Dojenčkov dnevnik: 4. mesec

Dojenčkov dnevnik: 4. mesec

Pred dnevi sem razkrila, da bo v prihodnjih tednih izšel Dojenčkov dnevnik. Dojenčkov dnevnik bo smiselno nadaljevanje Nosečkinega dnevnika. V njem bodo dnevnik s vprašanji, na katera mesečno odgovarjam na blogu (morda bo kakšno več ali manj ali pa bo kakšno drugače zastavljeno, prilagojeno ipd.), koristne informacije o razvoju dojenčka po mesecih starosti in nasvete oz. predloge za igro z dojenčkom, prostor za fotografije in opis pomembnih trenutkov, odtise nogic in rokic, prvo risbico idr., prostor za beleženje poljubnih misli, dogodkov in občutkov (beležka) in še in še. Tako kot Nosečkin dnevnik, bo tudi Dojenčkov dnevnik zastavljen praktično in glede na moje izkušnje, njegov dizajn pa bo pisan na kožo tistim, ki so jim všeč minimalističen in šik dizajn ter pastelne barve. Več o njem si lahko preberete TUKAJ, za vse nadaljne informacije o njegovem izidu, uporabnosti in praktični vrednosti pa spremljajte tudi Facebook stran Dojenčkov dnevnik. Jaz že komaj čakam, da ga začnem izpolnjevati, jeeeeeej.

Jakob je dopolnil že štiri mesece. Z vsakim naslednjim dnem je večji, močnejši in bolj spreten. Razvoj trenutno poteka zelo hitro, zato se nam ves čas kaj zanimivega dogaja in odkar ga imamo je naša hiša resnično še bolj polna smeha (in joka, hihi).


4. MESEC (20.avgust – 20. september)

Teža in velikost: (ker je sistematski pregled pri štirih mesecih in pol ne poznam točnih mer, banjica Aquascale je pokazala, da je težek priližno 6800 g).

Kako preživljate dneve? Kakšen ritem je imel otroček v četrtem mesecu? Dneve preživljamo nekoliko bolj umirjeno, kot prejšnji mesec. V četrtem mesecu je postalo uspavanje čez dan spet nekoliko znosnejše in tudi spanec je postal nekoliko daljši. Če je v tretjem mesecu spal samo kakšne pol ure v kosu, se je to zdaj izboljšalo na eno do dve uri v kosu. Njegov jutranji ritem ostaja enak. Še vedno se zbudi okoli šeste ure zjutraj in ponovno zaspi okoli sedmih, le da zdaj spi vsaj eno uro. Medtem lahko jaz v miru pojem zajtrk, se uredim ali pa odgovorim na elektronsko pošto in začnem pisati objave ter članke. Ko se zbudi, ga uredim in takrat se ponavadi odpraviva na sprehod, po opravkih ali pa se igrava dokler spet ne postane utrujen in zaspi. Če sva zunaj, spi dlje, a tudi doma ima kakšen dan, ko spi več kot ponavadi.  Popoldan se ponavadi odpravimo še na kakšen sprehod ali pa greva peš do vrtca, kjer pobereva Aljaža in Zaro.

Kaj najraje počne? Kdaj je najbolj zadovoljen in umirjen? Kaj ga uspava in pomirja? Še vedno je najraje na igralni podlogi iz otroške trgovine Silly in se igra z različnimi igračami. Njegovo zanimanje za igrače, ropotuljice in grizala narašča iz dneva v dan. Najbolj zadovoljen in umirjen je, ko jih prijema in raziskuje s prstki ter daje v usta. Zelo rad se obrača na bok, na trebuh pa se mu še ni uspelo obrniti in pri poskušanju tudi ni preveč vztrajen. Igračke smo začeli vključevati tudi v večerno rutino kopanja. Zaenkrat uporabljamo Hevea igračke za kopanje iz 100% naravnega kavčuka, ki jih najdete pri Malih zakladih. Imamo račko Kawan, ki je bila v kompletu z grizalom in Jakob ju obožuje, prav tako pa te Hevea igračke za kopanje uporabljata tudi Aljaž in Zara, saj mi je pri njih najbolj všeč to, da so brez luknjice ali kakšnih drugih razpok in se v njih ne more nabirati umazanija. Res so luštne za igro, varne, higienske in enostavne za čiščenje. Priporočam!

