5. vzgojni izziv: Nakupovanje, shranjevanje in pospravljanje igrač.

5. vzgojni izziv: Nakupovanje, shranjevanje in pospravljanje igrač.

Ker se starši včasih soočamo z vzgojnimi izzivi, ki jih lahko rešijo samo izkušnje, sem se odločila, da bom vsake toliko časa na Instagramu objavila en vzgojni izziv, na katerega bomo odgovarjali s svojimi primeri iz prakse. Ko sem se prejšnji teden lotila generalnega čiščenja in prišla do otroške sobe, sem ugotovila, da moram nujno narediti čistko med vsemi igračami, jih pregledati, očistiti, ponovno sortirati, zavreči uničene, podariti naprej tiste, ki so jih prerastli in s katerimi se več ne igrajo itd. To ni ravno moje najljubše opravilo, ampak če tega ne naredim vsake toliko časa, je (kljub temu, da jih otroci vsaki dan pospravijo na svoje mesto – vsaj naj bi jih) med igračami kaos. Spomnila sem se, da bi lahko zapisala nekaj idej za nakupovanje igrač (katere igrače so med otroki najbolj priljubljene, s katerimi se najbolj zaigrajo in pridejo najbolj prav), shranjevanje (kje, kako, da ostanejo zanimive za dlje časa), čiščenje in pospravljanje (kako ohranjati red med igračami, kako motivirati otroke za vsakodnevno pospravljanje). O tem sem povprašala tudi druge mame na Instagramu in danes na kratko zapisujem naše skupne “mom hacks” glede igrač in upam, da komu koristijo. V to objavo sem poskušala vključiti tudi starejše objave na temo shranjevanja igrač.

  1. Po izkušnjah večine mamic (težko je posplošiti na različna starostna obdobja) so najbolj zaželjene, uporabne, otrokom zanimive in koristne naslednje igrače: Lego kocke, lesene kocke, lesene sestavljanke, sestavljanke, punčke in Barbike, avtomobilčki (recimo Hot wheels), družabne igre. Prav tako imajo otroci radi kakršnokoli ustvarjanje, barvanje, risanje, lepljenje, igro s plastelinom, vodo, kinetičnim peskom ipd. Zunaj pa pridejo v poštev razne igre in igrače ter igrala, vse od trampolina, žoge, pa do spuščanja zmaja ipd. Kadar kupujem nove igrače, imam v mislih stvari, ki sem jih opisala TUKAJ.
  2. Dobro se je držati pravila “manj  je več“. Mi se ga držimo in nimamo veliko igrač. Na tak način imam večji pregled nad njimi, pospravljanje je lažje, prihranimo, ker igrače redko kupujemo in tudi prostora je več.
  3. Velikokrat se zgodi, da so otrokom najbolj zanimive tiste stvari, ki v bistvu niso igrače, so pa primerne za otroško igro. Kot dojenčki se radi igrajo s kakšnimi embalažami, paketki vlažilnih robčkov, kasneje s kuhinjskimi pripomočki in posodami, kartonastimi škatlami, ki jih je možno spremeniti v prostor za skrivanje, hiško, avtomobil ipd., kljukicami za obešanje perila in še in še.
  4. Pri shranjevanju igrač se lahko držite tega, da igrače vsake toliko časa zamenjate in s tem zagotovite, da bodo otrokom ponovno zanimive. Recimo del igrač za nekaj časa pospravite v kakšno omaro, kjer jih otroci ne najdejo, v drugo sobo, na podstrešje ali kamorkoli in potem čez par mesecev jih zamenjate z igračami, ki ste jih pustili v otroški sobi in tako naprej.
  5. Igrače lahko tudi zamenjujete s prijateljicami, ki imajo podobno stare otroke.
  6. Igrače je najlažje shranjevati v vrečah za igrače in/ali v predalnikih, kjer jih lahko sortirate. Recimo v en predal gredo sestavljanke, v drugi družabne igre, v eno vrečo kocke, v drugo avtomobilčki ipd.. Tako bo otrok vedno vedel, kam mora pospraviti kakšno igračo, kje jo potem najde in tudi videti bo veliko bolj urejeno. Priročne so tudi poličke na steni, ki omogočajo shranjevanje igrač, iger, knjig ipd. (če so na višini otroka, jih lahko sam izbira) ter puščajo na tleh večji prostor za igro. V naši trenutni otroški sobici poličk nimamo, smo pa jih imeli v prejšnji (na blogu je več objav, ker se je z leti spreminjala), ki si jo lahko pogledate TUKAJ in TUKAJ.
  7. Ker se kartonaste škatle od raznih igrač, družabnih iger, sestavljank ipd., rade raztrgajo (beri: otroci jih radi raztrgajo, haha), jih lahko odstranite in te igrače pospravite v plastične škatle, posode, v kakšne zip vrečke ali pa kartonaste škatle po zaprtju fiksirate z večjimi gumicami, da ne razpadejo in delčki ne popadajo ven. O organizaciji manjših igrač in drobnih delcev, si lahko preberete TUKAJ, kjer zapišem tudi vse o tem, katere plastične škatle in posode iz Ikee uporabljamo. Te so še vedno moje najljubše.

Na blogu imam zbrane tudi objave o igračah in igrah, ki smo se jih čez leta radi igrali pri nas doma in preverjeno zaposlijo naše najmlajše. Poiščete jih lahko tako, da v iskalnik na blogu vtipkate ključne besede, kot so igrače, igra, otroška igra, ustvarjanje

Z ljubeznijo, Mama.

X