Malčkov dnevnik: Obdobje od 1. leta in pol do 2. let

Malčkov dnevnik: Obdobje od 1. leta in pol do 2. let

Praznovanje drugega rojstnega dne je za nami. Bilo je res luštno in naš Jakob je v vsem zelo užival. V tortici, fotografiranju, v odpiranju daril, družbi in igri in v vsej pozornosti, ki mu je bila v tistih dneh namenjena. Kar naenkrat je postal en tak pravi fant in vsakodnevno se čudim njegovemu napredku in svobodnemu duhu. Res je posrečen!

Tudi vi lahko svoje spomine zapišete v Malčkov dnevnik, ki sem ga ustvarila posebej za otročke od 1. do 5. leta starosti. Tako lahko starši zase in za njih ohranimo najlepše spomine na predšolsko obdobje.

Obdobje od 1. leta in pol do 2. let

Teža in velikost: cca. 12 kg in 90 cm.

Obiski zdravnika: /

Kako ste preživljali dneve? Kakšen ritem je imel v času od starosti leta in pol do dveh let? Jakob je v tem obdobju čez dan spal enkrat, in sicer v času pred kosilom. Takšen ritem so imeli vsi moji otroci, saj tudi v vrtcu spijo pred kosilom in tako lahko jaz doma v miru skuham, hkrati pa je potem celo popoldne buden in se do večera utrudi dovolj, da lahko gremo ob sedmih v posteljo. Zvečer je torej zaspal v času med sedmo in pol osmo uro in takšen ritem bomo imeli še nekaj let. Predvidevam tudi, da bo še vsaj kakšno leto spal čez dan, saj vidim, da to potrebuje bolj, kot sta v tem obdobju to potrebovala Aljaž in Zara.

Kaj je najraje počel? Kdaj je bil najbolj zadovoljen in umirjen? Kaj ga je uspavalo in pomirjalo? Motorično je zelo napredoval. Veliko je v gibanju in čisto vse, kar počne, je nekako povezano s telesno aktivnostjo. Četudi se igra na tleh, z avtomobilčki, zraven poje oz. si nekaj mrmra in se pozibava, največkrat pa igrače nosi sem in tja po celem stanovanju, se vmes zaposli še s kakšnim drugim opravilom, potem pa dalje hodi po stanovanju in se igra. Večkrat sam izrazi željo po tem, da bi šli ven, na dvorišče ali kamorkoli, kjer bi lahko tekal, plezal in po svoje raziskoval. To je tisto, kar ga najbolj osrečuje. Večkrat se loti tudi kakšnih gospodinjskih opravil, se k vsemu priključi in pomaga ter sodeluje, zelo rad se igra z vodo, umiva posodo, sebe, zobke itd. Uspava in pomirja ga objem, dotik, poljub in to, da ga malo ponosimo sem in tja, če je nemiren. Načeloma težav z uspavanjem nima, dovolj je že nekaj bližine in občutek varnosti.

Kdaj je začel spati celo noč? V tem obdobju, razen določenih izjem, že spi celo noč. V obdobju, ko sta polna ali prazna luna, mu raste kakšen zob ali se ne počuti najbolje, se občasno ponoči zbudi, spije nekaj vode in zaspi nazaj, velikokrat pa se takrat zbudi bolj zgodaj, kot ponavadi, kar ni ravno prijetno, hihi.

Česa ne mara? Ne mara biti pri miru in se glasno pritožuje, če ga nekdo želi omejiti na samo eno mesto.

Česa se razveseli? Razveseli se hrane (je zelo dober jedec), glasbe, ljudi, svojih vrstnikov, vode, živali…

Česa ga je strah? Strah ga je večjih živali, kot so večji kužki, konji, krave ipd. Prav tako se, bolj kot prej, kaže strah pred neznanimi situacijami.

Najljubša igrača: Avtomobilčki, žoga.

Najljubša igra: Igra v naravi, vožnja s poganjalcem in skirojem, lovljenje, igra z žogo.

Najljubša pesmica/uspavanka: Vse najboljše zate, ker smo jo večkrat peli okoli njegovega rojstnega dne in mu je bilo všeč.

Najljubša knjiga: Gasilci (velika iskalnica, slikanica).

Najljubša risanka/risani junak: Ne kaže posebnega zanimanja za risanke oz. gleda, kar pač gledata Zara in Aljaž, včasih obsedi zraven Tačk na patrulji in Super kril.

Moji prijatelji so: Prijatelji iz vrtca, predvsem Sara, Naj.

Kam se najraje odpravimo? Kaj tam počnemo? Najraje se odpravimo v bližnji park, kjer je dovolj igral, gugalnic in plezal, da je zanimivo vsem trem otrokom. Tudi na sprehod, v mesto, na kavo in sladoled, do knjižnice ipd.

Družinski izleti: Ljubljana, Nanos, Velenje, Celje.

