10 knjig, ki so me navdihnile v letu 2022

10 knjig, ki so me navdihnile v letu 2022

Lansko leto tradicionalne objave z desetimi knjigami, ki so me najbolj navdihnile ni bilo, ker tega nekako nisem začutila in nisem izpostavila nobene druge knjige, kot knjige o vzgoji v tej objavi. Letošnje leto pa je bilo polno dobrih knjig, ki bi jih želela izpostaviti tudi v objavi na blogu in ne samo na družbenih omrežjih. Nastal je spodnji seznam knjig in čeprav jih je na seznamu dejansko več kot 10, naj ostane ta številka v naslovu, da se lepše sliši, haha. Veliko branja in navdiha v prihajajočem letu vam želim.

Michael A. Singer: Duša brez spon. V opisu knjige na spletni strani Emka.si je zapisano: “Neprecenljiva knjiga za vse, ki hrepenijo po bogatejšem, ustvarjalnejšem in bolj smiselnem življenju! Kdo pravzaprav ste? Kako bi se bilo znebiti omejitev in poleteti onkraj svojih mej? Kaj lahko naredimo vsak dan, da bi našli takšen notranji mir in svobodo? Duša brez spon vam ponuja preprost, izjemno intuitiven odgovor na ta vprašanja. Naj je to vaše prvo raziskovanje notranjega prostora ali pa se že vse življenje posvečate notranjemu potovanju, bo ta knjiga spremenila vaš odnos s samim seboj in svetom okrog vas. Duša brez spon najprej predstavi vaš odnos z mislimi in čustvi ter vam pomaga odkriti vir in nihanja vaše notranje energije. Potem se loti ukrepov, s katerimi se lahko osvobodite pogostih misli, čustev in energijskih vzorcev, ki omejujejo vašo zavest. Na koncu s popolno jasnostjo odpre vrata v življenje, ki teče v svobodi vašega najglobljega bitja.

»Vzhod je vzhod, zahod pa zahod, ampak Michael Singer premosti ti veliki tradiciji v sijajni razpravi o tem, kako uspeti v življenju od iskanja poduhovljenosti do vsakdanjih preizkušenj.« Ray Kurzweil, izumitelj, prejemnik ameriške medalje za tehnologijo.

»Gre za temeljno knjigo, ki je odkrito povedano razred zase. Michael Singer na preprost, vendar paradoksalno globok način popelje bralca na potovanje, na začetku katerega je zavest priklenjena na ego, do konca pa z njeno pomočjo preseže svojo kratkovidno omejeno samopodobo in doseže notranjo svobodo.« Mojster joge Amrit Desai, mednarodno priznan pionir sodobne joge.”

Vsekakor je to knjiga, ki mi je dala nekaj več in ki jo bom kmalu spet prebrala, saj je ena tistih iz katerih lahko ves čas črpaš navdih. Prav tako priporočam njegovo novejšo knjigo Predaja življenju. Na strani Felix.si piše: “Duhovnost naj bi zagotavljala ubranost in mir, vendar naše različno razumevanje duše ustvarja koncepte in prepričanja, ki pogosto ustvarijo zmedo. Michael Singer je želel utišati glas v glavi in najti samega sebe, zato se je odpovedal obetavni karieri na fakulteti in se podal v osamo sredi gozda, da bi vadil jogo in meditiral. Toda globoko notranje prebujenje je doživel šele, ko se je znova odprl ljudem in prepustil glavno besedo življenju. V Predaji življenju je opisal postojanke z lastnega popotovanja k razsvetljenju in jih združil z nauki o tem, kako odložiti nasprotujoča si prepričanja, se osvoboditi skrbi in preoblikovati napačno usmerjene želje. Ko se boste z njim podali na popotovanje po tem velikem eksperimentu, ki vodi k popolnosti življenja, bodo opisani dogodki izzvali vaše najgloblje domneve o življenju in vas navdihnili, da življenje zagledate v povsem novi luči.”

Neale Donald Walsch: Pogovori z Bogom 1. Izdane so tri knjige Pogovori z Bogom (1, 2 in 3). Do zdaj sem prebrala prvi dve knjigi in predvsem prva me je prevzela in jo priporočam. Na strani Emka. si piše: “Te knjige ni napisal Neale D. Walsch. Knjiga se mu je dobesedno zgodila. In ko jo boste brali vi, se bo zgodila vam, kajti vsi smo usmerjeni k resnici, na katero smo pripravljeni. Ta knjiga se dotika večine vprašanj, če ne vseh, ki smo si jih kadarkoli zastavili o življenju in ljubezni, smislu in nalogi, ljudeh in razmerjih, dobrem in zlem, krivdi in grehu, odpuščanju in odrešitvi, Božji poti in cesti v pekel … O vsem.” Gre za “navodila” za življenje, ki nas bo pripeljalo k temu, kar v resnici smo.

