Kakšne nasvete bi danes dala sebi med nosečnostjo?

Kakšne nasvete bi danes dala sebi med nosečnostjo?

Ko zdaj gledam nazaj na nosečo verzijo sebe, polno življenja in pričakovanja, ne bi spremenila skoraj ničesar. Imela sem tri krasne nosečnosti in iz vsake sem se nekaj naučila in potem pri naslednji to naredila drugače, ampak načeloma je bilo to res prekrasno obdobje mojega življenja. Čeprav vsaka ženska to obdobje doživlja drugače in je tudi vsaka izkušnja nosečnosti unikatna ter posebna, pa je vseeno nekaj nasvetov, ki bi jih predala naprej in bi si jih z veseljem sporočila v čas, ko sem bila noseča in še brez izkušenj. To seveda ni možno, morda pa bo koristilo kateri izmed vas, ki to bere.

Svetovala bi si:

  1. Ne rabiš jesti za dva, hkrati pa se tudi ne rabiš odreči kakšnemu nosečniškemu hrepenenju (če le ni zdravstvenih težav, zaradi katerih se moraš).
  2. Zelo pomembno je, da ostaneš normalno aktivna do konca in da najdeš tisto ravnovesje med gibanjem in počitkom, ki bo dobro zate in za otročka (ponovno, če ni zdravstvenih težav).
  3. Vadba/joga za nosečnice je zelo dobra priprava na porod, še posebej če vključuje tudi učenje dihanja in sproščanja.
  4. Sproščanje je morda celo bolj pomembno kot vadba in to, da se trudiš ostati fit do konca nosečnosti. Jaz se v prvi nosečnosti nikakor nisem znala umiriti, osredotočiti na dihanje in sprostiti ter sem v tistem trenutku mislila, da to ni pomembno, kar se mi je pri porodu kar malo maščevalo, zato sem v drugi in tretji nosečnosti veliko dihala, se sproščala, vadila osredotočanje, vizualizirala ipd. Kako sem jaz doživela porod in zakaj mi je koristilo osredotočanje in dihalne tehnike in vse to? Med porodom in popadki sem se počutila kot v prostoru, kjer je zelo glasno, vsi kričijo in zlahka te to vznemiri in vrže s tira, zato je pomembno, da se znaš osredotočiti nase, na dihanje in da ostaneš mehka ter sproščena. Odlična vaja za starševstvo, ko moraš med kričanjem otrok ohraniti mirno kri, haha.
  5. Dobro je, da prebereš kakšno knjigo o vsem, kar te čaka, o porodu, poporodnem obdobju, o razvoju otroka, vzgoji, informiraj se o vseh možnostih, ki jih imaš, pogovarjaj se o tem s prijateljicami itd., še bolj pomembno pa je, da se učiš poslušati svoje telo in se učiš biti v stiku z njim, poslušati svojo intuicijo in da se že med nosečnostjo povezuješ z otročkom, s katerim bosta še kar nekaj časa po njegovem rojstvu kot eno. Vse to ti bo pomagalo pri tem, da se boš lažje odzivala na njegove potrebe in da jih boš sploh znala prepoznati, hkrati pa te bo, če boš v stiku sama s sabo, okolica težje zmedla in vplivala nate. Saj veš, po porodu imajo ljudje toliko stvari za povedati in toliko nasvetov zate, da je včasih težko slišati svoj notranji glas, če tega nisi “vadila” že prej.
  6. Veliko stvari za dojenčka, ki ti jih bodo želeli prodati, dejansko ne potrebuješ. Premisli, kakšen je vajin način življenja in kaj je tisto, kar bo vajin dojenček zares potreboval ter se bo skladalo z vami. Osnovne stvari, ki jih potrebuješ imaš zapisane tudi v Nosečkinem dnevniku, dopišeš pa lahko še svojo izbiro in še marsikaj drugega, tako da ti bo zagotovo v pomoč pri načrtovanju ter pripravah na dojenčka.
  7. Pripravi se na to (čeprav nikoli ne moreš biti popolnoma pripravljena na to, dokler sama ne doživiš), da boš po porodu pod vplivom hormonov in že tako bo vse, kar boš občutila zelo intenzivno, v dobro in slabo smer, zato je čisto normalno, če boš doživljala kakšno neravnovesje, preobčutljivost, solze sreče in žalosti (tudi hkrati, hihi) itd. Prav tako bodi pripravljena na to, da se ti bo kakšna stvar zdela težja, kot si si predstavljala (zame sta bila to dojenje in obdobje krčev), spet druga stvar pa te lahko pozitivno preseneti.
  8. Obdaj se z ljudmi, ki te podpirajo in ti bodo pomagali, če boš pomoč potrebovala, tebi pa naj ne bo nerodno prositi za pomoč. Podpora je za prvič mamice še posebej pomembna.
  9. Poskusi uživati v vsakem trenutku, sprejmi tako dobre, kot slabe strani nosečnosti in poporodnega obdobja in imej v mislih, da je obdobje nosečnosti samo eno kratko obdobje v življenju ženske ter zato zelo posebno.

Z ljubeznijo, Mama.

X