Kaj je bilo v tem obdobju najlepše? Najlepše je bilo prvič z njim aktivno doživljati zimo, sneg, kepanje in sankanje, postavljanje snežaka in veselje ob praznikih. Čeprav ni bilo prvič, se je šele letos vsega dobro zavedal ter pri vsem sodeloval in res ga je bilo lepo opazovati.

Kaj je bilo v tem obdobju najtežje? Najtežje je bilo to, da je še vedno zelo malo govoril (le nekaj besed) in smo ga zelo težko razumeli oz. je tudi on zelo težko razumel nas. Večkrat je zaradi tega prišlo do nesporazuma, v vzgojo je bilo potrebno vložiti veliko več energije in truda, prav tako pa je tudi njemu bilo težko, ker je želel nekaj povedati, pa ni mogel, kar ga je zelo razžalostilo in razjezilo.

Katerih posebnih trenutkov se bosta starša za vedno spominjala? V tem obdobju se je še bolj izrazito začel razvijati poseben odnos med njim, Zaro in Aljažem. Še posebej bi izpostavila trenutke, ko sta skupaj Aljaž in Jakob, saj znata biti zelo povezana in naklonjena drug drugemu. Imata drugačen odnos, kot z Zaro in je res zanimivo opazovati, kako spol dejansko vpliva tudi na odnose med sorojenci in na kakšen način.

Stvari, za katere mislimo, da si jih bomo zapomnili, a si jih ne: Trenutek, ko smo mu postrigli dolge laske (tik pred drugim rojstnim dnevom), kar ga je popolnoma spremenilo. Z dolgimi lasmi je deloval nekoliko bolj nežno, veliko ljudi ga je zamenjalo za punčko, občutek si imel, da je mlajši in občutljivega karakterja. Z novo pričesko je postalo bolj očitno, da gre v bistvu za zelo živahnega in nagajivega fanta, iskrivih oči in hudomušnega nasmeška. Postal je pravi pobalin in večkrat sem se pohecala, da ga ne bi smeli postriči, ker zdaj uboga še manj, haha.

Kaj pravi bratec/sestrica? Kakšen je odnos med sorojenci? Smešne prigode med sorojenci in starši: Jakob zelo aktivno ponavlja za bratcem in sestrico, ju občuduje in jima je vedno za petami. Ne zna še govoriti, a bi jima tako rad kaj povedal. Večkrat ju pokliče k sebi (njuni imeni zna izgovoriti), ampak ga včasih ne razumeta dobro in ga preslišita, zato se jezi. Začeli so se tudi prvi prepirčki med vsemi tremi. Včasih se moram vmešati, ker se začnejo suvati in prerivati. Zelo dobro jim gre tudi valjenje krivde iz enega na drugega, tako da na koncu resnično ne veš, kdo je kaj ušpičil.

Pomembni mejniki tega obdobja: Samostojno oblačenje določenih oblačil in obuvanje določenih čevljev, osvajanje nekaj več besed, klicanje bližnjih oseb po imenu, sonožno skakanje, samostojna hoja po stopnicah.

Kaj zna sam? Nalivanje in prelivanje vode, samostojno hranjenje (to je je že od od enega leta naprej, a v tem obdobju si redko pomaga z roko), sam si umije roke, umiva si zobke (nato jih pokrtačim še jaz, seveda), umiva sadje in zelenjavo, tudi kakšno posodo, z nožkom za malčke uspe kakšno sadje tudi narezati, pospravi umazana oblačila v koš za umazano perilo, smeti odnese v koš, pometa z majhno metlico in smetišnico, pomaga pri kuhanju, pospravljanju, pripravi jedilne mize, brisanju prahu, obešanju oblačil in drugih gospodinjskih opravilih.

Fina motorika: Mu gre dobro. Riše, barva, reže s škarjami, se igra z igračami, ki spodbujajo fino motoriko in pincetni prijem, recimo razne sestavljanke za malčke, natikanje pikic v luknjice ipd.

Groba motorika: V hoji, tekanju, plezanju in skakanju je zelo suveren, spreten in hiter. V tem obdobju je osvojil tudi hojo po stopnicah in sonožno skakanje, skače na trampolinu, se uči samostojnega guganja na gugalnici…

Najljubše in najpogostejše besede: Mama, ata, kruh, čital, tekal, pil.

Koliko zobkov ima? 17.

Najljubša hrana: Kruh, margarina in marmelada, testenine, različne omake, piškoti.

Najljubši prigrizek/posladek: Piškoti, sladoled.

Najljubša pijača: Voda.

Pije iz stekleničke ali kozarca? Na poti iz stekleničke z ustnikom, doma pa iz kozarca.

Ali ima dudico? Ne več.

Skupaj smo ustvarjali: Risali in barvali z barvicami, vodenimi barvicami, ustvarjali s plastelinom, izrezovali s škarjami, lepili ipd. V tem obdobju ni kazal pretiranega zanimanja za ustvarjanje, razen morda za ustvarjanje iz plastelina, a je še vedno rad dal plastelin v usta.

X