Prihaja jesen in z njo virusi

Prihaja jesen in z njo virusi

Novo vrtčevsko in šolsko leto pa s seboj prinese tudi nekaj skrbi. Zraven običajnih priprav, ki so povezane z nakupom šolskih potrebščin in o katerih sem že pisala, so trenutno v teku tudi priprave z nakupom novih oblačil in čevljev. Naš prvošolček je med poletjem spet zrastel in naenkrat so vse trenirke prekratke, superge pa ga že tiščijo in v šolo takšen res ne bo mogel, hihi.

Saj ne morem verjeti, da je jesen pred vrati in da bomo mogli ponovno obleči dolge hlače in dolge rokave ter obuti nogavice in čevlje. Upam na to, da bo prehod iz poletja v jesen čim bolj postopen in da bo preteklo še kar nekaj časa, preden bomo prvič oblekli tudi jakne. No, kakorkoli že bo, želim si le, da bomo zdravi in da se sprememba vremena in letnega časa ne bo takoj poznala na polnih noskih, bolečem grlu in drugih virusnih obolenjih. Del priprav na jesen in zimo je seveda tudi to, da še nekoliko bolj poskrbimo za svoj imunski sistem in se pripravimo na borbo z virusi. Res si ne želim, da bi Aljaž v šoli manjkal, zaradi bolezni. Že tako ali tako so čisto ubogi, ko zbolijo, zdaj pa so tukaj še razne obveznosti in vse to je zalogaj za celotno družino. Vedno me skrbijo tudi razni rotavirusi, za katerimi smo v preteklosti že zboleli. Najhuje je, da se otroci potem nalezejo drug od drugega in da vse skupaj traja celo večnost. Na srečo nikoli ni bilo prehudo, ampak nikoli ne veš, tega je v sezoni res veliko. Za ta primer imamo v domači lekarni trenutno Waya kapljice (za novorojenčke, dojenčke in malčke) in Waya kapsule (za odrasle in otroke). Rotavirus namreč povzroči drisko, bolečine v trebuhu, vročino in bruhanje, vse to pa po navadi traja od 3 do 8 dni, kar lahko otročka močno izčrpa. Specifičnega zdravljenja ni, najpomembnejše je nadomeščanje izgubljene tekočine, elektrolitov in glukoze (enkrat sem prebrala, da je proti dehidraciji odlična kokosova voda in od takrat naprej, jo pri nas ob takšnih primerih vedno pijemo; pa tudi drugače) ter ob tem jemanje še učinkovitih probiotikov. Ni vsak probiotik ok, zato sem po raziskovanju ugotovila, da je probiotični sev Lactobacillus rhamnosus GG najbolj učinkovit pri driski. Okužba z rotavirusom poruši že tako krhko ravnovesje otroških prebavil. Črevesna mikroflora otrok se do 3 leta starosti še razvija in je občutljiva za različne okužbe in stresne dejavnike (jemanje antibiotikov). Rotavirus poškoduje celice našega črevesja, ki ne more več učinkovito opravljati svoje funkcije prebave hrane in absorbcije vode ter posledično nastane driska. Otroška mikroflora tako po preboleli okužbi potrebuje še več časa kot odrasla, da si opomore. Ko se pojavi akutna driska, čimprej nadomeščajte izgubljeno tekočino in dodajte probiotike, ki vzpostavijo črevesno ravnotežje. Več o rotavirusih si lahko preberete TUKAJ.

Naš načrt za zdravo jesen in zimo so torej zdrava in uravnotežena prehrana, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, pitje navadne vode, kokosove vode, limonade in pomarančnega soka in občasno tudi zeliščnih čajev, domači med, probiotiki Waya in higiena (najpomembnejša za preprečitev širjenja virusov!). Nič kaj drugače, kot vsako leto, pa vendar je dobro omeniti, da ne pozabimo na to, da se nekatere stvari da tudi preprečiti ter si jih olajšati in zdaj je pravi čas, da o njih razmišljamo, saj smo še zmeraj zdravi in polni poletne energije.

Z ljubeznijo, Mama.

Današnja objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Medis.

X