Pakiranje in priprava na popoln družinski oddih

Home / Uncategorized / Pakiranje in priprava na popoln družinski oddih

V zadnjem času sem dobila kar nekaj vprašanj v povezavi s tem ali nam pakiranje in priprava za družinske oddihe in razne družinske izlete ter počitnice, vzame veliko časa. Mamice vemo, da je lahko pakiranje precej stresno in da se lahko hitro zgodi, da kaj pomembnega pozabimo doma. Po drugi strani tudi preveč prtljage ni ravno zaželjeno. Odkar nas je pet, je prtljage še več in kljub temu, da vedno potujemo z družinskim avtomobilom (moj avto je manjši in v njem ne morem voziti treh otrok), s seboj ne vzamemo kar vsega, ampak za vsako stvar dobro premislimo in vzamemo le najnujnejše. Priznam, da je pakiranje tudi meni tisti manj ljubi del družinskih počitnic, a žal brez tega tudi drugih doživetij ni. Imam osnoven seznam potrebščin, ki se ga držim in sledim nekaj napotkom, ki pakiranje olajšajo. Danes jih delim z vami in močno upam, da moji nasveti in moj seznam prtljage za otroke tudi vam olajšajo družinske počitnice.

Nekaj napotkov, ki jih upoštevam pri pakiranju prtljage:

  1. S seboj vzamemo najnujnejše.
  2. Vedno pakiram zadnji dan pred odhodom, a že nekaj dni prej razmišljam o tem, kaj bom spakirala, sledim spodnjemu seznamu (ta je prilagojen glede na to, kam gremo, za koliko časa in glede na letni čas) in perem ter likam oblačila.
  3. Toaletne potrebščine spakiram zadnje, ker jih ponavadi potrebujemo še tik pred odhodom.
  4. Mož si prtljago pripravi sam (zelo pomembna točka, haha).
  5. Ne pretiravam z zdravili v potujoči lekarni, ker jih tako ali tako uporabljamo minimalno in smo tudi vedno nekje v bližini lekarne oz. zdravnika, če bi bilo res nujno.
  6. Pred odhodom vedno preverim ali imam vse dokumente, denar, polnilec za telefon in fotoaparat.
  7. Prtljago, ki jo potrebujemo med vožnjo spakiram posebej, v previjalno torbo ali nahrbtnik, ki ju imam ves čas pri sebi. V njem imam ponavadi vodo, prigrizek, robčke, kakšno igračo za na pot, plenice, vlažilne robčke, kakšne dodatne nogavičke za Jakoba ipd.
  8. Otroka pri pakiranju pomagata. Zelo rada si sama spakirata svoja nahrbtnika, ki sta iz otroške trgovine Silly in ju imata tudi za v vrtec ter sta ravno prave velikosti za njune malenkosti in prenašanje.

Med pakiranjem sproti črtam stvari, ki sem jih že pripravila in redko se zgodi, da bi kaj pozabila (no, razen takrat, ko si kaj pozabim zapisati, haha). Tomijeva dolžnost je, da vso našo prtljago razporedi tako, da imamo za vse dovolj prostora.


Seznam prtljage za otroke (za tri dni oz. dve nočitvi in za vsakega otroka posebej):

Aljaž: štiri spodnje hlačke (rezerva), tri pare nogavičk, pižama, dvojne kopalke, brisača in pončo, tri majice z dolgimi rokavi, trije spodnji deli trenirk, tanjši zgornji del trenirke, debelejša jopica, športni copati, hišni copati (za v hotelsko sobo), zobna ščetka in pasta, igrača po izbiri, knjige po izbiri (za čas počitka in pred spanjem), krema za nego, šampon za umivanje las in telesa, rokavčki.

Zara (njena prtljaga se od Aljaževe razlikuje samo v nekaj malenkostih): štiri spodnje hlačke, tri pare nogavičk, pižama, trojne kopalke (ene enodelne in dva spodnja dela kopalk), brisača in pončo, tri majice z dolgimi rokavi, dvojne legice, en spodnji del trenirke, tanjši zgornji del trenirke ali pulover, oblekica (v primeru, da bi se želela malo urediti), kavbojska jakna, trak za ušesa, športni copati, hišni copati, zobna ščetka in pasta, glavnik, gumice in špangice, igrača po izbiri, knjige po izbiri (za čas počitka in pred spanjem), krema za nego, šampon za umivanje las in telesa, rokavčki.

Jakob (dojenček): pižama, štirje bodiji, en bodi brez rokavov (kot spodnja majica), dvojne tanjše hlačke, ene debelejše hlačke, trojne nogavičke, ena majica, ena tanjša jopica, ena debelejša jopica, trije slinčki, ropotuljica, grizalo in ninica, duda, trakec za dudo, plenice, vlažilni robčki, tanjša kapica, copatki, pleničke za plavanje (čeprav se še nisem odločila ali ga bom namočila, bom videla sproti), brisača, velika tetra plenica, manjša tetra plenica, odejica, krema za ritko.

Oprema za dojenčka: otroški voziček, senčnik za voziček, avtosedež/lupinica, nosilka (tokrat bom vzela s seboj novo nosilko Ergobaby, saj bi jo rada preizkusila in primerjala z Bobo nad katero smo že navdušeni in jo že uporabljamo).

Potujoča lekarna za otroke: fiziološka raztopina, nosni aspirator, obliži, vata, mešanica eteričnih olj On Guard v roll-on steklenički, razredčena s kokosovim oljem, ColiPrev, probiotične kapljice BioGaia z vitaminom D3.


Zelo radi se kam odpravimo in si vzamemo #časzanas. Veliko nam pomenijo skupni družinski trenutki, ko smo lahko brez skrbi, a tudi počitnice z majhnimi otroci niso vedno brezskrbne. Faktorjev, ki vplivajo na naše počutje na počitnicah, je več. Na nekatere lahko vplivamo, na druge spet ne. Vse se začne s pripravami doma in nadaljuje na izbrani počitniški destinaciji. Da bi bile popolne družinske počitnice bolj dosegljive, smo se združili s Sava Hotels & Resorts, ki v svojih termah že ponujajo družinski oddih, a ga želijo prilagoditi po meri družin. Naša družina bo ta vikend obiskala Terme 3000 Moravske Toplice, kjer bomo pozorni na njihovo ponudbo. Naše in vaše ideje o tem, kaj je družinam na počitnicah najbolj pomembno in kaj je potrebno spremeniti ali dodati, bodo upoštevali in skupaj bomo ustvarili popolne družinske počitnice.

Spremljate lahko na www.nasvetzadobroseimet.si/cas-za-nas in naši spletni strani in morda si boste ravno vi, s svojim sodelovanjem, prislužili brezplačen družinski oddih. Se že veselim.

Z ljubeznijo, Mama.

X