skregam, ker naredita packarijo. Trudim se, da jo potem skupaj pospravimo in da ju usmerim v “normalno” uporabljanje pripomočkov in mižim na eno oko, haha. Seveda se držimo pravil kot so ta, da ne rišemo po steni, mizi in tleh, pazimo pri uporabi s škarjami in režemo samo papir, lepimo to, kar je dovoljeno in na papir ipd. Zara ima zelo rada lepila in kar nekaj časa sem potrebovala, da sem ji dopovedala, da lahko lepi samo na papir in ne na okna, stene in na omare. Vse je dovoljeno, a na določen način.

Pri novih pisalnih mizicah mi je najbolj všeč to, da imata spodaj še prostor za škatle, kamor se lahko zložijo različne potrebščine. Nekaj jih imamo obešenih v vrečah iz blaga na steni, nekaj potrebščin imata v lončkih na mizi, nekaj pa spodaj. S tem smo tudi pridobili prostor in imamo zdaj vse veliko lepše razporejeno, prav tako pa imamo še nekaj prostora za dodatne materiale, ki jih do zdaj nista imela vedno na voljo, ampak sem jih hranila v omari. Žal so pokrovi za te Ikeine škatle razprodani in jih bomo kupili naknadno, ampak vseeno nam pridejo zelo prav. Veliko je bilo tudi manjših delcev, ki smo jih morali pospraviti, zaradi Jakoba in v škatlah ter na višini so zdaj na varnem. Kupila sem tudi škatlo z majhnimi predalčki (nujno moram kupiti še kakšno; spodaj na fotografiji), v katero sem zložila manjše, nevarne delčke in se zapre tako, da jo je težko odpreti (varno za dojenčke). V nadaljevanju objave bom zapisala, katere potrebščine, izdelke in materiale imata otroka vedno na voljo in kje jih hranimo oz. kaj se je izkazalo za najbolj uporabno.

Otroka imata vedno na voljo:

