Mavrična ribica iz domačega plastelina

Mavrična ribica iz domačega plastelina

Za poletna ustvarjanja sem Aljažu in Zari naredila domači plastelin v modri barvi (če vas zanima kateri recept uporabljam, ga najdete TUKAJ, skupaj s še eno idejo, kako si popestriti igro z njim). Ker imamo zelo radi zbirko knjig o Mavrični ribici, smo se tokrat lotili izdelave mavričnih ribic iz plastelina in otrokoma je šlo zelo dobro od rok.

Kaj potrebujemo?

  • Plastelin modre barve,
  • kristalčke, biserčke, steklene kamenčke v različnih barvah,
  • oči,
  • en velik model za piškote ali plastelin v obliki srca in en manjši modelček v obliki srca,
  • valjar.

Kako iz plastelina naredimo mavrično ribico?

Plastelin razvaljamo in z modelčkom izrežemo eno veliko srce ter eno majhno srce. Majhno srce priključimo k velikemu, tako da je veliko srce trup ribe, majhno pa njena repna plavut. Potem ribici dodamo oko in jo poljubno okrasimo z raznobarvnimi kristalčki. Mi smo uporabili kristalčke in steklene kamenčke, ki smo jih že imeli doma od prejšnjih aktivnosti.

Aktivnost je preprosta in primerna tako za malčke, kot tudi za malo večje otroke. Všeč mi je, da otroci ob okraševanju mavričnih ribic urijo fino motoriko s prijemanjem majhnih kristalčkov in drugih dodatkov. Nekateri naši kristali so bili tako majhni, da si jih komaj opazil in prepričana sem bila, da se jih bosta otroka izogibala, ker jih je težko ulovit in prijet, pa ni bilo tako. V bistvu jima je to predstavljalo prijeten izziv in obema je šlo dobro od rok. Aljaž je eno ribico okrasil samo s temi majhnimi kristalčki, zraven pa jih je tudi štel, tako da je vadil še štetje (Zara pa zraven, seveda). Tudi drugače je igra s plastelnom odlična vaja za majhne rokice in ena od priprav na pisanje, saj se z gnetenjem le-tega roke krepijo, izboljša se fina motorika in koordinacija oko-roka ter sigurno še kaj.

Z ljubeznijo, Mama.

X