Izidor Gašperlin: Čutim, torej sem. Poštena knjiga o čustvih, odnosih in osebni rasti. Trenutno berem že tretjo Gašperlinovo knjigo. Druga se imenuje Solo v dvoje in tretja knjiga je Striptiz v dvoje in vse so napisane odlično in z vsemi temeljnimi podatki, ki jih potrebujemo na svoji poti osebne rasti ter rasti v odnosih. Prebrala sem že veliko knjig o odnosih, tako tujih kot slovenskih avtorjev in njegove knjige so zame med najboljšimi, kar sem jih prebrala. Če citiram Alenko Rebula (o knjigi Čutim, torej sem): »To je zelo poštena knjiga. Ne skriva težav na poti preobrazbe odnosov, a hkrati opogumlja, ponuja odkrito prijateljsko besedo in zanesljivo roko na rami. Napisal jo je moški, ki si upa čutiti in iti v spremembe, ki si upa biti odprt do ženske, do otrok in tudi do neobvladljivega v življenju. Všeč so mi duhovitost, osebni primeri ter ravno pravo razmerje med teorijo in pojasnjevanjem. Zato je knjiga zelo primerna za tiste, ki se želijo odzvati na vabilo k odgovornosti in ki želijo tudi sami kaj narediti, da se v njihovem življenju naseli bližina.”

Deborah Levy: Vsega tega nočem vedeti. Gre za prvi del avtoričine avtobiografije. Sledita ji knjigi Cena življenja in Lastna hiša. Prebrala sem vse tri in ob branju zelo uživala, saj avtorica piše o svoji izkušnji življenja, kot ženske v sodobnem svetu na način, da se z njo zlahka poistovetiš, hkrati pa ti ves čas daje dodatne iztočnice za razmislek. V opisu na Emka.si piše: “Neopatriarhat enaindvajsetega stoletja zahteva, da smo pasivne, vendar ambiciozne, materinske, vendar poželjive, požrtvovalne, vendar izpolnjene – bile naj bi močne moderne ženske, obenem pa naj bi še naprej tiho prenašale vsakovrstna ponižanja, tako v ekonomskem smislu kot za štirimi stenami. Kar naprej nas preganja občutek krivde, čeprav ne vemo dobro, kaj smo pravzaprav zagrešile.”

Vesna Milek: Cavazza. “Vsako življenje je lahko roman. Za življenje Borisa Cavazze je en roman premalo. Zgodba, ki jo je eden največjih igralcev našega prostora zaupal Vesni Milek, je stkana iz drobcev spomina, je kolaž trenutkov, otroških krivic, sramu, premagovanja ovir, vonjev, barv in razpoloženj. Vesna Milek je okruške spomina povezala v biografski roman, ki pripoveduje o nekem ranjenem otroštvu med drugo svetovno vojno in po njej, o obiskih komunistične partije v Milanu, padcu Mussolinija, prvih zaljubljenostih, prvih udarcih v boksarskem ringu, o poeziji Vitomila Zupana, preživetih nevihtah na morju, o Leningradu takoj po vojni, o usodni ljubezni, o bolečini ob izgubah.” Priznam, da sem se ob branju biografskega romana o Borisu Cavazzi kar malo zlomila in potrebovala nekaj časa, da sem se, ob hkratnem razmisleku o svojem življenju, ponovno sestavila. Ena tistih življenjskih zgodb, ki se te globoko dotakne in spremeni.

Dr. Shefali: Radical Awakening. “The New York Times bestselling author and renowned clinical psychologist teaches women how to transcend their fears and illusions, break free from societal expectations, and rediscover the person they were always meant to be: fully present, conscious and happy.” To knjigo sem brala na začetku leta in mislim, da do danes še ni prevedena, zato sem opis iz Book Depository-ja prilepila kar v angleščini. Kot vse knjige dr. Shefali nas tudi ta uči, kako biti bolj zavestni in prisotni v trenutku. Namenjena je ženskam in nas spodbuja k osebnemu prebujenju v današnji družbi ter opuščanju družbenih pričakovanj, kar je meni osebno zelo ljuba tema.

Kristina Kuzmič: Drži se! Upanje in humor iz mojega nepopolnega življenja. “Kristina Kuzmič, po rodu Hrvatica, se je med vojno na Hrvaškem z družino preselila v ZDA, se tam šolala, poročila, dobila dva otroka, se ločila, živela iz rok v usta, iskala službo in začela snemati vlog. Po sodelovanju v resničnostnem šovu Oprah Winfrey pa se je njeno življenje postavilo na glavo. V šovu je namreč zmagala … Po zmagi je dobila svojo oddajo, ki je pogorela, tako da se je spet pobirala z dna, ponovno poročila, rodila tretjega otroka in – ponovno uspela. V mednarodni uspešnici Drži se! opisuje svoje življenju po ločitvi, pripoveduje navdihujočo zgodbo o volji, moči pozitivnega razmišljanja, novih začetkih, spopadanju z neuspehom, depresijo, sprejemanju samega sebe in starševstvu …” Knjiga, ob kateri se jočeš in smejiš, včasih tudi hkrati, in sem jo z veseljem prebrala ter jo priporočam naprej, prav tako pa tudi njene You Tube videe in ostalo vsebino, ki jo ustvarja na svojih družbenih omrežjih.

Opisi knjig so s strani www.emka.si. in www.felix.si.

Z ljubeznijo, Mama.

X