“Must haves” za drugo trimesečje nosečnosti

Home / Uncategorized / “Must haves” za drugo trimesečje nosečnosti

O potrebščinah, ki so bile zame nepogrešljive v prvem trimesečju, sem pisala že TUKAJ, danes pa sem spisala še seznam potrebščin za drugo trimesečje. Drugo trimesečje bi naj bilo najlepše v obdobju nosečnosti, saj naj nas ne bi pestile posebne težave, trebušček v tem obdobju še ni moteč in pa energije naj bi imela nosečnica v tem obdobju na pretek. Kljub temu se najde nekaj izdelkov, ki nam lahko drugo trimesečje nekoliko olajša ali popestri. Moji najljubši so zapisani spodaj.

1. Lekovita negovalno olje Nosečka. Drugo trimesečje je tudi obdobje rastočega trebuščka in drugih telesnih sprememb, zato se mi zdi pomembno, da svojo kožo v tem obdobju (seveda lahko začnemo že v prvem trimesečju) še dodatno negujemo in tako poskrbimo za to, da je naša koža navlažena, prožna in brez strij. Med to nosečnostjo sem izbrala negovalno olje Nosečka in ga bom uporabljala do konca nosečnosti ter tudi po porodu, dokler se koža vsaj malo ne vrne v prejšnje stanje. Zakaj sem izbrala ravno to olje in kako sem z njim zadovoljna, pa lahko preberete v objavi o negi kože med nosečnostjo TUKAJ.

2. Nosečniške/materinske kavbojke. Svoje sem izbrala v spletni trgovini Asos in najbrž ste lahko opazili, da praktično živim v njih, že od začetka svojega drugega trimesečja. Enak model si je kupila tudi moja prijateljica in obe sva z njimi zelo zadovoljni, saj so elastične in udobne, kar je ključna lastnost, ki jo iščite, ko izbirate nosečniška oblačila. Priporočam, da si kupite nekaj osnovnih kosov nosečniških oblačil, ki jih boste lahko nosile čez celo nosečnost (in morda še kasneje, še posebej če se odločite za kakšno majico in obleko, ki je namenjena tudi dojenju). Takšni osnovni kosi so raztegljive majice (čisto preproste in enobarvne so v redu, saj jih lahko kombinirate z različnim jopicami, kavbojskimi jaknami ipd., kar bo še poudarilo trebušček), pajkice, udobno spodnje perilo, udobni čevlji ipd. To so nakupi, ki jih zagotovo ne boste obžalovale. Zame so bile med to nosečnostjo nepogrešljive tudi udobne obleke, ki jih priporočam predvsem za tople in vroče mesece, ki nas čakajo.

3. Vpis na vadbo za nosečnice. Najbrž ste opazile, da večkrat omenim, kako pomembna se mi zdi vadba med nosečnostjo in da jo svetujem vsem zdravim nosečnicam. Zakaj? Med prvo nosečnostjo vadbe nisem obiskovala in (ne vem ali gre zgolj za naključje) sem imela več nekih nosečniških tegob, kot so bolečine v križu in hrbtenici, mravljinčenje, več krčev v mišicah ipd. Tudi zredila sem se nekaj kilogramov več, čeprav sem delala določene vaje doma in veliko prehodila, ampak po moji izkušnji to ni enako. Na skupinski oz. vodeni vadbi se dela različni spekter vaj za celotno telo, ki lajša določene tegobe, pripravlja telo na porod in pa hkrati se poskrbi za sproščanje nosečnice, kar je po mojem mnenju neprecenljivo. Kot “must have” bi lahko omenila tudi sproščanje doma, kakšno umirjeno glasbo ali morda celo kakšen CD s sproščanjem za nosečnice (jaz imam CD Smejoči porod in se pripravljam po tej metodi).

4. Materinska blazina, ki je hkrati tudi blazina za dojenje. Med nosečnostjo je nepogrešljiva za spanje, počivanje in sproščanje nosečnice, kasneje pa pride zelo prav med dojenjem ali tudi kot opora za dojenčka. Na fotografiji je materinska blazina znamke Ziza.

5. Donat. Po mojih izkušnjah se nekje v drugem trimesečju pojavi povečana potreba telesa nosečnice po magneziju in drugih vitaminih ter mineralih, ki jih najdemo v Donatu (najbolj naravno in zelo učinkovito). Zame je nepogrešljiv ob zaprtju, krčih v mišicah, zgagi idr. in se po njem resnično boljše počutim. Še vedno pa je pomembno, da spijemo tudi dovolj vode ali kakšnih naravnih sokov (ob vodi) ter pojemo čimveč sadja in zelenjave oziroma poskrbimo za pestro prehrano. Nekatere nosečnice tudi prehranska dopolnila uživajo do konca nosečnosti. O tem se lahko posvetujete s svojim ginekologom.

6. Zame je “must have” tudi Nosečkin dnevnik (še vedno). V drugem trimesečju se izpolnjevanje Nosečkinega dnevnika dodobra začne in vedno več je nekih mejnikov in pomembnih dogodkov v tem obdobju nosečnosti, ki si jih nosečnice rade zabeležimo. Prednost Nosečkinega dnevnika je ta, da so vse stvari ohranjene na enem mestu (fotografije, sličice ultrazvoka, pomembni podatki, počutje, nasveti, opravki, seznami za nosečnice itd.) in da je zasnovan tako, da ima praktično ter spominsko vrednost ter vam pomaga tudi pri načrtovanju in pripravah na porod in novorojenčka. Več izkušenj z Nosečkinim dnevnikom in več njegovih fotografij si lahko pogledate na Facebook strani Nosečkin dnevnik. Gre za dnevnik za nosečnice, ki sem ga, z ljubeznijo, zasnovala na podlagi svojih izkušenj in je namenjen sodobnim nosečnicam.

Z ljubeznijo, Mama.

X