Najljubša igrača: Hevea grizalo račka Kawan (spodaj na fotografiji).

Najljubša pesmica/uspavanka: Žogica marogica (najbrž zato, ker se ob tem vedno igramo z žogico).

Kaj je bilo ta mesec najlepše? Ta mesec je bilo najlepše na našem dopustu na morju. Tam smo imeli veliko časa za skupno igro, povezovanje in druženje. Jakob je ravno takrat prvič zavestno prijel v roke ropotuljico, hkrati pa je na morju začel opazovati ljudi in dogajanje okoli sebe ter naše obraze in obrazno mimiko. Še vedno se zelo rad smeji in se občasno trudi posnemati naše obrazne izraze.

Kaj je bilo ta mesec najtežje? Najtežji so še vedno trenutki, ko mu kakšna hrana ne odgovarja in ima trebušne krče. Sumim še kakšno drugo alergijo ali intoleranco zraven tiste na mleko in upam, da kmalu točno izvem, kaj je tisto, kar mu ne odgovarja.

Katerih posebnih trenutkov se boste za vedno spominjali? Za vedno se bomo spominjali našega prvega skupnega dopusta. To, da je Jakob s takšnim veseljem čofotal in se kopal, je bilo resnično nepozabno. 17. 9. 2016 smo imeli tudi Sveti krst in tudi to je dogodek, ki ga ne bomo pozabili. Ne morem verjeti, da vse to doživljam že tretjič. Res je vsakič nekaj posebnega in čisto nič dolgočasno.

Stvari, za katere misliš, da si jih boš zapomnil, pa si jih ne: Prenehal se je smejati predmetom in se preusmeril na človeške obraze. Nikogar se ne boji in zelo rad naveže stik z vsakim, ki ga sreča. Občasno je zelo glasen, se “pogovarja” in vriska. Nenadni zvoki ga prestrašijo in takrat začne nabirati in se pripravljati na jok. Če se mu takrat nasmejim, to prekinem in mi nasmešek vrne. Ob redkih priložnostih še zaspi na meni in to so najini najlepši skupni trenutki. Ogromno se slini, kaka pa najraje ob petih zjutraj.

Kaj pravita bratec in sestrica? Bratec in sestrica sta do njega vedno bolj zaščitniška. Zara je občutljiva, če ga kdo, od drugih članov družine, želi držati v naročju ali se z njim igra. Vedno takoj poudari, da je to njen bratec oziroma njen dojenček (on je naš!). Velikokrat ga pocrklja in s z njim igra, mu ponuja različne igračke, poje in pleše, tako da jo lahko opazuje ipd. Včasih nima občutka in ga premočno stisne k sebi ali ga premočno odrine, a ga ima zelo rada in ga velikokrat želi tudi potolažiti, ko joče ali je slabe volje. Tudi Aljaž zelo lepo skrbi zanj. Večkrat se spomni nanj in mu kaj pripoveduje ter se z njim igra. Vedno poskrbi za to, da ima dudico in da je zadovoljen ter ga skrbi, če joka. Jakob je res lahko srečen, da ima okrog sebe toliko ljudi, ki ga imamo radi.

Pomembni mejniki tega meseca: Prvič zavestno drži igračko v roki, prvič se obrne na bok in se v tem položaju igra, igračke začne prijemati tudi v položaju za “pasenje kravic” ter jih vleče k sebi in daje v usta, začel je dvigovati glavo in trup od podlage, a to počne samo občasno, nogice dviguje vedno višje.

Z ljubeznijo, Mama.


Jakob je že pripravljen na hladnejše vreme. Na fotografiji ima oblečeno kapico ustvarjalke MiniBini, ki nam bo prišla prav v teh hladnejših in vetrovnih dneh. Kapica je obojestranska, na izbiro pa je blago v različnih barvah in motivih in zagotovo si bova naročila še kakšno (razmišljam, da bi Jakobu in Aljažu naročila ujemajočo kapico, hihi).

Jopica in hlačke so iz spletne trgovine Zara, mokasinčki pa so ročno narejeni v Sloveniji, znamke Mia&Mika, in so trenutno naši najljubši copatki za Jakoba. Račka Hevea Kawan je iz trgovine Mali zakladi, igralna podloga pa je iz otroške trgovine Silly.

X