Trenutno beremo: Dr. Seuss

Trenutno beremo: Dr. Seuss

O knjigah dr. Seussa sem slišala in prebrala veliko pohval. Večkrat prebiram tudi kakšne tuje bloge in tam sem zasledila navdušenje staršev ter otrok, zato sem takoj ob izidu prevoda treh njegovih knjig v slovenščino, odšla v Mladinsko knjigo, jih kupila in jih še sama prebrala (z otroki, seveda, pa še prijateljico sem prepričala v nakup in upam, da ne obžaluje, hihi). Tako ilustracije, kot rime v knjigi, so zelo hudomušne in so otroke takoj prepričale. Kar nekaj časa so se sami zamotili s tem, da so knjige listali in opazovali ilustracije ter sami razmišljali o zgodbi, ki je ilustrirana. Ko sem jim prebirala rime, mi je bilo ob prvem branju kar težko, ker se resnično zamotaš v njih in kot odrasli v njih tudi ne vidiš posebnega smisla, ampak vsi trije so poslušali brez prekinjanja ter se smejali. Nekje ob tretjem branju so te rime postale všeč tudi meni in zdaj se ob njih smejimo vsi.

1. Zelena jajca in krača. Ta knjiga govori o tem, kako glavni junak ne mara zelenih jajc in krače in jih ne želi niti poskusiti. Otroci se s tem zelo hitro poistovetijo, saj imajo zagotovo tudi sami kar nekaj jedi, ki jih ne marajo. No, na koncu le poskusi zelena jajca in kračo ter ugotovi, da je jed dobra. Ob tem se vedno pogovarjamo o tem, kako tudi oni včasih nočejo niti poskusiti in kako je včasih dobro, da četudi nam nekaj ne diši, poskusimo ter se nato odločimo ali bomo jed pojedli ali ne. Poučno.

2. Muc kapuc. Gre za zgodbo o lumparijah, ki jih počnejo Muc kapuc ter deklica in deček, ki sta v tistem trenutku sama doma. Otrokom je to zanimivo, saj se s tem enostavno poistovetijo in jim je celotna prigoda strašno zabavna, prav tako pa je konec, ko se otroka soočita z mamo miren in nudi prisrčen zaključek celotne prigode.

3. Lisica nogavica. Ta knjiga se mi zdi od vseh treh najbolj zahtevna.  Zgodba je polna besednih zavozlank ter težko izgovorljivih besed in rim, ob katerih se jezik zapleta, zato se mi zdi bolj zanimiva za starejše otroke (Jakob nad njo ni preveč navdušen, ima raje drugi dve, medtem ko Zara in Aljaž ob branju uživata ter se smejita).

Kot piše na knjigah: “Pesmi dr. Seussa so ritmične, preproste in polne humorja. Spodbujajo igro z besedami in poustvarjanje. Ravno zato so namenje tudi bralcem začetnikom.” Vse to lahko jaz in moji majhni bralci (tudi dveletni Jakob) potrdimo.

Z ljubeznijo, Mama.

X