Dnevni počitek in ustvarjanje

Dnevni počitek in ustvarjanje

Aljaž in Zara sta kar hitro prenehala spati čez dan in spomnim se, da sem se v tistem trenutku kar močno obremenjevala s tem, ali bosta zdržala čez dan, ali bosta dobila dovolj spanca, kako nam bom organizirala dan, da bomo vsi spočiti in zadovoljni in da nam bo uspelo narediti vse, kar moramo ipd. Ker smo veliko zunaj in v gibanju, sem morala vzpostaviti ravnovesje in poiskati umirjeno dejavnost, ki bi otrokoma (in zdaj vsem trem) omogočala počitek. Na začetku smo v času počitka veliko brali, ampak potem, ko se nam je pridružil Jakob, je bilo potrebno poskrbeti za njegovo uspavanje in potem je bila takoj na vrsti kuha, zato sem mogla poiskati dejavnost, ki je zaposlila Aljaža in Zaro, medtem ko sem jaz uspavala Jakoba, hkrati pa je tudi njima omogočila počitek. Odločila sem se za risanje.

V bistvu smo že od njune dojenčkaste faze naprej veliko ustvarjali. Risali in barvali smo z vsemi mogočimi barvami, ustvarjali s plastelinom, lepili in rezali s škarjami ipd. Na začetku sem veliko dejavnosti za ustvarjanje pripravljala vnaprej, saj sta potrebovala več usmeritve in sta se šele učila, ko pa sta pridobila občutek, je bilo vso usmerjanje odveč. Zdaj imata toliko idej za ustvarjanje, da še mene velikokrat presenetita. Od risanja različnih motivov, do barv, ki jih uporabljata in pa materialov, na katere rišeta. Lepo ju je opazovati, kako se preko risanja izražata in koliko pozitivnega jima to nudi. Čeprav Jakob še vedno spi tudi čez dan in velikokrat v ta naš ritual “ustvarjalnega počitka” ni vključen, pa se je začelo obdobje, ko je njegov spanec krajši in tudi ni nujno, da zaspi čisto vsaki dan, zato se počasi vključuje. Popolnoma me je presenetil, kako je v zadnjih dveh tednih postal natančen pri barvanju pobarvank. Res se trudi, da bi barval od črte do črte in dolgo vztraja, preden se te dejavnosti naveliča, kar za njega ni ravno običajno. Vidim, da nas risanje in barvanje vse pomirja in to je zlata vredno (tudi jaz rada barvam pobarvanke za odrasle). Najbrž nam je novi projekt podjetja Jolly vsem dal nekaj dodatne motivacije za risanje in barvanje. Omogoča namreč, da si lahko sam napolniš etui s svojimi najljubšimi barvicami in da lahko dokupiš eno po eno barvico, kadar ti katere zmanjka, kar se mi zdi odlična ideja. Moji otroci imajo najraje zlato in srebrno barvico, sledijo vse metalic in neon barve, haha, in potem gredo po spisku svojih najljubših barv naprej. Všeč mi je, da pri risanju uporabljajo domišljijo in da se ne ozirajo nujno na to, kakšne barve je predmet v realnosti, ampak ga narišejo po svoje in v barvi, ki jim je všeč. Saj vsi vemo, da ima drevo rjavo deblo in zeleno krošnjo (no, odvisno od letnega časa), ampak zakaj, ga ne bi pobarvali čisto po svoje?! Včasih je potrebno pustiti domišljiji prosto pot. Za barvanje po kalupu bo še celo življenje dovolj časa, otroška domišljija pa resnično ne pozna meja in to mi je že od nekdaj všeč.

Če torej iščete umirjeno dejavnost, ki bi nadomestila dnevno spanje, kadar ga otroci več ne potrebujejo, močno priporočam risanje in barvanje. Tudi to, da otroci sami šilijo barvice je odličen trening za majhne prstke, pa učenje pravilnega prijema pisala, tukaj je še spoznavanje barv, vaja koordinacije oči roka, spodbujanje domišljije, sproščanje in še in še pozitivnih učinkov. Tudi za mamice, hihi.

Z ljubeznijo, Mama.

Današnja objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Jolly.

 

 

 

X