O vzgoji. Spet in spet.

O vzgoji. Spet in spet.

Večji kot so otroci, več je vzgojnih izzivov, zato je seveda logično, da v zadnjem času pišem več o tem in manj o drugih stvareh, ki so bile aktualne, ko so bili še manjši. Preko pisanja, razmišljanja, branja literature o vzgoji in pogovarjanja z drugimi starši, dobim veliko idej, kako ravnati v določenih situacijah, ki so mi nove in mi predstavljajo izziv ter breme. Včasih mi je dovolj že to, da vidim, da se nekatere “fore” ne dogajajo samo pri nas, kar mi da potem nekaj nove energije, da mirno in z več potrpežljivosti sledim svoji vzgoji naprej ipd. Imam obdobja (kot najbrž vsak starš), ko se sprašujem, ali sploh počnem, kaj prav in ali moja vzgoja deluje ter bo prinesla rezultate, ki jih želim. Ne vem. Trudim se po svojih najboljših močeh. Veliko let in preizkušenj nas še čaka, preden se bo pokazal rezultat. V nekem trenutku se mi zdi, da mi gre dobro, da so krasni, vljudni, prijazni, ustvarjalni, iznajdljivi, prilagodljivi, poslušni, sočutni in še kaj, v kakšnem drugem trenutku, ko se vse postavi na glavo, pa se mi zdi, da preveč jezikajo, premalo sodelujejo in so čisto preveč živahni in samosvoji (Naj se ve, da so za to ponavadi krivi polna ali prazna luna, slabo vreme ali sprememba vremena, retrogradni Merkur in moj pms, ki seveda vpliva tudi na njih, haha!). Vsak s svojim pisanim karakterjem pač predstavljajo svojstven izziv in vsi se učimo.

Pred kratkim sem slišala za portal vzgoja.si in zelo sem bila vesela, ko so me povabili k sodelovanju. Gre za portal, kjer najdete nasvete in video tečaje Marka Juhanta o vzgoji otrok za starše. Trenutno je na voljo plačljivi video tečaj Vzgoja trmastega otroka, ki ga pravkar poslušam in ki mi je, kljub temu, da sem prebrala že veliko knjig in člankov o vzgoji, podal nekaj novih informacij, nasvetov in konkretnih primerov, kako ravnati v določenih situacijah ter ga zelo priporočam. Sem mnenja, da se je na starševstvo in vzgojo potrebno pripraviti tudi na takšen način, da o tem prebiramo knjige ali se kako drugače izobražujemo (predavanja, video tečaji, članki, starševske skupine…). Vzgoja otroka se mi zdi najpomembnejša stvar, ki jo bomo starši v življenju počeli in nikakor ni vseeno, kako bomo to počeli. Če se v življenju učimo za vožnjo avtomobila, za svoj poklic, za opravljanje kakšnega hobija ipd. in moramo zato opraviti tudi izpit ter pridobiti dovoljenje, zakaj potem mislimo, da lahko vzgajamo brez kakršnekoli priprave in učenja? Boste rekli, da je potrebno uporabljati zdravo kmečko pamet in da smo opazovali svoje starše in torej že nekako vemo, kako in kaj. Da, potrebno je uporabljati zdravo kmečko pamet, iz množice informacij in nasvetov ter vzgojnih stilov izbrati tiste, ki služijo nam in našim otrokom, pa vendar brati in se učiti, ker so časi, v katerih živimo danes popolnoma drugačni od tistih, v katerih so živeli naši starši. Naši otroci so drugačni. Postavljeni smo pred drugačne vzgojne izzive, nove situacije in da o novih dognanjih na področju razvoja otroških možganov, psihologije in drugih ved, niti ne govorim. To ne pomeni, da nam bo koristilo vse, kar preberemo in se naučimo, škodilo pa nam zagotovo ne bo. V znanju je moč. Na vseh življenjskih področjih.

Na mojem blogu lahko zato najdete več zapisov o vzgoji, knjižnih predlogov, nasvetov glede različnih vzgojnih izzivov in zdaj še predlog za ogled kakšnega video tečaja. Če se boste odločili za nakup tečaja Vzgoja trmastega otroka, dobite s kodo “zljubeznijomama” do ponedeljka 20.7. za darilo še knjigo Varuh dolžnosti staršev (nova knjiga Marka Juhanta), do petka 17.7. (samo še danes in jutri!!!) pa še popust v vrednosti 50 eur. Vam povem še svoj najljubši nasvet z video tečaja, do zdaj: Poskrbeti moramo, da bo naš otrok postal mojster v neki stvari (nekje do 12. leta). V tem se bo razlikoval od svojih vrstnikov in s tem se bo “tržil”. V videu je podanih tudi nekaj dobrih predlogov, v čem, in zakaj je to sploh pomembno ter kakšno vezo ima to s trmastimi otroki, zato priporočam poslušanje celotne lekcije. Dobra stran tečaja je tudi ta, da se na vsa poglavja lahko kadarkoli vrneš in jih poslušaš še enkrat, da lahko g. Juhantu postaviš svoja vprašanja, in da lahko postaneš član Facebook skupine, ki omogoča nadaljnjo komunikacijo, deljenje vprašanj in mnenj, kar se mi zdi zelo koristno, saj je vsak otrok drugačen in se vedno najde še kakšno dodatno vprašanje. Upam, da vam koristi in da se bomo vsi skupaj naučili še kaj novega in rešili še kakšno vzgojno dilemo.

Z ljubeznijo, Mama.

X