“MUST HAVES” za prvo trimesečje nosečnosti

“MUST HAVES” za prvo trimesečje nosečnosti

Danes sem pripravila seznam stvari, brez katerih si nisem mogla predstavljati svojega prvega trimesečja (kje je že to?!) in ki se mi zdijo za prvo trimesečje nepogrešljive. Na seznamu so malenkosti, ki so mi prvo trimesečje olajšale, popestrile in polepšale, zato jih danes delim z vami. Morda vam bo kakšen namig koristil.

1. Folna kislina in vitamini. Na trgu je več različnih proizvajalcev folne kisline in vaša odločitev je, katerega izbrati. Mislim, da sem v svojih treh nosečnostih preizkusila že vse, ki so na voljo in iz lastne izkušnje vam povem, da ni nujno, da vam bodo vse tabletke odgovarjale. Lahko se zgodi, da vam bodo kakšne povzročale slabost ipd., zato preizkusite in se odločite. Priporočljivo je, da folno kislino jemljete že pred zanositvijo in vsaj prve tri mesece nosečnosti.

2. Nosečkin dnevnik. Dnevnik za nosečnice je dobro začeti pisati že na začetku nosečnosti, saj se takrat dogaja tudi veliko pomembnih stvari in sprememb tako na telesu, kot tudi v čustvovanju in razmišljanju ženske in škoda bi bilo pozabiti te lepe začetke, ko se v nas prebuja novo življenje. Seveda je vsako obdobje nosečnosti posebno in če boste pridno zapisovale ter shranjevale fotografije trebuščka in ultrazvoka, vam bo ostal lep spomin, ki ga boste lahko delile tudi s svojimi otročki. Ne pozabite pa, da je Nosečkin dnevnik tudi zelo praktičen za načrtovanje in priprave na porod ter novorojenčka. Zame osebno je nosečniški dnevnik “must have” od začetka do konca nosečnosti (ne pozabite zapisati tudi porodne zgodbe in dodati kakšne prve fotografije otročka).

3. Steklenica z vodo. Navajena sem, da čez dan spijem večje količine vode, ki jo imam vedno nekje pri roki. Ravno v tej nosečnosti sem se pocrkljala z novo stekleničko Equa iz kolekcije Stardust, ki jo imam tudi vedno s seboj, ko se odpravim po opravkih, na sprehod, telovadbo, jogo ipd. Včasih si naredim tudi limonado ali sveže iztisnjen pomarančni sok (kislo mi paše že od začetka nosečnosti), nič pa ne bo narobe, če boste pile kar Donat. V prvem trimesečju se morda potreba po magneziju še ne bo pokazala, ampak mineralna voda pomaga tudi pri težavah z zaprtostjo, ko vas peče zgaga in tudi pri slabosti.

4. Knjiga Mamica bom! ali kakšna druga knjiga o nosečnosti. Če ste takšen tip kot jaz, potem boste kmalu po pozitivnem nosečniškem testu vzele v roke kakšno knjigo o nosečnosti, saj vas bo zanimalo kaj lahko pričakujete, kaj se dogaja v vašem telesu, kakšne spremembe vas čakajo idr. Omenjena knjiga je zelo nazorna, vsebuje veliko fotografij in zajame vse aspekte nosečnosti ter poroda. Pomaga vam odgovoriti na marsikatero začetno vprašanje, zato je še posebej koristna v prvem trimesečju.

5. Prepečenec. Če vas mučijo slabosti je dobro, da imate že zjutraj, preden vstanete iz postelje, pri roki kakšen prigrizek. Meni osebno je najbolj odgovarjal prepečenec, nekatere nosečnice prisegajo na krekerje, spet druge na kakšne ingverjeve bonbone, tretje si raje pomagajo s kakšnim čajem ipd. Tudi tukaj velja pravilo, da je vsaka nosečnica drugačna in da morate same preizkusiti kaj je tisto, kar vam najbolj odgovarja in pomaga pri umirjaju želodca. Prepečenec mi je odgovarjal tudi čez dan, ko morda nisem imela apetita, zraven sadja, jogurta, kave ipd., pa še več različnih vrst prepečenca obstaja in lahko izbirate (odkrila sem enega zeloooo dobrega v Müllerju, ki je brez laktoze in res, res dober, tudi otroka ga imata najraje).

6. Udobna oblačila. Na zadnje mesto, “must have” izdelkov za prvo trimesečje, bi uvrstila udobna oblačila s katerimi lahko tudi malo zakrijemo tisto prvo napihnjenost in se izognemo vprašanju, če smo noseče (ali še hujše, če smo se zredile?!). Kljub temu, da vas oblačila najbrž še ne tiščijo, je fajn, da poskrbite za udobje, si oblečete kakšne malo bolj elastične hlače, širše puloverje in udobni nedrček. Končno imate izgovor, da lahko malo več časa preživite v svoji najljubši trenirki, zato ga kar izkoristite.

Vesela bom, če boste z mano delile kakšen svoj “must have” za prvo trimesečje. Zapišite ga v komentar, da bo koristil še kakšni nosečnici.

Z ljubeznijo, Mama.

X