10 stvari, ki jih želim povedati svoji hčerki

10 stvari, ki jih želim povedati svoji hčerki

Toliko stvari je, ki bi si jih želela predati naprej svoji hčerki, da bi lahko pisala in pisala, čeprav vem, da se bo večino tega morala naučiti iz svojih izkušenj (in seveda želim enako za fanta, pa vendar je pri deklicah drugače in kot ženska, razumem njene izkušnje in pot, ki jo čaka na drugačen način). Kljub temu sem izbrala 10 stvari, ki jih želim povedati svoji hčerki in jih na kratko razdelala. Upam pa, da sem s svojim načinom življenja zgled, ki ga potrebuje in ji bo dobra osnova za življenje ter da morda niti ne bo potrebovala tega seznama, ker ji bom uspela to predati naprej s svojimi dejanji.

  1. Krasna si točno takšna, kot si. Naj te nihče nikoli ne prepriča o nasprotnem in nikakor se ne ujemi v zanko družbenih pričakovanj, ki ti bodo želela sporočiti, da nikoli nisi dovolj.
  2. Nikoli ne boš mogla biti všeč vsem, zato se niti ne trudi, ampak poskrbi, da boš všeč sebi. Uživaj v življenju, raziskuj, beri, pleši, se smej, pametno izbiraj svoje prijatelje, potuj, vedno znova se nauči kaj novega in ostani igriva. Življenje je prekratko za to, da bi se ukvarjala z mnenji drugih o sebi.
  3. Ne boj se uporabiti svoj glas in oblikovati ter povedati svoje mnenje.
  4. Družina je najpomembnejša stvar v življenju in vedno ti bomo stali ob strani, ti pa ne pozabi, da si je za pomembne stvari v življenju, kot so družina in prijatelji, potrebno vzeti čas in jih negovati.
  5. Vsaka stvar se zgodi z razlogom in v sebi skriva lekcijo, ki jo lahko uporabiš v svoj prid. Vedno je še več prostora za rast, ne glede na to, na kateri točki v življenju si. Skušaj v vsaki situaciji najti nekaj dobrega in ne pozabi, da je naše počutje odvisno od tega, kako mi gledamo na situacijo in kako se nanjo odzovemo.
  6. Bodi hvaležna za stvari, ki jih imaš in se skušaj vsaki dan opomniti na njih ter izraziti svojo hvaležnost.
  7. Vsaka odločitev, ki jo v življenju sprejmeš, je pomembna in ima svoje posledice, zato se odločaj premišljeno in zavestno ter si ustvari življenje, ki si ga želiš živeti. Ti nosiš odgovornost za to, kako bo izgledalo tvoje življenje.
  8.  Pomagaj ljudem okoli sebe. Zelo pomemben del tega, da si v redu, je, da najdeš smisel v dajanju in vračanju vsega, kar dobiš in imaš nazaj v družbo, ljudem, ki to potrebujejo ali pa ljudem, ki jih imaš rada in jim želiš nekaj dati. To je ta neka odgovornost do sebe in ljudi, ki te obkrožajo in ti bo dala veliko lepega.
  9. Pomembno je, da v življenju delaš, kar te veseli in do česar si strastna.
  10. Kadar življenje postane pretežko in tempo prehiter, se ustavi, zadihaj, sprejmi in imej v mislih, da nič ne traja večno, hkrati pa vedi, da bo moj objem vedno tvoj varen pristan in da si vedno dobrodošla.

Z ljubeznijo, Mama.

X