5 iger/igrač s katerimi uspešno zaposlite svoje otroke

5 iger/igrač s katerimi uspešno zaposlite svoje otroke

Prihajajo hladnejši dnevi in tudi nekaj dežja nam napovedujejo, zato lahko že zdaj začnemo razmišljati o tem, kaj bomo počeli v teh mrzlih jesenskih in zimskih mesecih, ko bo za igro na prostem manj priložnosti. Med preteklimi objavami se skriva kar nekaj naših predlogov za igro, uporabne igrače in tudi nekaj idej za ustvarjanje (pripravljamo pa tudi nove). Vem, da je včasih težko brskati in iskati ideje, zato sem v današnji objavi združila pet enostavnih predlogov za igro in igrač, ki bodo uspešno zaposlile vaše otroke. Kaj to pomeni? Da se bodo z njimi igrali več kot le pet minut in jih bodo vedno z nova z veseljem vzeli v roke ter da se boste lahko igrale z njimi ali pa tistih nekaj prostih trenutkov izkoristile za druga opravila.

Pri nas so se izkazale še posebej koristne v prvih treh mesecih po Jakobovem rojstvu, ko sem morala nekaj več pozornosti nameniti dojenju in previjanju in nisem imela toliko časa za igro z Aljažem in Zaro (in tudi pripravljanje aktivnosti mi je vzelo nekoliko preveč časa, čeprav smo ponovili nekaj preizkušenih, kot je recimo igra s plastelinom, izrezovanje, risanje z vodenimi barvicami, prirejanje in razvrščanje, družabne igre itd.). Bala sem se, da se bosta počitla odrinjeno in bosta iskala mojo pozornost z nagajivostjo, a sem ju s pomočjo teh igrač uspešno zaposlila, hkrati pa sta bila vedno nekje v moji bližini, da smo se lahko pogovarjali. Mamice, ki ste v enaki situaciji, lahko pripravite posebno škatlo, v katero zložite igrače namenje za igro med dojenjem (ne pozabite na kakšno knjigo) ali pa otroku pripravite posebno polico z igračami, da so mu vedno na dosegu roke in lahko med njimi prosto izbira. S tem se izognete temu, da mu morate ves čas pomagati pri pripravi in izbiri igrač, otroku pa je tako ali tako všeč, če je lahko samostojen.

V nadaljevanju bom na kratko opisala 5 iger/igrač, ki so pri nas najbolj aktualne, za več fotografij in podatkov o igri, pa pokukajte v posamezno od objav, tam najdete tudi povezave do trgovinic, kjer smo igrače kupili:

1. Kinetični pesek. Objava o naši igri s kinetičnim peskom je res nekoliko starejša, a kinetični pesek je vedno aktualna zadeva, prav tako pa ga lahko pokombinirate z različnim predmeti in ustvarite veliko različnih priložnosti za igro.

2. Risanje po oknu z barvicami Woody Stabilo. Z večnamenskimi barvicami Woody se lahko piše/riše po paprju, kartonu, steklu, kovini, usnju in drugih gladkih površinah. Zlahka se obrišejo iz vseh površin in ta njihova lastnost me je prepričala v to, da jih preizkusimo. Z njimi smo risali po steklu, papirju, kartonu, lesu in drugje. Otroka sta navdušena in tudi meni ni težko počistiti, ko vidim, kako ustvarjalna sta, kadar jima ne postavljam omejitev.

3. Igra s samolepilnim trakom cesta in železnica. Všeč mi je , da lahko otroci sami zalepijo samolepilni trak in si naredijo cesto/železnico po svojih željah ter uporabijo tudi nekaj domišljije in ustvarjalnosti. Samolepilnemu traku je priložen tudi avtomobilček ali vlak, igra z vozili pa je tako ali tako vedno zanimiva.

4. Torbica s punčko iz filca. Zara ima zelo rada igro vlog, zato jo najenostavneje zaposlim tako, da ji ponudim njeno torbico s punčko iz filca. Je res zelo lepa in v njeni najljubši rdeči barvi, zato jo z veseljem napolni in prenaša naokoli. Punčko vozi v vozičku, z veseljem pa si sposodi tudi Jakobov gugalnik ali igralno podlogo. Ob vsem tem še kuha, hodi po opravkih in je moja pomanjšana verzija, hihi. Aljaž ima svojega gusarja iz filca, ki ga velikokrat spremlja tudi na kakšen sprehod in obisk, a se z njim ne igra na enak način kot Zara s svojo punčko.

5. Ideje iz knjige Ustvarjalno leto. Velikorat ju želim na hitro usmeriti v kakšno ustvarjalno igro, a ne najdem ideje. Takrat pogledam v knjigo Ustvarjalno leto, avtorice Sandre Koren Kuhar in ponavadi izberem kakšno preprosto aktivnost. Ker zelo rada ustvarjata, jima je to zelo všeč.

Upam, da vam zbrane objave koristijo in da se boste zdaj lažje odločili, kaj boste počeli v naslednjih mesecih. Tu in tam pa le pokukajte k nam, sigurno bomo tudi mi še kaj novega objavili.

Z ljubeznijo, Mama.

X