Trenutno beremo: Predlogi za samostojno branje naših šolarčkov.

Trenutno beremo: Predlogi za samostojno branje naših šolarčkov.

V poletnih mesecih imamo vsi nekaj več časa za branje, tudi naši šolarji, zato z mamicami večkrat iščemo ideje, kaj jim ponuditi v branje, da jih bo pritegnilo, da se bodo ob tem zabavali, v branju našli veselje, pogovor pa se velikokrat vrti tudi okoli tega, kako jih za branje sploh motivirati. Tukaj bom zbrala nekaj knjižnih predlogov za naše šolarje, ki so začeli s samostojnim branjem, pred tem pa bom zapisala še nekaj svojih izkušenj o tem, kako jih za branje navdušiti. Pred leti sem o branju že pisala TUKAJ.

Kako za branje motivirati otroka, ki za samostojno branje še nima veselja?

  1. Knjige naj bodo del večernega rituala. Pomembno se mi zdi, da z otroki začnemo brati že zelo zgodaj. Nas knjige spremljajo že od faze dojenčka naprej in so vedno bile del večernega rituala, hkrati pa smo veliko brali tudi čez dan, še posebej takrat, ko je bil čas, da se malo umirimo in počivamo. Otrok bo tako branje kasneje povezoval s prijetnimi trenutki, ko je sedel v naročju staršev in poslušal zgodbice.
  2. Obiski knjižnice. Zelo zgodaj smo začeli hoditi v knjižnico, se učili tega, kako se v knjižnici obnašamo, izbirali knjige, jih listali, se v knjižnici tudi igrali, saj imajo igralni kotiček ipd. Ko gremo v knjižnico jim nekaj knjig izberem jaz, nekaj pa si jih izberejo sami in v tem, ko brskamo po policah vsi uživamo. V času po karanteni, ko nisi mogel v knjižnici izbirati knjig, pač pa si jih moral izbrati in rezervirati preko cobiss-a, je bil Aljaž zelo razočaran češ, kako naj preko računalnika ve, katera knjiga je dobra in katero naj izbere.
  3. Zgled. Otroci nas opazujejo in posnemajo, zato se mi zdi pomembno, da nas vidijo, kako beremo in da so obdani s knjigami. To je seveda do neke mere spontano, če želimo, da je pristno. Ali radi beremo ali pa ne… Vsekakor pa ne moremo pričakovati, da bo otrok v prostem času veliko bral, če tega sami nikoli ne počnemo. Lahko pa se zgodi.
  4. Potrpežljivost. Dokler Aljaž ni tekoče bral, v samostojnem branju ni videl nekega veselja. Enako zdaj opažam pri Zari. Oba sta bila obremenjena s tem, da jima branje še ne gre dobro, da to ni za njiju in da je pretežko. Aljaž je takšen karakter, da se, ko mu nekaj ne gre, raje umakne in vadi v samoti. Zara pa potrebuje nekoga, ki bo bral z njo, jo malo usmerjal in ji pomagal. Prav je, da sprejmemo, da so si otroci med seboj različni in da smo v tem procesu učenja branja potrpežljivi. Če so knjige del družinskega vsakdana, jih bo otrok slej ko prej vzel v roke.
  5. Poiščite knjige, ki bodo otroka pritegnile. Aljažu sem najprej ponudila nekaj knjig, ki jih imamo doma. Tanjše knjige mu niso bile zanimive in tako ali tako jih je vse poznal, saj smo jih brali skupaj. Potreboval je drugačen izziv. Začela sva s Skrivnim društvom KRVZ, ki ga še vedno bere, saj je knjiga za njegovo starost kar zalogaj in vsake toliko časa prebere nekaj strani. Ronjo, razbojniško hči, je začel sam, pa zdaj nadaljujeva skupaj, torej jo jaz berem njemu, ker mu je še pretežka za samostojno branje, a zelo zanimiva. Tudi Harry Potter ga je navdušil, a je po četrt knjige odnehal, zato sem še naprej iskala nekaj, kar bi bilo zanj primerno in naletela na stripe ter druge šaljive zgodbe, ki so ga očarale in jih zdaj z veseljem prebira. Pred tem je imel dni, ko mu ni bilo do branja in takrat ga nisem nič silila. Knjige je imel na polički in če je pojamral, da mu je dolgčas, sem mu predlagala branje. Včasih je res vzel knjigo v roke, drugič spet ne itn. No, odkar je odkril stripe, se v branje res zatopi in skoraj ni dneva, ko ne bi bral. Če kam gremo, jih dam v nahrbtnik in kadar se naveliča igre ali se utrudi, mu jih ponudim. Ko je zadnjič videl, da sem vzela s seboj tudi knjigo zase, je bil zelo vesel, da oba bereva in vsekakor mu je bila to dodatna motivacija. Dodatna motivacija mu je tudi večerno branje, ko Zara in Jakob že spita, on pa je lahko malo dlje pokonci in bere. Tudi takrat velikokrat bereva skupaj, a vsak svojo knjigo.

Knjižni predlogi za šolarje (na fotografiji jih je le nekaj, na seznamu jih je nekaj več):

  1. Mr. Tan in Miss Prickley: Huda Ajda.
  2. David Walliams: Vsi ti brezupno obupni otroci; Babica barabica; Zlobna zobarka; Dedkov veliki pobeg; Ati v zagati in druge njegove.
  3. Dav Pilkey: Pasji mož; Prigode Kapitana Gatnika; Prigode Super Pleničkota.
  4. Desa Muck: Anica; Čudežna bolha Megi in druge.
  5. Francesca Simon: Grozni Gašper.
  6. J.K. Rowling: Harry Potter.
  7. Astrid Lindgren: Pika Nogavička in Ronja, razbojniška hči ter Vsi mi otroci iz Hrupnega.
  8. Enid Blyton: 5 prijateljev.
  9. Natalija Nanevska Đuričič: Otroci Avalona.
  10. Jeff Kinny: Dnevnik nabritega mulca.
  11. Sally Rippin: Brina brihta.
  12. Bogdan Novak: Zvesti prijatelji.
  13. Jim Davis: Garfield.
  14. Roald Dahl: Matilda.
  15. David Baddiel: Agencija za starše.
  16. Mebs Gudrun: Nedeljka.

Upam, da so bile naše izkušnje koristne. Tudi če otrok v branju ne najde veselja takoj in bere samo, ko res mora, ker mora vaditi, se lahko situacija potem čez noč obrne. Včasih potrebujejo samo prostor in čas.

Z ljubeznijo, Mama.

X