Kako pomiriti novorojenčka in dojenčka?

Danes bi rada z vami delila nekaj napotkov in izkušenj v povezavi s pomirjanjem novorojenčka in dojenčka. Res je, da je vsak dojenček drugačen in da pri vsakem deluje kaj drugega, ampak sem se vseeno odločila, da zapišem nekaj svojih načinov za pomiritev in nekaj nasvetov, ki sem jih dobila od prijateljic, v različnih knjig in tudi od bralk (hvala vsem, ki ste se mi oglasile po moji objavi o prvem sprehodu in jokajočih dojenčkih). Jakob je kot novorojenček veliko jokal in najbrž je potreboval nekaj časa, da se je navadil na življenje zunaj maternice, prav tako pa sem jaz potrebovala nekaj časa, da sem ugotovila, kaj je tisto kar ga muči in kaj ga pomirja. Največkrat mu težave delajo trebušni krči, saj je zelo občutljiv na določene jedi in zato sem previdna pri svoji prehrani. Izogibam se mleku in mlečnim izdelkom ter sveži zelenjavi in sadju, kavi ipd. Največkrat hrano poskusim v majhni količini, da vidim njegovo reakcijo in potem presodim ali mu dela težave. Najprej torej izključimo zunanje dejavnike in poskrbimo za to, da je otrok sit, previt, ga vzamemo v naročje, pocrkljamo, pogledamo če ima čist nosek, se z njim kaj pogovarjamo ipd. Včasih se zgodi, da naredimo vse, kar nam pade na pamet, pa dojenček še vedno joka. V tem primeru je luštno slišati nasvete drugih mamic in preizkusiti, kaj bi delovalo v našem primeru. Najprej bom naštela nekaj najpogostejših načinov pomiritve in nato zapisala našo rutino za pomiritev.

Kako pomiriti novorojenčka in dojenčka?

  • Dojenje. Dojenje ni samo hrana in dojenčki ne jočejo samo zato, ker so lačni. Dojenje tudi odžeja, dojenje je crkljanje in preko dojenja dobi dojenček občutek varnosti, bližine in topline. Preko dojenja se povežemo s svojim otročkom in on z nami. Dojenje pomirja.
  • Stik koža na kožo. Tako, kot nam novorojenčka že v porodnišnici položijo na trebuh in prsi, tako lahko tudi doma večkrat pestujemo svojega dojenčka in ga na takšen način pomirimo.
  • Sesanje dudice. Nekateri dojenčki imajo močan sesalni refleks. V primeru, da jokajo in bi ves čas želeli sesati (kar zna biti za mamico, ki doji zelo naporno), je dobro da jim ponudimo dudico. To je naša lastna izbira, a sesanje zagotovo pomirja in če bomo uporabljali dudico takrat, ko jo otrok res potrebuje, ne bomo naredili velike škode. Prav tako je bolje, da sesajo dudico, kot prst. 
  • Nošenje dojenčka. Ne glede na to ali dojenčka nosimo v naročju ali v nosilki, ga to pomirja. Če ga nosimo v naročju, ga lahko držimo v večih položajih. Kadar ga boli trebušček lahko izberemo položaj pri katerem izvedemo rahel pritisk na trebuh. Velikokrat na takšen način tudi podrejo kupček in jim je potem lažje. Kmalu boste ugotovili, kateri položaji dojenčku najbolj odgovarjajo in ga pomirijo.
  • Štručkanje. Dojenčkom je všeč, če so tesno poviti v štruco, saj jih to spominja na utesnjen položaj iz maminega trebuščka. V štruco jih lahko povijemo z večjo odejico ali tetra pleničko, čeprav je ta metoda nekoliko manj primerna za poletne dojenčke, ker jim je lahko vroče (o štručkanju in ostalih metodah, ki sem jih uporabila za pomiritev Aljaža in Zare sem pisala tudi že na “starem” blogu TUKAJ).
  • Beli šum. Tudi beli šum jih spominja na zvoke, ki so jih poslušali v maternici in jih, ravno iz tega razloga, pomirja v prvih treh mesecih življenja. Pomagate si lahko s šuškanjem (ššššššššš), zvokom sesalca, nape, mešalnika, tekoče vode iz tuša, zvokom centrifuge pralnega stroja ipd. Obstaja tudi CD Šušpavanke, na katerem so vsi ti zvoki posneti in ki uspešno uspavajo in pomirijo moje dojenčke. Beli šum lahko najdete tudi na You Tube-u, prepričana pa sem, da obstaja tudi kakšna aplikacija za telefon. Tudi igračka Medvedek DooDoo, ki ga uporabljamo pri uspavanju, predvaja ta zvok.
  • Masaža trebuščka. Trebušček lahko masirate z Vetrovnim mazilom Lekobeba ali kar z Mandljevim oljem (do konca meseca julija lahko s kodo ZLM07SL16 uveljavljate popust na celoten nakup v spletni trgovini www.lekos.si). Masirajte takrat, kadar ni krčev ter v smeri urinega kazalca okoli popka oz. na spodnjem delu trebuščka.
  • Telovadba. V bistvu gre za telovadbo z nogicami. Ko dojenčka previjate ali se z njim igrate, lahko izkoristite priložnost in malo potelovadite z njegovimi nogicami. Jaz temu rečem vožnja kolesa ali pa premikam nogice gor in dol. Enkrat eno, drugič drugo in potem obe skupaj. Včasih je dovolj že to, da otroku slečemo oblačila in pleničko in mu pustimo, da prosto brca. 
  • Zibanje, rahlo tresenje (recimo v gugalniku, vozičku in avtomobilu), trepljanje po ritki ipd.

