Staršem v razmislek (Otroška revija Zmajček)

Staršem v razmislek (Otroška revija Zmajček)

Od nekdaj sem rada prebirala različne knjige in priročnike (v zadnjih petih letih o vzgoji), časopise in revije. Z vsakim naslednjim otrokom je prostih trenutkov za branje manj in to je zagotovo ena od stvari, ki jih pogrešam. Še dobro, da sem že pri Aljažu naštudirala kar nekaj literature in si poiskala odgovore na vprašanja, ki so me pestila. Ne gre ravno zato, da brez knjig in drugih člankov ne bi znala vzgajati, a mi je lažje, če v kakšnji knjigi preberem nasvet avtorja, ki ga cenim in spoštujem ali vidim, da se s podobnimi težavami srečujejo starši po celem svetu. V zadnjem času me pritegnejo krajši članki, ki ti dajo misliti in ti dajo spodbudo za naprej. Ravno takšni članki o vzgoji se najdejo v otroški reviji Zmajček in že nekajkrat so me usmerili v pravo smer. V vsaki številki revije je eden takšen članek in moram reči, da so vsi izredno dobro napisani. Povzemajo različne strokovnjake s področja vzgoje in so ravno prav dolgi (beri: kratki), da jih ima čas prebrati tudi mamica treh majhnih otrok, hihi. Brez trde hoje do dobre vzgoje.

Do zdaj so mi bili najbolj všeč, recimo “Živijo, teta, žejen sem!”. Ta članek ge. Tine Plahutnik (univ.dipl.soc.del.) je govoril o osnovnem bontonu in distanci, ki bi jo naj otroci kazali do odraslega kot avtoritete. Tudi jaz sem mnenja, da morajo otroci pokazati spoštovanje do starejših, jih prvi pozdraviti z “dober dan”, uporabljati “hvala” in “prosim” ter druge vljudnostne izraze. Najtežje je majhne otroke naučiti tega, da odraslim ne skačejo v besedo in jim ne ugovarjajo in ker s s tem doma dnevno ukvarjamo, me je članek lepo opomnil na pomembnost tega ter me hkrati spodbudil za naprej. V februarju mi je dal misliti članek o ljubezni. V bistvu je to tema o kateri pogosto razmišljam, saj je noro težko loviti ravnotežje med tremi otroki in še vedno najti tudi čas za partnerski odnos. Pride obdobje, ko sva “midva” na zadnjem mestu in takrat se noben od naju ne počuti preveč dobro ter nama ves čas nekaj manjka, zato se zavestno odločava za trenutke, ko sva sama. Sliši se nespontano, a z majhnimi otroki je pač tako, da je potrebno tudi te trenutke načrtovati vnaprej. Ni potrebo veliko. Kakšen pogovor in film, ko otroci zaspijo, nekaj skupnih minut po kosilu ali večerja brez otrok ter kozarec vina v miru. Članek mi je bil všeč zato, ker opisuje, kako partnerski odnos vpliva na odnose v celotni družini in na otroke, zato je še kako pomembno, da si ljubezen in naklonjenost znamo izkazati tudi pred njimi in da se v odnosu dobro počutimo, kar se opazi tudi navzven. V marčevskem izvodu Revije Zmajček je člnek z naslovom “Virtualno otroštvo”, ki ga je napisala ga. Petra Kastelic (univ.dipl.soc.pedag.). Tudi ta je izredno zanimiv in odpira aktualna vprašanja v povezavi s to tematiko, kot so zakaj so tablice, računalniki in pametni telefoni sploh škodljivi za otroke, kako zaslonska tehnologija vpliva na možgane, koliko časa naši otroci preživijoza zasloni in koliko bi bilo primerno ipd. Moji otroci se mi za uporabo tablic in pametnih telefonov zdijo še premajhni, a večkrat dobim kakšno pripombo o tem, koliko koristnega bi lahko s tem pridobili. Verjamem. Absolutno so tudi koristne strani sodobne tehnologije, a po vsem slišanem in prebranem pač še vedno ne odtehtajo vseh negativnih. Starši imamo nalogo, da se o tem poučimo in nato storimo, kot se nam zdi prav. Škoda je, da večina otrok pretirano uporablja televizijo, računalnik, tablice in telefone in da je razlog ponavadi v nepoznavanju informacij, ki govorijo o škodljivosti uporabe.

Hvala Reviji Zmajček, ki skrbi za to, da kljub pomanjkanju časa vedno preberem kaj koristnega, z dobrimi, strokovnimi argumenti. Priporočam staršem v razmislek in kot iztočnico za pogovor s prijateljicami ter partnerjem. Všeč mi je, da se izbirajo aktualne teme, ki opozarjajo na problematiko sodobnih otrok in staršev.

Z ljubeznijo, Mama.


Današnja objava je nastala v sodelovanju z Revijo Zmajček. Hvala! Če bi tudi vi želeli naročiti Revijo Zmajček, lahko to naredite na njihovi spletni strani www.zmajcek.net. Posamezne izvode najdete tudi pri prodajalcih časopisa. Pokukajte še k njim na Facebook stran Revija Zmajček, kjer je objavljenih še več informacij in utrinkov iz revije.

*Mnenje in razmišljanje o izdelku je izključno moje in iskreno ter izraža mojo osebno izkušnjo z njim.

X