 • Liste papirja. Najraje imata bele blok liste, na voljo pa imata tudi barvne in bele A4. Liste hranimo na spodnji polici previjalne mize, kjer jih lahko dosežeta, a so hkrati tako visoko, da jih Jakob ne more doseči. Nekaj manjših je zloženih v škatli pod mizo. Na novih mizicah je tudi palica z rolico papirja, kar jima je zelo všeč.
 • Barvice. Preizkusili smo veliko različnih znamk barvic in moram reči, da je res težko najti takšne, ki se ne lomijo, jih je enostavno šiliti in so dobro vidne. Vedno znova se vračamo k naravnim debelim barvicam Ökonorm, ki sem jih kupila za Aljaža, ko je bil še malček in tisti prvi set barvic smo imeli res dolgo in smo bili zelo zadovoljni. Debele barvice se mi zdijo odlične za majhne rokice in za prve poskuse risanja ter barvanja in jih imamo vedno doma, prav tako pa jih bo lahko kmalu uporabljal tudi Jakob. Aljaž najraje riše s tankimi barvicami, zato smo se odločili za naravne Ökonorm barvice. Te izdelke najdete v spletni trgovini Gozdna vila in kot piše na njihovi spletni strani: “Vsi okoNORM izdelki za ustvarjanje so popolnoma nestrupeni in naravni. Narejeni so iz obnovljivih virov in v skladu s strogimi okoljskimi standardi, ki zagotavljajo visoko kakovostne, zdrave in okolju prijazne izdelke.” To se mi zdi posebej primerno, kadar malčki/otroci dajejo stvari v usta in ustvarjajo tako, da so barve v stiku s kožo. Barvice smo imeli do pred kratkim v vreči in obešene na steni, a se je stena porisala, ko sta vreče dajal gor in dol, zato smo jih zdaj prestavili na mizo in jih hranimo v lončkih. Zelo so nam všeč tudi barvice Stabilo Woody 3 v 1, ki so res debele in primerne za risanje po različnih površinah, kot barvice, voščenke in vodenke (objavo si lahko preberete TUKAJ). Zraven imamo tudi šilček.
 • Voščenke. Že od nekdaj uporabljamo naravne voščenke Ökonorm. Preizkusili smo več različnih, tudi ergonomske, trenutno pa imamo te TUKAJ. Vočenke ravno niso moje najljubše, ker jih hitro polomita, a jih imata zelo rada. Hranimo jih v škatli.
 • Štampiljke. Štampiljke iz Ikee hranimo v skodelici na mizi.
 • Flomastre. Kar se tiče flomastrov, mi je najbolj pomembno, da so pralni, ker se zelo hitro popackata. Preizkusili smo že Ökonorm in so se odlično obnesli za prve poskuse risanja, saj so bile konice takšne, da se niso uničile s pritiskanjem ob podlago. Trenuto imamo dvojne različne. Ene sem kupila preko spletne trgovine Fridolina, druge pa so znamke Jolly in z vsemi smo zadovoljni. Nekaj jih hranimo v lončkih na mizi, nekaj pa v vrečah na steni.
 • Vodene barvice. Imamo dva kompleta. Ene so Ökonorm in jih imamo že dlje časa. Te so bile zelo aktualne pri Zari, ko je risala tudi po sebi in dajala stvari v usta (zdaj tega več ne počne; občasno jih uporabi kot prstne barve, ker prstnih barv nimata vedno na voljo; imamo pa naravne Ökonorm). Drugi komplet je iz Ikee in mi je všeč, ker ima priloženi dve skodelici, ki sta v pokrovu škatle in se voda zato težko polije. Mislim, da sem tudi o tem že pisala. Zelo uporabno. Hranimo jih v škatli pod mizo. Zraven hranimo tudi čopiče.
 • Tempera barve. Tempera barv do zdaj nista imela na razpolago, ker ni bilo dovolj prostora. Zdaj jih hranimo v škatli pod mizo. Ne uporabljamo nobene posebne znamke, ker jih zelo hitro porabimo. Nazadnje sem jih kupila kar v Intersparu.
 • Škarje. Hranimo jih v posodicah na mizi, imamo pa več različno ostrih.
 • Lepilo. Lepilo v stiku imata vedno na razpolago in ponavadi ga kar hitro porabita. Zadnji čas sta se navduševala tudi nad lepilnimi traki, zato jih nekaj hranimo v škatlah pod mizo in lahko tudi z njimi lepita.
 • Plastelin. Kupljeni plastelin imata vedno na razpolago. To sicer pomeni, da se včasih kakšna š
  katlica tudi posuši, ker jo pozabita zapreti, a načeloma z njim ni večje packarije. Vsake toliko časa naredim domači plastelin, ki ga hranim v hladilniku in ki ga veliko raje uporabljamo, ker je mehkejši. Plastelin hranimo v vreči na steni, zraven in v škatli pod mizo pa hranimo še nekaj pripomočkov za ustvarjanje s plastelinom (modelčki za izrezovanje iz plastelin, valjarji, “nožki” za rezanje plastelina ipd.). Trenutno uporabljamo plastelin, ki sta ga dobila za božič in je bil v kompletu z modelčki črk.
 • Pobarvanke, delovni zvezki in revije z didaktičnimi nalogami in nalepkami ter otroška revija Zmajček. Vse to hranimo v škatlah pod mizo oz. mizama in kadarkoli se lahko lotita barvanja, pisanja in reševanja nalog. Pod Aljaževo mizo je tudi nekaj sestavljank. Vsak od njiju pa ima na voljo tudi prazen zvezek s črtami in manjši beležki.
 • Zaščitna obleka/predpasnik za ustvarjanje. Vedno, ko ustvarjamo z vodenimi, temperami ali prstnimi barvami imata otroka oblečena zaščitno obleko iz Ikee. Pospravljena je v škatli pod mizo.
 • Krede za šolsko tablo.
 • Določene materiale, ki jih lahko vključita v ustvarjanje, recimo rolice toaletnega papirja, papirnate krožnike, nalepke, penasto gumo ipd.

Druge materiale hranim v plastičnih škatlah pod previjalno mizo, nekaj malega pa tudi na hodniku pred spalnico. Upam, da vam koristi naša izkušnja glede ustvarjanja in izdelkov za ustvarjanje. Jaz se že zelo veselim, da bo tudi Jakob z nami počel še kaj več, kot delal odtise s prstnimi barvami, opazoval in premikal potrebščine. Glede na to, da bo tudi on vse dajal v usta (nekaj barvic je tudi že dobil v roke in jih takoj preizkusil), bomo izdelke Ökonorm iz spletne trgovine Gozdna vila uporabljali še kar nekja časa.

Z ljubeznijo, Mama.


Današnja objava je nastala v sodelovanju s spletno trgovino Gozdna vila. Njihove izdelke uporabljam že skoraj pet let (eden prvih nakupov so bile ravno barvice in pa Keep Cup za mojo kavo, haha) in vedno nam dobro služijo, zato jih z veseljem priporočam. V njihovi trgovinici pa najdete tudi Nosečkin in Dojenčkov dnevnik. Hvala Gozdna vila! Najdete jih tudi na Facebooku, in sicer TUKAJ.

X