Organizacija obrokov in tedenski jedilnik

Organizacija obrokov in tedenski jedilnik

Pomemben del materinstva so skrb za gospodinjstvo, kuhanje, priprava obrokov, nakupovanje živil in organizacija. Ni vedno enostavno uskladiti vseh obveznosti in opravil. Včasih je med tednom toliko nekih opravkov, da komaj še utegnem razmišljati, kaj bom skuhala in kako bom sploh imela čas, medtem ko usklajujemo službo, vrtec, popoldanske aktivnosti, razne sestanke, dogodke, pa hkrati še družinski čas in čas za igro. Ugotovila sem, da mi je veliko lažje, če obroke in nakup živil načrtujem enkrat tedensko. Enkrat na teden si torej vzamem čas in si zapišem tedenski jedilnik ter nakupovalni seznam, se odpravim v trgovino in nakupim potrebna živila (potem se med tednom odpravim samo še po kakšen kruh in banane, če zmanjka) ter se potem samo držim načrtovanega jedilnika. Seveda se zgodi, da pride kdaj kaj vmes in da se načrt spremeni, včasih slučajno jemo kar zunaj, v restavraciji, ali pa pri babicah in dedkih ipd., a načeloma je priprava obrokov na tak način zame veliko lažja. Na to sem razmišljala tudi, ko sem načrtovala rokovnik Moje leto. Rokovnik (ki je hkrati tudi organizator, dnevnik, beležka…) vsebuje, zraven tedenskega rokovnika, kamor zapišemo svoja opravila, načrte, sestanke, zmenke, dogodke, rojstne dneve itd., še prostor, kjer lahko načrtujemo hišna opravila, čas zase in za družino, tedenski jedilnik in nakupovalni seznam ter prostor za spomine. Takšno vsebino ima tako rokovnik Moje leto, ki ne vsebuje datumov, ker jih zapišemo sami, kar pomeni, da ga lahko začnemo uporabljati kadarkoli in tudi Moje leto 2018, ki vsebuje datume za koledarsko leto 2018 (trenutno je znižan, še vedno pa nas čaka kar nekaj tednov v tem letu, ki si jih je potrebno organizirati).

Kako to izgleda v praksi? V nedeljo zvečer si v rokovnik zapišem tedenski jedilnik, hkrati pa zapisujem v nakupovalni seznam vse tisto, kar bom potebovala, da bom tedenski jedilnik uresničila. Med tednom jemo doma samo malico in večerjo, med vikendom pa vse obroke, zato tako tudi organiziram (včasih vpišem tudi tiste obroke, ki jih jem samo jaz, ko delam od doma, včasih pa to spustim in takrat žal jem, kar pač pride pod roke). V ponedeljek grem potem v trgovino in nakupim vse potrebno, potem pa se v trgovino odpravim spet v petek, pred vikendom, vmes pa, če je karkoli nujnega. Ko so počitnice in dopust napišem jedilnik za vse obroke in takrat opravim večji nakup, ker to pomeni tudi veliko več hrane. V rokovniku Moje leto je dovolj prostora za načrtovanje zajtrka, kosila, večerje in prigrizkov (malic) za ves teden. Pri načrtovanju se držim načela, da je preprosto, hitro pripravljeno, pestro in, če se le da, tudi sezonsko.

Plusi načrtovanja tedenskega jedilnika so zagotovo v tem, da prihranimo čas, ker razmišljamo o obrokih samo en dan, nekaj minut, in si potem med tednom s tem ni potrebno razbijati glave. To pomeni, da imamo tudi manj skrbi, hkrati pa nam čas in skrb prihrani tudi to, da se čez tedne lahko jedilniki ponavljajo in jih samo prepisujemo, tu in tam pa lahko vpišemo kakšno novost, pri čemer si lahko pomagamo z brskanjem po spletu. Luštno je tudi to, da imamo na takšen način pregled nad tem, kaj smo jedli, kar nas hkrati tudi prisili v razmišljanje o tem, kako zdravo se prehranjujemo, katero sadje in zelenjavo premalokat vključimo v jedilnik, takoj opazimo, kje lahko še kaj izboljšamo, kdaj lahko ponudimo bolj pestro prehano in kdaj si lahko privoščimo tudi kaj hitre hrane. Mislim, da s tem, ko nakupujemo samo enkrat na teden in bolj organizirano, prihranimo denar in da se zagotovo splača.

Morda vam koristi informacija, da trenutno poteka akcija v spletni trgovini, in sicer ob nakupu kateregakoli dnevnika dobite zraven še rokovnik Moje leto 2018. Pokukajte TUKAJ!

Naj vam koristi!

Z ljubeznijo, Mama.

X