Lahko se zgodi, da v vašem primeru ne bo delovalo nič ali pa samo ena stvar od naštetih, lahko pa tudi, da boste morali pokombinirate več različnih stvari. Pri nas je tako, da vedno pomaga kombinacija večih različnih načinov pomiritve. Nekaj je odvisno tudi od situacije (najlažje ga je pomiriti doma, malo težje pa kje, kjer je več zunanjih dražljajev in sem morda tudi sama nekoliko bolj nemirna), večinoma pa imam zdaj že ustaljeno rutino ob neutolažljivem joku, ki v večini primerov pomaga takoj ali v roku nekaj minut.

Kadar ima Jakob trebušne krče, ga ponavadi najprej dvignem v pokončni položaj ali v položaj za pasenje kravic in počakam nekaj časa, da vidim, če bo podrl kupček. Včasih je dovolj že samo to. Če še vedno joče, mu ponudim dudo in ga nekaj časa pestujem ter zraven šuškam in/ali trepljam po ritki. V kolikor to ne pomaga, poskusim še z dojenjem (to je ponavadi prva stvar, ki jo naredim, ampak v tem primeru pišem za takrat, ko smo sigurni, da je otrok sit ter ga dajejo trebušni krči). Po dojenju ponovno podreva kupček in če še vedno joka, ga položim na previjalno mizo, slečem in malo potelovadiva ali pa mu zmasiram trebušček. To mu je zelo všeč in ga skoraj vedno pomiri do te mere, da mu po tem ponudim dudico in zaspi. Po novem se rad vozi v vozičku in v njem skoraj vedno lepo zaspi ter se zbudi samo takrat, ko je čas za dojenje. Pred odhodom na sprehod vedno poskrbim, da je sit, previt, da je podrl kupček in da vsaj na pol spi. Za vsak slučaj si velikokrat vzamem s seboj še nosilko Boba 4g. V avtu se še vedno ne vozi preveč rad, ampak je veliko bolje, odkar je sprejel dudico in ga lahko z njo pomirimo. Naše priprave pred vožnjo so enake tistim pred sprehodom. Ko ga položim v lupinico, mu ponudim dudico in če mu med vožnjo pade ven in joka, mu jo Aljaž ponovno ponudi (paziti moram, da je duda na trakcu, ker tako ne pade predaleč). V kolikor joče in ne želi dudice, ga prelisičim tako, da mu na njo kanem kapljico Vetrovnih kapljic iz linije Lekobeba. To ga pomiri toliko, da v miru prispemo na cilj (če vožnja ni predolga) in ker takrat nimam druge izbire, sem vesela, da vsaj nekaj deluje in da sem pogruntala kaj to je. Zvečer ga skopamo (vsaki drugi dan), potem ga namažem z Mandljevim oljim, oblečem v pižamico, podojim in položim v zibko ter vklopim Medvedka DooDoo-ja, ki predvaja beli šum. Če se začne jokati, se Medvedek aktivira in v kolikor ne gre za lakoto ali krče, ga hitro pomiri (skupaj z dudico, seveda). Noči so načeloma mirne. Ko se zbudi, ga vzamem k sebi in preostanek noči spiva skupaj.

Kot sem bežno že omenila v eni od objav, sem z Jakobom obiskala tudi Bownovo terapijo in refleksno masažo stopal. Zagotovo je tudi to pripomoglo k temu, da je bolj umirjen, saj se je že po prvi terapiji opazila sprememba na bolje.

Naštela sem najpogostejše primere in načine tolažbe. Mi uporabljamo kar vse iz seznama. Odvisno od dneva in od situacije ter razpoloženja. Opisala sem tiste, ki jih uporabimo največkrat in bom vesela, če mi tudi vi v komentar napišete, kaj je tisto kar največkrat deluje pri vašem dojenčku. Hvala.

Z ljubeznijo, Mama.


Za štručkanje uporabljam Aden&Anais velike tetra plenice iz bambusa. Izbrala sem vzorec Milky Way zvezdice. Uporabljam jih tudi za prekrivanje vozička, namesto debelejše odejice, za pokrivanje Jakoba, kot prekrivalo pri dojenju, kot podlago na katero odložim Jakoba ipd. Res so zelo praktične in ta vzorec ter barve so mi takoj prirasle k srcu. Različne Aden&Anais izdelke najdete v spletni trgovini Gozdna Vila, ki je ena mojih najljubših (tam najdete tudi moj Nosečkin dnevnik). Hvala Gozdna Vila, pri vas vedno najdem kaj za otročke in zase!

X